Search
Close this search box.

Minister Cigler Kralj v Črni podpisal sporazum o gradnji bivalne enote za otroke in mladostnike z motnjami v duševnem razvoju v okviru CUDV Črna (VIDEO in FOTO)

Minister za delo Janez Cigler Kralj je danes v Črni podpisal sporazum o gradnji bivalne enote v okviru CUDV Črna.

Kot smo že poročali TUKAJ, se je danes na delovnem obisku na Koroškem mudil minister Janez Cigler Kralj, ki je v dopoldanskih urah obiskal Mislinjo, sledil je podpis sporazuma za gradnjo novega doma starostnikov na Ravnah, pozno popoldne pa si je ogledal tudi prostore CUDV Črna, kjer sta ga sprejeli županja mag. Romana Lesjak in direktorica doma Dalja Pečovnik. Z njima je tudi podpisal sporazum o gradnji bivalne enote za otroke in mladostnike z motnjami v duševnem razvoju v okviru CUDV Črna.

VIDEO: Izjava ministra Janeza Ciglerja Kralja

Izgradnja bivalne enote je del skupno 7,2 milijona evrov vrednega projekta deinstitucionalizacije CUDV Črna, v okviru katerega je predvidena gradnja 13 stanovanjskih enot v šestih občinah, od tega največ, to je štiri, v ravenski občini. “Mislim, da je vizija s temi investicijami malo bolj svetla in ponosen sem, da lahko Koroški pomagamo tudi na takšen način delati korake naprej v standardu oskrbe najranljivejših,” je v izjavi med drugim dejal minister.

VIDEO: Izjava županje mag. Roman Lesjak

Gre za gradnjo bivalne enote za namestitev otrok in mladostnikov do 26 leta s kombiniranimi motnjami na lokaciji CUDV Črna, predvidene kapacitete do 24 oseb, in sicer 4 zaključene enote po 6 oseb. V pritličju so predvidene tudi tri učilnice za izvajanje posebnega programa vzgoje in izobraževanje za te osebe.

VIDEO: Izjava direktorice CUDV Črna na Koroškem Dalje Pečovnik

Prav danes se je CUDV Črna prijavil tudi na prvi rok razpisa ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti za vzpostavitev dodatnih stanovanjskih skupin za osebe mlajše od 65 leta starosti. Že doslej je v projektu deinstitucionalizacije predvidena vzpostavitev 13 stanovanjskih skupin v šestih kroških občinah, kjer so projektantski postopki tik pred razpisom za iskanje izvajalca del. V tem razpisu pa gre za še dodatnih novih 5 stanovanjskih skupin, kamor bi se lahko v okviru deinstitucionalizacije preselilo do 30 dodatnih uporabnikov.

CUDV Črna se je na razpisu prijavil za vseh 5 možnih namestitev. Objekti, v katerih bo bivalo od 4 do 6 oseb, se predvidevajo po 2 v Slovenj Gradcu in v Radljah ter eden na Prevaljah. Za pridobitev in adaptacijo ene stanovanjske enote je predvidenih 277 tisoč evrov, dokončane morajo biti do 31. 3. 2023. Predvidevajo 80 odstotkov pokrivanja iz evropskih sredstev, 20 odstotna je udeležba proračuna RS. Odpiranje prijav na 1. rok bo že 14. maja.

“Projekt za izvedbo deinstitucionalizacije CUDV Črna je razdeljen na vsebinski in investicijski del. To predstavlja celostni pristop k preobrazbi CUDV Črna kot celote. Metode dela in strokovne pristope pri preobrazbi želimo prilagoditi življenju v skupnosti, uporabnikom želimo ponuditi individualno obliko podpore, ki bo zagotavljala vsakemu posamezniku možnost osebnega načrtovanja njegovega življenja, lastnega prispevka, izbiro aktivnosti in samostojno vključevanje v družbo. Prav tako se bodo ob tem spremenili delovni pogoji za zaposlene, oblikovali se bodo mobilni timi, informacijske pisarne, uporabnikom bomo pristopili na individualni način. Zaposleni se bodo za takšen način dela, tekom trajanja projekta, ustrezno usposobili, s podporo strokovnjakov s področja deinstitucionalizacije in prenosom dobrih praks,” je pojasnila direktorica CUDV Dalja Pečovnik.

V CUDV Črna sicer načrtujejo, da bodo v triletnem obdobju trajanja projekta preselili 70 uporabnikov iz centralne zgradbe, v 13 manjših stanovanjskih enot, v šestih koroških občinah. Na Ravnah bodo uredili štiri stanovanjske enote, v Mežici, Dravogradu, Radljah ob Dravi in Slovenj Gradcu po dve in na Muti eno stanovanjsko enoto. Pri vseh aktivnostih bodo vključeni uporabniki, njihovi svojci in zaposleni, ki bodo pri preobrazbi centra ključni deležniki. Prav tako bodo intenzivno sodelovali z vsemi lokalnimi okolji on skupnostmi, kjer bodo tekom projekta vzpostavili tudi številne skupnostne oblike oskrbe in skupaj iskali možnosti individualnih zaposlitev za uporabnike, je še pojasnila direkotrica.

Po njenih besedah bodo uporabniki v stanovanjskih enotah živeli bolj neodvisno življenje, ki temelji na socialnem modelu in sodobnejših pristopih. “Ljudje moramo živeti v okoljih, ki nas podpirajo, da imamo možnost sprejemanja neodvisnih in samostojnih odločitev ter na ta način postanemo enakopravni člani naše družbene skupnosti na vseh nivojih in v vseh obdobjih našega življenja,” je dejala.

FOTOGALERIJA

Dogodki

Minister za delo Janez Cigler Kralj je danes v Črni podpisal sporazum o gradnji bivalne enote v okviru CUDV Črna.