Search
Close this search box.

Minister Židan: “Ponovna vzpostavitev proizvodnje v Lesni TIP je obljuba slovenske vlade Koroški”

Po začetku stečajnega postopka pred letom in pol se nekoč uspešnemu koroškemu gigantu Lesni Tovarni ivernih plošč Otiški Vrh obetajo boljši časi. Najkasneje v prihodnjih šestih mesecih naj bi pod okriljem novega lastnika ponovno zagnali proizvodnjo, kar bo omogočilo tudi nove zaposlitve.

Potem, ko se je v zadnjem desetletju zamenjalo več domačih in tujih lastnikov, kar je v javnosti in lokalni skupnosti sprožilo precej nezaupanja v prihodnost podjetja, je zdaj v teku postopek podpisa kupoprodajne pogodbe s stečajnim upraviteljem. Turško podjetje Yildiz Entegre Adria s sedežem v Ljubljani je namreč septembra letos za dva milijona evrov kupilo osrednji stroj Lesne TIP, 200 metrov dolgo kontinuirano stiskalnico, ki je v boljših časih tovarne, takrat še v okviru koncerna Prevent, pomenila največjo investicijo v zgodovini podjetja. Leta 2005 je namreč v okviru obsežne ekološke sanacije takratni lastnik z omenjeno kontinuirano stiskalnico, takrat vredno okoli 20 milijonov evrov, posodobil proizvodnjo ter jo s tem pocenil in povečal. Vseeno tudi to ni rešilo podjetja pred propadom, ki je sledil desetletje pozneje.

Stečajni postopek je bil uveden marca 2016, po besedah stečajnega upravitelja Marka Drobeža pa ni bilo izkazanega niti najmanjšega interesa s strani morebitnih resnih kupcev. Vse je kazalo, da bo nekoč uspešna Iverka postala še eno izmed opuščenih industrijskih območij in spomin na boljše čase.

Nato pa sta v dogajanje vstopila državno podjetje Slovenski državni gozdovi (SiDG) in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, ki je izvedel, da turški lesarski koncern Yildizlar Yatirim Holding išče proizvodno lokacijo na območju držav bivše Jugoslavije, in v tem prepoznal priložnost za Otiški Vrh. Morebitnim vlagateljem je predstavil, da ta lokacija natančno ustreza njihovim poslovnim ciljem, hkrati pa se je prepričal, da je koncern Yildiz kompetenten lastnik za oživitev propadlega podjetja.

Po dobrih dveh mesecih pogajanj je tako turško podjetje po nakupu osrednjega stroja v okviru stečajnega postopka oddalo tudi zavezujočo ponudbo za nakup poslovne celote Lesne TIP za 7,5 milijona evrov. V ponedeljek, 20. novembra 2017, so si skorajšnji lastniki v spremstvu ministra Židana, predstavnikov SiDG in Gozdnega gospodarstva d.d. ter županje občine Dravograd Marijane Cigala ogledali prostore Lesne TIP Otiški Vrh in se obenem prvič predstavili javnosti. Direktor družbe Yildiz Entegre Adria in glavni finančnik celotne skupine Ediz Hasmet Kokyazici je pojasnil, da načrtujejo zagon proizvodnje ivernih plošč takoj, ko bo mogoče. Predvidevajo vlaganja in nadgradnjo proizvodnje, kar bi v nadaljevanju pomenilo tudi osnovo za razvoj s tem povezane logistične in pohištvene industrije. Zaenkrat še ni znano, koliko delavcev bodo zaposlili, po neuradnih predvidevanjih pa naj bi uspešen zagon proizvodnje botroval do 500 novim zaposlitvam v prihodnjih treh letih.

Minister za kmetijstvo mag. Dejan Židan je poudaril pomen ponovne vzpostavitve proizvodnje v Otiškem Vrhu in dodal, da je to tudi obljuba slovenske vlade Koroški. “Veseli me, da se za Koroško zanima podjetje z več kot stoletno tradicijo in ki za razliko od prejšnjih kupcev nima glavnega cilja lokacijo neprodušno zapreti in se s tem znebiti konkurence, pač pa jo želijo razviti v pomembno lesno proizvodno lokacijo,” je pojasnil Židan. Poudaril je še, da bo potrebnega še veliko dela in sodelovanja, da pa je to dober začetek razvoja gozdno-lesne verige.

V industrijski coni v Otiškem Vrhu sicer deluje še več lesno-predelovalnih obratov, kar je eden izmed razlogov, da je v strategiji državnega podjetja Slovenski državni gozdovi  v Otiškem Vrhu predviden eden od štirih slovenskih lesnih centrov.

Dogodki