Search
Close this search box.

Milan Košeljnik: Nagrada je namenjena vsem v podjetju, bivšim in sedanjim sodelavcem, ki nam utrjujejo pot v svet z novimi izdelki

Milan Košeljnik, direktor podjetja Kolding iz Prevalj, je letos prejel prestižno nagrado GZS Slovenije. Nagrada mu pomeni priznanje za pravilno usmeritev v podjetniške vode, ki zahtevajo popolno predanost poslu, podjetju in zaposlenim.

Kaj mu osebno pomeni nagrada in o samem vodenju podjetja Kolding, smo se pogovarjali s prejemnikom nagrade Milanom Košeljnikom.

»Nagrada mi pomeni mojo pravilnost usmeritve v podjetniške vode, ki od tebe zahtevajo popolno predanost poslu in podjetju in zaposlenimpove g. Košeljnik in nadaljuje.
»Ko sem izvedel, da sem prejemnik tako prestižne nagrade sem bil še enkrat ganjen in ponosen.«

»Nagrada je namenjena vsem v podjetju, bivšim in sedanjim sodelavcem, ki nam utrjujejo pot v svet z novimi izdelki, povečano dodano vrednostjo. Z razvojem pa smo postali družbeno odgovorno podjetjenadaljuje pogovor o nagradi.

Podjetje se ukvarja z proizvodno metalurške opreme – valjarniška oprema v jeklarstvu in proizvodni barvnih kovin.
Težave na področju poslovanja se povečujejo po celi Evropi, le te pa izhajajo iz nekonkurenčnosti , zmanjšanega  povpraševanja in nejasne strategije EU.

Lanskoletne poplave so zaposlene v podjetju Kolding še bolj povezale med seboj in jim dale dodatno motivacijo. Nekateri so celo predčasno prekinili dopust in nesebično priskočili na pomoč pri saniranju posledic naravne katastrofe.

Reševali so jih sami v okviru sodelavcev v podjetju. Vsi plani proizvodnje so se podrli, sprejemanje novih naročil ter bitka s časom v času sanacije jim je vzelo veliko energije.

»Motivirati smo morali zaposlene in se z veliko močne volje dvigniti iz dna , ki nas je prizadela ujma. Še vedno se pobiramo in z skupnimi močmi poskušamo čimprej doseči nivo pred tragedijopove o lanskih katastrofalnih poplavah Košeljnik.

O zaposlenih v podjetju pove, da so v večini vestni in predani podjetju. Radi se skupaj poveselijo in tako je vsem lažje v teh nepredvidljivih časih.

Na vprašanje, kakšen direktor je, odgovori: »Trudim se , da z spoštovanjem do vseh zaposlenih dosežem željene cilje. Sodelavce pa  poskušam razumeti in se približati njihovim pričakovanjem. Verjamem, da brez zaupanja tudi napredka ni. Zame je pomembna komunikacija, pošten in korekten odnos saj delam z zelo raznoliko skupino posameznikov

Kako nagradi delavce ozr. kakšna je njihova motivacija je odgovoril: » Nagrado sodelavcem je zelo težko v celoti korektno dodeliti. Trudim se, da je to merilo plod poslovnega uspeha . Seveda brez stimulacije, poštenosti tudi uspeha ni.«

Podjetje zaposluje 44 delavcev. Njihovi kupci  so v večini v tujini, zato so morali v osnovi pridobiti njihovo zaupanje. Ker verjamejo v njihovo poslovno strategijo so poleg končnih kupcev v EU , Indiji, Egiptu, ZDA, Rusiji. Še vedno so novi in novi potencialni kupci po vsem svetu. Trenutno je to Brazilija in Avstralija.

V načrtu imate številne investicije v tehnološko opremo in nove prostore. Ali to kaže na nadaljnjo rast podjetja? »Vsako leto investiramo in usmerimo sredstva v izboljševanje in razvoj tehnične opreme. Investicije v tehnologijo nam omogočajo, da sledimo najsodobnejšim standardom in tehnološkim trendom v industriji. Trenutno zaključujemo investicijo v novo halo št. 4, v velikosti 1200 kvadratnih metrov. Namenjena bo montaži sklopov in večjih projektov, ki zahtevajo večjo prostornino, žerjave za manipulacijo (40 ton) ter regalni skladiščni prostor. Ta naložba predstavlja našo zavezanost k izboljšanju zmogljivosti in kakovosti izdelkov, ki jih ponujamo. Ponosni smo, da lahko na letni ravni namenimo vsaj 10 odstotkov letnega prometa za investicije, kar nam omogoča, da se razvijamo na podlagi realnih rezultatov in se prilagajamo spremembam na trgu. S takšnim pristopom želimo ostati konkurenčni in izpolniti potrebe naših strank s kakovostnimi in inovativnimi rešitvam.«

