Minister za digitalno preobrazbo obljubil odpravo belih lis v Mežiški dolini

Mežiško dolino je danes obiskal minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič, ki je sodeloval na okrogli mizi z naslovom Digitalizacija - priložnost za pospešen razvoj Mežiške doline. Z njim so razpravljali Bogomir Auprih, generalni direktor TAB d.d. ki je eno izmed največjih podjetij v Evropi na področju akumulatorskih baterij, Romana Lesjak, županja občine Črna na Koroškem, ter Mojca Erjavec, vodja kabineta ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Kot gost pa je spregovoril in podal pobude za boljši razvoj Mežiške doline tudi Dušan Krebel, župan občine Mežica.

Minister je ob današnjem delovnem obisku pohvalil Mežiško dolino, ki je, kot je dejal, že velikokrat dokazala, da ima potencial za inovacije in preboj ter si želi v te kraje privabiti še več pomembnih igralcev iz različnih vej industrije. Mežiška dolina ima potencial tudi kar se tiče IT podjetij. Minister pa je z različnimi projekti in programi pripravljen podpreti njen digitalni razvoj.

Generalni direktor TAB d.d. je na današnjem srečanju izpostavil pomen digitalizacije v tehnoloških procesih. Povedal je, da je njihovo podjetje že vpelo številne digitalne tehnologije v svoje delo. Trenutno denimo poteka zamenjava obstoječega informacijskega sistema s SAP. V prihodnje želijo vključiti najsodobnejše procese, kot so digitalni dvojčki in internet stvari.

Ob tem je minister predvsem pohvalil načrte za novo linijo proizvodnje litij-ionskih baterij. Podjetje TAB je namreč eden največjih zaposlovalcev v tej regiji in ima velik potencial, da s prilagoditvijo delovnih procesov tehnološkemu in digitalnemu razvoju postane še bolj prepoznavno ter ponudi še več delovnih mest z visoko dodano vrednostjo.

Županja občine Črna na Koroškem, je poudarila, da nekateri deli občin v Mežiški dolini še vedno nimajo dostopa do (širokopasovne) internetne povezave, kar predstavlja – zlasti v časih kriz, kot je bila epidemija – veliko težavo in hendikep. Minister ji je pritrdil, da je treba regijo opremiti z ustrezno infrastrukturo. Seznanjen je s težavami zaselkov na Ravnah, Prevaljah, Mežici in Črni, kar je v današnjem času nesprejemljivo.

Kot je še dodal minister, se zaveda, da so dosedanji razpisi GOŠO (gradnja odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije) pomanjkljivo naslavljali ravno razmere na podeželskih, odmaknjenih območjih. Sedaj, ko je ta razpis prešel pod njegov resor, si bo prizadeval za ustrezno prilagoditev, da komercialni interes ponudnika ne bo prevladal nad dostopnostjo povezav. Obljubil je sestanek koroških županov s predstavniki Telekoma v mesecu maju in dodatno financiranje, da se belih lis dokončno znebimo.

Mojca Erjavec je kot vodja kabineta ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti poudarila pomen, ki ga ima digitalizacija za svet dela ter izpostavila zlasti tehnološki razvoj, “ki ga moramo uravnotežiti z ustvarjanjem delovnih mest z visoko dodano vrednostjo”. Dotaknila se je tudi dela na daljavo, ki je lahko dobrodošla možnost združevanja poklicnega in družinskega življenja. “Paziti pa moramo, da tudi pri tovrstnih oblikah dela spoštujemo standarde varnosti in zdravja pri delu,” je opozorila.

Mežiški župan pa je ministru predlagal vzpostavitev visoko zmogljivega podatkovnega centra v opuščenih rovih pod Peco. Ideja je naletela na odobravanje, za njeno realizacijo pa bo najbrž še prej potreben pilotni projekt. V občinstvu so bili tudi predstavniki gospodarskih družb, ki so sodelovali pri razpravi, po kateri se je minister Andrijanič srečal še z vodstvom TAB-a in si ogledal proizvodne procese v črnjanskem obratu podjetja.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
moat
moat
11 mesecev nazaj

Samo upamo lahko, da bodo koroški župani, kar bi sicer morali že davno storiti sami, vztrajali in se s predstavniki Telekoma v maju srečali na sestanku ter dogovorili za graditev širokopasovnega omrežja z odpravo belih lis, navkljub zamenjavi oblasti. Žalostno in nedopustno je, da smo eni še vedno na bakrenih paricah, res!

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije