Search
Close this search box.

Minister Poklukar: Ne želimo si zapiranja javnega življenja, a obstaja realna grožnja

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni Covid-19 med drugim komentiral tudi navedbe premierja Janeza Janše glede morebitne zaustavitve javnega življenja za krajši čas.

“Cilj v naslednjih dneh je obvladovanje epidemije z vidika vnosa novih sevov koronavirusa in hkrati naprej ohranjati čim bolj dostopno družbeno življenje. Med drugim ohranjati odprte šole,” je na konferenci poudaril minister.

Zamejevanje širjenja novih različic koronavirusa bo po njegovih besedah velik izziv za stroko. Kot je dejal, bo jutrišnja seja vlade v veliki meri posvečena ravno temu.

Med drugim je še dejal, da je vesel, da je današnja številka zasedenosti bolnišnic nižja ter da je 7-dnevno povprečje pozitivnih nižje kot je bilo predhodno. “Opozarjam, epidemije še ni konec. Še vedno smo trdno v oranžni fazi in še daleč od rumene,” je opozoril Poklukar.

“Ko se bližamo 500 zasedenim covid posteljam v bolnišnicah, je potrebno poudariti, da je naš cilj zagotavljanje ostalih storitev. Prihajamo v drugo fazo izhodne strategije za delovanje bolnišnic. Počasi prehajamo v fazo, ko bomo zmogljivosti obeh kliničnih centrov za covid bolnike zmanjšali na 7,5 odstotka. Bolnišnice na Ptuju, v Slovenj Gradcu, Trbovljah, Brežicah in Izoli pa bi v celoti namenili ostalim zdravstvenim storitvam,” je še pojasnil minister.

Na novinarsko vprašanje, kako komentira navedbe Janeza Janše, ki je na seji DZ pojasnil, da se zaradi novih različic koronavirusa, ki so bile odkrite tudi pri nas, postavlja dilema, ali ukrepati glede na predviden načrt ali za krajši čas zaustaviti javno življenje, je odgovoril, da si nihče ne želi zapiranja javnega življenja,” a obstaja realna grožnja”.

Pomembno je, da se zavedamo, da je cepljenje najučinkovitejši javnozdravstveni ukrep za preprečevanje nalezljivih bolezni. S cepljenjem bomo zmanjšali težke poteke koronavirusne bolezni, razbremenili zdravstveni sistem in ponovno zagnali gospodarstvo in družbeno življenje,” je še opomnil.

Omenil je tudi, da skupaj z ministrstvom za notranje zadeve in NIJZ ministrstvo za zdravje išče tudi način, kako onemogočiti ponarejanje potrdil PCR-testov, s katerimi je skupina državljanov želela v tem tednu prečkati mejo s Hrvaško, o čemer smo poročali TUKAJ.

Dogodki

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni Covid-19 med drugim komentiral tudi navedbe premierja Janeza Janše glede morebitne zaustavitve javnega življenja za krajši čas.