Kaj vam prinaša osebno zadovoljstvo in srečo? »Zadovoljstvo mi prinašajo dosežki, nenehni osebni razvoj ter pozitivno naravnani medosebni odnosi. Verjamem, da lahko osebno zadovoljstvo dosežem s svojim lastnim znanjem, predanim delom in odgovornostjo. Ko se posvetim zadanim ciljem, dajem vse od sebe, da jih tudi dosežem. Ob tem občutim srečo. To so zame trenutki, ki napolnijo moje življenje s smislom in izpolnitvijo.«

»Podjetje je v letu 2023 praznovalo 30 let od ustanovitve. Dolga in kratka je ta pot. Vodim jo praktično od ustanovitvezaključi Milan Košeljnik.

Obrazložitev Komisije za Nagrade GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke: Milan Košeljnik je svojo poklicno pot začel s poučevanjem strojništva na srednji šoli. Ta neizbrisen pečat se odraža na vsej njegovi karierni poti, zaznamovani s strastjo do tehničnih ved in izobraževanja. Poklicno pot je nadaljeval v gospodarstvu, vseskozi povezan z razvojem in inovacijami. Podjetje Kolding d.o.o., ustanovljeno leto 1993, se je razvilo v priznanega proizvajalca visokokakovostnih valjev, rezervnih delov ter druge metalurške opreme. Dejavno pa je še v drugih panogah, kot so energetika, rudarstvo in inženiring. Proizvodnja poteka v popolnoma novih proizvodnih obratih z visoko stopnjo natančnosti, po najvišjih proizvodnih in okoljskih standardih. Podjetje se je v letu 2022 zaradi vojne v Ukrajini soočilo z izgubo svojega največjega, ruskega trga z več kot 50-odstotnim deležem vsega Koldingovega izvoza. Zaradi izjemne prilagodljivosti in sposobnosti hitre preusmeritve podjetja na druge tuje trge, predvsem znotraj EU, ter nove trge, kot so ZDA, Egipt in Indija, je izvoz v obdobju med leti 2020 in 2022 celo povečalo za 25%. Investicije podjetja so usmerjene predvsem v povečanje kapacitet in produktivnosti, zeleni prehod in optimizacijo poslovnih procesov. Z digitalno preobrazbo so na poti dviga digitalne kulture s ciljem izboljšanja kompetenc zaposlenih in zagotavljanja še bolj kakovostnih in stroškovno učinkovitih produktov in storitev. Z lastnimi razvojnimi projekti želijo postati uveljavljen proizvajalec metalurške opreme z lastno blagovno znamko. V podjetju sistematično spodbujajo motivacijo za spremembe in vlagajo v izboljšave delovnega okolja za vse zaposlene. Tako ustvarjajo prostor, kjer se sodelavci ne le zaposlujejo, temveč tudi trajnostno sodelujejo v delovnem procesu. Podjetje predstavlja trdne temelje za dolgoročno zaposljivost, klima aktivnega vključevanja vseh zaposlenih pa prispeva k uspehu podjetja. Tudi na področju trajnosti je podjetje naredilo odločne korake. Z lastno sončno elektrarno, ki jo namerava še nadgraditi, pridobi tretjino energije, ki jo potrebuje. Z zavezo trajnostne naravnanosti se bo še aktivneje vključevalo v projekte zmanjševanja porabe surovin in energije.

Podatki o poslovanju v letu 2023: Skupni prihodki 9.800.000 € Dobiček pred obdavčitvijo: 900.000 € Število zaposlenih: 44 Dodana vrednost na zaposlenega: 79.000 €.

Milan Košeljnik, direktor podjetja Kolding iz Prevalj, je letos prejel prestižno nagrado GZS Slovenije. Nagrada mu pomeni priznanje za pravilno usmeritev v podjetniške vode, ki zahtevajo popolno predanost poslu, podjetju in zaposlenim.