Minister Počivalšek napovedal, kdaj bi lahko začeli odpirati terase gostinskih lokalov

V petek se je na obisku v Pomurju mudil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek, ki se je srečal z nekaterimi od pomurskih županov. Seznanil se je z aktualno gospodarsko situacijo, župani pa so mu predstavili aktualne gospodarske projekte. Minister pa je spregovoril tudi o epidemioloških razmerah v Sloveniji in napovedih prehodov v rumeno in nato zeleno fazo glede na načrt sproščanja ukrepov, ki ga je pripravila vlada.
Glavni trg Slovenj Gradec Glavni trg bar

Minister Počivalšek je na obisku v Pomurju med drugim ponovno poudaril, da je ključno, da se po zadnjem odprtju dejavnosti, obnašamo odgovorno, da se stanje ne bo začelo ponovno slabšati. Želi si, da se stanje v državi sledilo predvidenemu semaforju, do rumene in potem zelene faze.

“Ker verjamem, da bomo že v rumeni fazi lahko začeli odpirati tudi gostinski del s terasami. Mislim, da je vredno sprejeti tudi kakšne dodatne omejitve, da bomo delali s polovičnimi prostorskimi kapacitetami, samo, da začnemo na neki način delati,” je dejal minister.

Po zadnjih napovedih strokovnjakov, bi lahko v rumeno fazo prišli v začetku marca. Tedensko povprečje manj kot 600 okužb na dan bi namreč lahko po napovedih IJS dosegli 1. marca, manj kot 500 hospitaliziranih v bolnišnicah pa tri dni za tem. To sta namreč pogoja za vstop v rumeno fazo sproščanja omejitev, ki predvideva, da bi se v šole vrnili ostali razredi srednjih šol, v živo bi znova stekla predavanja na fakultetah, za vse bi se odprli dijaških in študentski domovi, odprle bi se ostale servisne dejavnosti, odpravili bi prepoved gibanja ponoči. Minister Počivalšek pa je namignil, da bi lahko takrat odprli tudi del gostinske dejavnosti.

Po zadnjih podatkih, ki jih je vladna govorka Maja Bratuša predstavila na petkovi novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni Covid-19 je sedemdnevno povprečje okužb znašalo 748, v bolnišnicah pa se je zdravilo 623 covidnih bolnikov. Podatkov za danes vlada še ni objavila.

Sicer pa minister še pravi, da moramo delati, saj država ne bo in nima v nedogled možnosti financirati nedela, drugič pa tudi zato, da premagamo psihološko krizo.

Minister Počivalšek je prepričan, da turizem po post covid eri, ne bo takšen, kot je bil do zdaj, da ne bo masoven, “zato, ker bomo vsi skrbeli za svoje zdravje, ker bomo dopuste preživljali v kontroliranih mehurčkih.”

Vir: Sobotainfo, STA

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.