Search
Close this search box.

Miklavžev koncert simfoničnega orkestra “Koroški simfoniki” in baletnega oddelka (FOTO)

V športni dvorani pri OŠ Prežihovega Voranca je potekal koncert Koroških simfonikov, orkestra, ki združuje vse učence, dijake, študente, učitelje, profesorje, ljubitelje, ki združuje vse učence, dijake, študente, učitelje, profesorje, ljubitelje, člane Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, Slovenske Filharmonije.

Orkester deluje pod okriljem Društva glasbenikov Europea, ki je s strani Ministrstva za kulturo za zasluge lani tudi pridobilo status Društva v javnem interesu Republike Slovenije. Poleg Koroških simfonikov v okviru društva deluje tudi znameniti Koroški godalni kvartet, ki na letni ravni realizira približno 30 koncertov. Društvo glasbenikov Europea vsako leto organizira tudi več mednarodnih seminarjev mladih glasbenikov.

Želja po igranju v orkestru je pripeljala veliko novih članov že leta 2016 in prvotni  Simfonični orkester glasbene šole Ravne na Koroškem je sedaj prerasel v skoraj 75-članski orkester pod imenom »Koroški simfoniki«. Glasba združuje ljudi in prav zaradi tega se je kolektiv ravenske Glasbene šole odločil, da poskusi nekaj novega … združiti vse koroške glasbenike.

Idejni vodji sedanjega orkestra »Koroški simfoniki« sta dirigent mag. prof. Đorđe Berak in Glasbena šola Ravne na Koroškem. Berak je kot tedanji učitelj violine na Ravenski glasbeni šoli s trdim delom in s pomočjo svojih kolegov učiteljev glasbene šole iz malega 12-članskega godalnega orkestra sestavil najprej Simfonični orkester GŠ Ravne na Koroškem, sedaj pa simfonični orkester Koroški simfoniki.

Kot smo že omenili, naredili so nekaj skoraj nemogočega in s tem pokazali, da vse naše glasbene šole in njeni učitelji vsa leta stopnjujejo kakovost izobraževanja mladih na Koroškem. Da je bila odločitev prava, so mnogi poslušalci spoznali že na prvih koncertih, s katerimi so se predstavili člani orkestra. Glas o novem orkestru s sodobnimi metodami dela in ustvarjanja skupne glasbe se je hitro širil med glasbeniki in ljubitelji glasbe. Odmevna predstavitev Koroških simfonikov je bila tudi na koncertu 60-letnice delovanja ansambla Štirje kovači, ki je bil izveden v Slovenj Gradcu in ga je tudi posnela RTV Slovenija. Orkester deluje aktivno vsako leto na več koncertih in je že postal prepoznaven doma ter z velikimi načrti snuje nove programe, ki jih bo predstavil v letošnjem letu tudi v tujini. V repertoarju orkestra Koroški simfoniki najdemo tako skladbe klasičnih mojstrov, kot tudi glasbo za film, balet in druge zvrsti umetnosti.

Tokrat so se predstavili s številnimi, predvsem novoletnimi skladbami ob spremljavi baleta GŠ Ravne in GŠ Slovenj Gradec Burger’s Holiday – Leroy Anderson  je zazvenela v izvedbi odličnih solistov na trobenti: Aljaža DobnikaAneja Gorenjaka in Aneja Repnika. Program je povezovala Janja Širnik.

Poleg zahvale, da Koroški simfoniki uspešno delujejo v ravenski občini in nas razveseljujejo s svojimi vrhunskimi koncerti, jim je župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen čestital ob izvedbi koncerta in zaželel vsem zbranim simfonikom in številnemu občinstvu lep decembrski mesec.

Vir: Občina Ravne na Koroškem

FOTOGALERIJA

Dogodki

V športni dvorani pri OŠ Prežihovega Voranca je potekal koncert Koroških simfonikov, orkestra, ki združuje vse učence, dijake, študente, učitelje, profesorje, ljubitelje, ki združuje vse učence, dijake, študente, učitelje, profesorje, ljubitelje, člane Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, Slovenske Filharmonije.