Search
Close this search box.

Mineva 75 let od smrti Mahatme Gandhija

Mahatme Gandhi je bil velik indijski mislec in duhovi vodja. Spomenik še kako spada v Slovenj Gradec - naše mesto, ki je zavezano prizadevanjem za mir v svetu.

Na spomenik priznanega indijskega kiparja Rame Vanji Sutarja so v znak spomina nanj položili venec. Položila ga je podžupanja Mestne Občine Slovenj Gradec Martina Šisernik.

V spomin nanj pa bo zagotovo zanimivo branje knjige “Zapuščina miru in resnice, študije o življenju in delu Mahatme Gandhija”, ki jo je uredila ga. Nina Petek.

Delo osvetljuje monogovrstne vidike življenja in dela Mahatme Gandhija, predvsem večplastnega soočanja, v teoriji in zlasti v praksi, s kompleksnimi dimenzijami dejanskosti v Indiji, ki je temeljilo na njegovem pojmovanju Resnice, Religije in svobode ter veri v moč nenasilja, s čimer si je prizadeval za vsesplošno dobro in je z vzpostavitvijo globalne vizije miru presegel sleherno takratno politično agendo in hkrati s tem tudi samo indijsko prizadevanje za neodvisnost.

Kot so zgovorni vsi prispevki, je Gandhijeva misel prvenstveno izkušnja, ki svoj najbolj avtentičen izraz privzame onkraj teoretičnega, slednje pa ji daje značaj dinamičnosti, kreativnosti in neponovljivosti, pri čemer pa, kar je še posebej izjemno, hkrati tudi duha univerzalnosti, neminljivosti, nadčasnosti, vselejšnje relevantnosti in aktualnosti, celo onkraj meja same Indije.

Spomenik v Slovenj Gradcu je kot že rečeno delo indijskega kiparja Rame Vanji Sutarja. Kot zanimivost pa še dejstvo, da je prav Sutarjevo najbolj znano delo “Kip enotnosti”, ki je najvišji kip na svetu – v Gudžaratu.

Vir: MO Slovenj Gradec in https://ebooks.uni-lj.si/

Dogodki

Mahatme Gandhi je bil velik indijski mislec in duhovi vodja. Spomenik še kako spada v Slovenj Gradec - naše mesto, ki je zavezano prizadevanjem za mir v svetu.