Search
Close this search box.

Minister Luka podelil priznanja prostovoljcem Rdečega križa in Karitasa (FOTO)

V torek, 30. januarja, je s strani ministra Luke Mesca v okviru Programa ESS+ za odpravljanje materialne prikrajšanosti v Sloveniji v obdobju 2021-2027 (POMP), potekal sprejem prostovoljcev obeh partnerskih organizacij Rdečega križa in Slovenske karitas. Dogodka se je udeležila tudi vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

V okviru programa ministrstvo že od leta 2014 dalje zagotavlja pomoč materialno najbolj ogroženim. Z dodeljenimi sredstvi iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim (sklad) v višini 29 milijona evrov, letno pomoč prejme več kot 160.000 najbolj ogroženih oseb, največ žensk, starejših, otrok, enostarševskih družin. Približno 3.000 ton hrane (moka, testenine, olje – sončnično in olivno, konzervirana zelenjava – fižol, grah, pelati, med, konzerviran goveji golaž in konzerviran mesni ragu) letno, ki jih je ministrstvo dobavljalo v skladišča humanitarnih organizacij, se je razdeljevalo na več kot 350 razdelilnih mestih Rdečega križa Slovenije in Slovenske karitas po celotni Sloveniji.

Za namen pomoči prizadetim v poplavah je ministrstvo iz sklada zagotovilo dodatne količine hrane, to je dodatnih 98.068 kilogramov, hrana pa se je delila na razdelilnih mestih Rdečega križa in Slovenske karitas do konca leta 2023. Humanitarni organizaciji sta prizadete v poplavah vključevali tudi v različne spremljevalne ukrepe (zlasti psihosocialna pomoč in svetovanje). Pomoč prizadetim v poplavah so izvajali prostovoljci in humanitarni delavci na 53 razdelilnih mestih Slovenske karitas in 50 razdelilnih mestih Rdečega križa. 

Nov Program za odpravljanje materialne prikrajšanosti v Sloveniji za obdobje 2021-2027 je Evropska komisija odobrila novembra 2022. Dodeljenih je bilo 29,4 milijona evrov evropskih sredstev iz Evropskega socialnega sklada plus (ESS+), aktivnosti v okviru novega programa pa so že v teku. 19. januarja 2024 je bil objavljen javni razpis za izbor upravičencev za razdeljevanje pomoči v hrani in izvajanje spremljevalnih ukrepov v letih 2024-2026.

Zahvalo prostovoljcem in humanitarnim delavcem je prejelo tudi Območno združenje Rdečega križa za Mežiško dolino, Slovenj Gradec, Dravograd ter Karitas Prevalje.

S strani ministra Luke Mesca je nagrado prevzela predsednica Rdečega križa Slovenije Območnega združenja Mežiške doline Magdalena Piko, za območno združenje Slovenj Gradca je priznanje prejel podpredsednik Stanko Kretič.

Na Območnem združenju Rdečega križa Dravograd so ob prejemu priznanja takole zapisali:Minister za delo , družino ,socialne zadeve Luka Mesec je povabi na Brdo pri Kranju vse prostovoljce in prostovoljke, kateri so pomagali oškodovancem pri poplavah v avgustu 2023, ter odpravljanju, razdeljevanju materialne pomoči v Sloveniji iz Programa ESS. Minister je podelil priznanja torej naši organizaciji v zahvalo za nesebično pomoč, pomoč ljudem ljudem v stiski, ali so to elementarne nesreče, ali socialna stiska. Tako ni bil izpostavljen posameznik, ker je pomoč nudilo v poplavah 15 prostovoljcev cela dva meseca, ter 20 prostovoljcev pri mesečnem razdeljevanju hrane iz programa ESS. “

Vir: GOV.si

Dogodki

Več iz istega kraja

V torek, 30. januarja, je s strani ministra Luke Mesca v okviru Programa ESS+ za odpravljanje materialne prikrajšanosti v Sloveniji v obdobju 2021-2027 (POMP), potekal sprejem prostovoljcev obeh partnerskih organizacij Rdečega križa in Slovenske karitas. Dogodka se je udeležila tudi vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.