Search
Close this search box.

Minister Gantar: Poskusen začetek množičnega testiranja na območju Ljubljane še letos

Po ponovljenem razpisu za hitre teste, na katerega je ponudbe mogoče oddati do danes popoldne, minister za zdravje Gantar pričakuje, da bodo prvih 30.000 testov dobili že v ponedeljek in isti dan začeli tudi s poskusnim začetkom množičnega testiranja. Na novinarski konferenci pa je med drugim pojasnil, zakaj so se odločili za spremenjene smernice glede nošenja zaščitnih mask.

Še zdaleč nismo iz nevarnosti epidemije, kar nam kažejo tudi podatki o zasedenosti postelj v bolnišnicah. To se kaže tudi pri preobremenjenosti zdravstvenega osebja in izpada drugih zdravstvenih programov,” je na vladni novinarski konferenci poudaril minister za zdravje Tomaž Gantar.

Minister je dodal, da se zavedajo problematike otrok in šolanja na daljavo. “Zaenkrat to podaljšujemo, da bi po novem letu lahko s šolanjem začeli vsaj najmlajši, prav tako tisti v vrtcu in v zavodih,” je povedal ter dodal, da so vse to razlogi, “poleg seveda gospodarskih, da se še naprej držimo ukrepov, še posebno tudi med prihajajočimi prazniki. Skrbijo nas predvsem praznovanja, na ta problem opozarjajo tudi v tujini.”

Pri spremembi glede mask ne gre za sproščanje ukrepov, ampak prilagajanje:

Poudaril je, da so pri tem maske enostaven in zelo učinkovit ukrep. “Smiselna je uporaba kvalitetnih mask in nošenje na pravilen način, čez nos,” je povedal in dodal, da je glavni namen nošenja mask predvsem preprečevanje širjenja virusa, ki ga je še pred nastopom bolezni običajno največ v nosno-žrelni votlini. “Govor, kašelj in zaprti prostori so tisti, ki nas najbolj ogrožajo,” je pripomnil. Minister je pojasnil, da se zato spreminjajo tudi smernice: “Ne gre za sproščanje ukrepov, ampak prilagajanje.”

Po pojasnilih ministra spremenjen odlok tudi vnaprej predvideva nošenje mask v zaprtih prostorih. Še posebno je to pomembno na delovnem mestu, na to ne smemo pozabiti niti med odmori in malicami, je izpostavil in dodal, da pa so smernice v prid odločitvi, da maske na odprtih prostorih niso več obvezne, razen v primeru, ko ni mogoče vzdrževati medsebojne razdalje, manjše kot 2 metra.

Preberite še: Vlada nekoliko omilila ukrep nošenja zaščitne maske

Poskusen začetek množičnega testiranja na območju Ljubljane še letos:

Po prvem razpisu, ki je bil neuspešno zaključen, so v petek objavili drugi razpis za hitre teste, na katerega so povabili več kot 40 ponudnikov, prijavijo pa se lahko tudi drugi, je pojasnil minister in dodal, da razpis poteče danes popoldne, ko morajo ponudniki predložiti ponudbe skupaj z vzorci.

Po navedbah ministra bo razpis ob uspešnem postopku zaključen do konca tedna in tako bi lahko prvih 30.000 testov dobili v ponedeljek, enako količino tudi teden dni pozneje. Tako bi prihodnji teden tudi že začeli s poskusnim testiranjem na območju Ljubljane, ta bodo prostovoljna, potrebna bo le zdravstvena izkaznica. Poskusno obdobje je pomembno tudi zaradi potrebnih prilagoditev informacijskega sistema za beleženje testiranj, je še dodal Gantar.

V nadaljevanju pa bodo testiranja opravljali v mobilnih enotah. Na javni poziv s prejšnjega tedna, ki je potekel v ponedeljek, so prejeli 30 ponudnikov ekip zdravstvenih delavcev za hitro testiranje na terenu, ki so skupaj ponudili 100 mobilnih enot. “To nam daje možnost, da lahko v resnici začnemo izvajati masovna testiranja,” je pojasnil minister Gantar.

Preberite še: Včeraj 1524 novih okužb, Kacin: Nekoliko spodbudnejši so podatki o številu pacientov

VIR: Vlada RS, STA

Dogodki

Po ponovljenem razpisu za hitre teste, na katerega je ponudbe mogoče oddati do danes popoldne, minister za zdravje Gantar pričakuje, da bodo prvih 30.000 testov dobili že v ponedeljek in isti dan začeli tudi s poskusnim začetkom množičnega testiranja. Na novinarski konferenci pa je med drugim pojasnil, zakaj so se odločili za spremenjene smernice glede nošenja zaščitnih mask.