Search
Close this search box.

Minister za zdravje Bešič Loredan podpisal odstopno izjavo

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je danes podpisal odstopno izjavo, je izvedela STA. Predsednik vlade Robert Golob je njegovo odstopno izjavo že poslal v DZ.

Bešič Loredan je za Radio Slovenija povedal, da se je danes sredi dneva dobil s premierjem Golobom. Sestanek je trajal nekaj minut. Golob je ministru na mizo položil že napisano odstopno izjavo. Minister je dejal, da jo je samo podpisal in odšel.

Premier Robert Golob je pojasnil, da sta z ministrom Danijelom Bešičem Loredanom “ugotovila, da imata različne poglede na to, na kakšen način krepiti javno zdravstveno mrežo”. Odstop ministra je tako za Goloba “logičen in z moje strani pričakovan”, je v izjavi za medije dejal premier, ki je ministru sicer sam ponudil odstopno izjavo v podpis.

Premier je pojasnil, da si je Gibanje Svoboda ureditev zdravstva postavilo za ključen cilj in prioriteto, prav tako tudi vladna koalicija. Z ministrom sta opravila več razgovorov, kako ta cilj doseči, in ugotovila, da imata različne poglede.

V sredo je imela poslanska skupina Svoboda večurno razpravo, na kateri so bili enotni, da obstaja samo ena pot krepitve javne zdravstvene mreže, ki vodi preko močnejših, bolj vitalnih in bolje organiziranih javnih zavodov. “In ne preko krepitve zasebnikov,” je izpostavil Golob in dodal, da bodo z reformami zdravstva nadaljevali.

Golob tega, kdo bo na funkciji ministra za zdravje nasledil Bešiča Loredana, danes še ni želel razkriti.

“Po kateri poti bo šel minister, pa bo vprašanje zanj in ne zame,” je dejal premier o prihodnosti Bešiča Loredana. Ta se namreč, ker je bil izvoljen za poslanca, lahko vrne tudi v poslanske klopi Svobode.

Golob je zagotovil, da odstop ministra za zdravje ne bo zaustavil zdravstvene reforme, ki se je doslej izvajala na več nivojih. Ob tem je spomnil, da je državni zbor v četrtek po dolgih desetletjih ukinil dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

“Vemo, da je ta zakon o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja vložila poslanska skupina Svobode in ne ekipa na ministrstvu za zdravje,” je poudaril. Spomnil je tudi, da se zdravstvo sooča z osipom kadrov predvsem iz javnih zavodov “in to je nekaj, na kar ne moremo biti ne ponosni niti ne moremo tega tolerirati. To je točka, ki ji bomo tudi v bodoče posvetili največjo pozornost,” je dodal.

Glede razhajanja v stališčih pa je Golob pojasnil, da je bila v letu dni sprejeta vrsta ukrepov, ki so pomembno izboljšali sistem. “Žal na neki točki, to je pokazal interventni zakon, pa je prišlo do razhajanj. Kot sem povedal, interventni zakon ni bil ne popoln neuspeh, še manj popoln uspeh. In ravno pri oceni, ali je bilo to, da se je toliko sredstev prelilo k zasebnikom preko interventnega zakona, sva se z ministrom pomembno razšla,” je pojasnil premier.

Čas za pogovor o prihodnjem vodenju zdravstvenega resorja bo po Golobovih besedah prihodnji teden, ko se bo državni zbor seznanil z odstopom ministra. Po njegovih besedah bi to lahko bilo v četrtek ali petek.

Na novinarsko vprašanje, ali se s funkcije poslavlja tudi direktor urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder, pa je premier odgovoril, da je danes sprejel odstop ministra, glede ostalih v ekipi pa bo znano več prihodnji teden, je dodal.

Poudaril je še, da so vsa kadrovska vprašanja, ki se ne dotikajo ministra Bešič Loredana, v tem trenutku špekulacije. Slednjih premier ne namerava komentirati, prav tako ne ve nič o tem, da bi razpadal strateški svet za zdravstvo, je poudaril premier.

Obvestilo o odstopu se mora uvrstiti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Ministru bo funkcija s tem prenehala.

Predsednik vlade mora nato v desetih dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega ministra ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

Ko bo predlagan, se bo kandidat za novega ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga predstavil pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora.

O tem, da se bo Bešič Loredan moral posloviti z ministrske funkcije, se je ugibalo že nekaj časa. Kritike na njegovo delo naj bi letele tudi iz koalicije, čeprav so še te dni v Svobodi govorili, da minister še uživa podporo stranke Svoboda. Z javnimi kritikami pa ni skoparil zlasti vodja strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj. SDS pa je nedavno zoper njega vložila interpelacijo.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
goran
goran
10 mesecev nazaj

ja zato ker zdravniki sami dikterajo kak bojo delali, sej je minister sam reko ve se kolko pride usak poseg, ki je tej denar, ja razdelili so si med sabo

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je danes podpisal odstopno izjavo, je izvedela STA. Predsednik vlade Robert Golob je njegovo odstopno izjavo že poslal v DZ.