Miklavž ponoči obdaril otroke

Obeležujemo god sv. Miklavža. Po ljudskem izročilu je Miklavž ponoči obiskal otroke in jim pustil drobna darila. Dogajanje so sicer letos prilagodili epidemiološkim ukrepom. Nekatere občine so se odločile za okrnjen program, druge pa so sredstva namenile dobrodelnosti.
129716882_3520800081375037_7682502088239826163_o

V Ajdovščini se je Miklavž letos preselil na splet ter otroke v soboto zvečer nagovoril prek družbenega omrežja. Enako so se odločili v Kranju in na Prevaljah, kjer je Miklavž nagovoril otroke iz cerkve na Šentanelu.

VIDEO: Miklavž na Šenatnelu

Nekatere občine so se sicer odločile, da bodo sredstva, ki bi jih namenile predprazničnemu dogajanju, podarile v dobrodelne namene. Na novogoriški občini so Splošni bolnišnici Franca Derganca v Šempetru že donirali 5000 evrov za nakup medicinske opreme za zdravljenje covidnih bolnikov. Na Ptuju bodo sredstva za ognjemet in protokolarne namene namenili za obdarovanje ranljivih skupin, otrok, starejših in uporabnic varne hiše. Za dobrodelnost so se med drugim odločili tudi v občinah Gornja Radgona, Rače-Fram in Radlje ob Dravi.

V Radljah ob Dravi v letošnjem decembru tradicionalnih dogodkov, ki so jih organizirali vsako leto ne bo. Župan je sprejel odločitev, da sredstva, ki so jih v preteklih letih namenili za družabne dogodke nameni Osnovi šoli Radlje ob Dravi za izboljšanje pogojev za pouk na daljavo.

Je pa včeraj na območju Radelj ob Dravi, na Dobravi, Miklavž obiskal otroke in jih nagovoril skozi okna hiš.

FOTO: KŠTD Dobrava

Sv. Miklavž oziroma sv. Nikolaj, ki je bil škof v Mali Aziji in je umrl v prvi polovici 4. stoletja, je vse od 11. stoletja postajal zelo priljubljen svetnik tako na območjih, kjer se je razširilo vzhodno krščanstvo, kot na območjih z zahodnim krščanstvom. Po legendah je bil velik čudodelnik in učinkovit zavetnik šolarjev in študentov, mornarjev in brodnikov, ponekod tudi splavarjev, mlinarjev, žagarjev in drvarjev.

Na predvečer svojega godu sv. Miklavž s spremstvom hodi od hiše do hiše in prinaša pridnim otrokom darila, porednim pa šibe. Otroke na Slovenskem tradicionalno obdaruje s sadjem in slaščicami. V sprevodu ga običajno spremljajo tudi angeli ali parklji.

Po izročilu so otroci darila prejeli zvečer, ko so odmolili. Kot njegovi najpogostejši spremljevalci nastopijo liki angelov in parkljev, poleg njih pa lahko na posameznih območjih in v različnih obdobjih tudi drugi liki, v okolici Železne Kaple denimo lik pehtre v kožuhu ali starih ženskih oblačilih. Parkljem kot likom hudiča v kožuhih in z verigami največkrat ne dovolijo v hišo. Pač pa zunaj strašijo večje otroke in mlada dekleta, rjovejo in rožljajo z verigami.

Drugje pa otroci na predvečer svetnikovega godu po izročilu pustijo na mizi peharčke ali krožnike in verjamejo, da jim bo sv. Miklavž ponoči v njih pustil pomaranče, suho sadje in sladkarije.

Vir: STA, Facebook

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.