Mežiški Tab letos po ocenah s petino manjšo realizacijo, zaposlenim 1050 evrov bruto božičnice

Po spomladanskih mesecih, ko so v družbi Tab Mežica imeli do 50-odstotni padec prodaje v aprilu, se je poslovanje podjetja počasi izboljšalo in se zadnje mesece približuje lanskim številkam. Direktor družbe Bogomir Auprih ocenjuje, da bo letos podjetje ustvarilo okoli 20 odstotkov nižjo realizacija kot lani, dobiček bo za četrtno nižji.
TAB Mežica

Glavni razlogi za upad poslovanja so povezani s posledicami epidemije novega koronavirusa. Ljudje manj kupujejo dobrine, manj se vozijo z avtomobili in vse se odraža pri poslovanju mežiške Tovarne akumulatorskih baterij (Tab), kjer izdelujejo startne in industrijske baterije.

“S petino nižjo realizacija v teh negotovih časih smo kljub vsemu zadovoljni, je za STA ocenil Auprih. V zadnjih mesecih se obseg naročil povečuje, trenutno so z naročili zadovoljni, saj je zima tradicionalno čas večjega števila naročil za startne baterije. Pri industrijskih baterijah je obseg naročil trenutno nekoliko slabši, je pojasnil.

Načrti za prihodnje leto predvidevajo od pet- do desetodstotno povečanje prometa glede na letošnje leto. Če bodo te načrte uspeli doseči, pa bo to še vedno precej nižje od rezultatov leta 2019. Tab je lansko leto sklenil z 278 milijoni evrov realizacije in 21,1 milijona evrov dobička.

Letošnje leto je Tab začel s 731 zaposlenimi in nato število do julija zmanjšal na 662 zaposlenih, trenutno pa v podjetju dela 665 zaposlenih. Zaposleni v Tabu letos prejmejo 1050 evrov bruto božičnice.

Že skoraj leto in pol je, odkar so v Tabu razkrili, da resno razmišljajo o možnosti, da bi se skupaj s tujimi partnerji podali v razvoj in proizvodnjo litij-ionskih baterij v Sloveniji. Razgovori o tem po Auprihovih besedah še tečejo, a so zaradi epidemije zelo upočasnjeni. “Trenutno lahko rečem, da je zadeva še živa, a je zaradi omejitev zaradi covida-19 v počasnem teku,” je dejal Auprih.

Preberi še:  Hojsu soglasje vlade za podpis stavkovnega sporazuma s Policijskim sindikatom Slovenije

prijavi se

prijavi se v svoj račun