Search
Close this search box.

Mežiški svetniki podprli predlog o sodelovanju s kitajskim mestom Xuzhou

Na včerajšnji seji OS so Mežiški svetniki soglasno potrdili predlog o sodelovanju med Občino Mežica in kitajskim mestom Xuzhou, ki sta ga jim predstavila predstavnika podjetja Cablex-M d.o.o., ki s Kitajci uspešno sodeluje že od leta 2011, odkar ima v mestu Xuzhou tudi svojo proizvodnjo.

Delegacija mesta Xuzhou s Kitajske želi obiskati župana Občine Mežica za vzpostavitev sodelovanje med mestoma. Glavni razlog obiska je predvsem v tem, da ima podjetje Cablex-M d.o.o. v tem kitajskem mestu svojo tovarno. Zaradi skupnih interesov na področju industrije, pa tudi na ekonomskem, kulturnem, socialnem, turističnem področju je bil na včerajšnji seji Občinskega sveta v Mežici podan predlog o sklenitvi memoranduma o pobratenju in sodelovanju med Občino Mežica in mestom Xuzhou, ki so ga svetniki soglasno potrdili.

Na seji sta svetnikom Občine Mežica namero o sodelovanju z mestom Xuzhou, ki leži med Pekingom in Šanghajem, predstavila direktor podjetja Cablex-M d.o.o. Samo Simetinger in predstavnica podjetja Jana Grosar, ki sta prisotne na kratko popeljala tudi skozi zgodovino podjetja in predstavila dosežke skupine Cablex. Kot je povedal Simetinger, so pobudo za sodelovanje podali oziroma izrazili željo o sodelovanju z Mežico Kitajci, s katerimi njihovo podjetje sodeluje, odkar je Ceblex leta 2011 v omenjenem mestu vzpostavil tudi svojo proizvodnjo.

Mesto Xuzhou ima blizu dva milijona prebivalcev, s širšo okolico približno deset milijonov, njegova površina pa znaša 11.260 kvadratnih kilometrov. Mesto ima bogate vodne vire, v njegovih mejah teče več kot 213 rek, vključno z reko The Grand Canal. V njegovi pristojnosti sta dve veliki jezeri, jezero Luoma in jezero Weishan ter 91 umetnih rezervoarjev. Drug pomemben naravni vir je premog s proizvodnjo 2,5 milijona ton letno.

»Pred leti smo v skupini Cablex iskali možnost, da bi del proizvodnje vzpostavili tudi na Kitajskem, kjer smo sledili našim glavnim kupcem, kot so Bosch, Kärcher, Electrolux … in smo tako leta 2011 našli priložnost ravno v mestu Xuzhou, ki je bilo takrat še dokaj nerazvito in zagnali proizvodnjo,« je začetke sodelovanja s Kitajci opisal Simetinger.

»V tamkajšnjem podjetju je danes zaposlenih več kot 400 ljudi, ki naredijo preko 20 milijonov letnega prometa in so edino slovensko podjetje na Kitajskem v tem mestu. Direktor je Slovenec, doma z okolice Škofje Loke, vodja proizvodnje pa Lešanar. Podjetje je v tem času tudi zelo razvilo, lansko leto je namreč prejelo tudi nagrado za perspektivno podjetje kot dober zaposlovalec v tem okolju,« je med drugim povedal Simetinger.

Glavna panoga mesta Xuzhou je bila kmetijstvo. V preteklosti so prihodki iz kmetijske panoge zavzemali velik del mestnega gospodarstva, vendar se je z leti kmetijski sektor skrčil. Zaslužek iz tega naslova tako danes predstavlja le še 3% BDP mesta. Glavni kmetijski proizvodi so riž, pšenica, bombaž, oljnice, sadje, zelenjava itd. Xuzhou krepi prizadevanja za povečanje zelenega kmetijstva, ekološke hrane in nasadov dreves.

Kot je omenil Simetinger, so bili Kitajci na začetku zelo nezaupljivi. »Vse so nam kontrolirali, po določenem času, ko so videli, da so naši nameni resni in pošteni, je tudi to sodelovanje z lokalno skupnostjo steklo dobro. Odločitev njihove občinske vlade je bila, da se z nami tesneje povežejo, da smo perspektivni in da vidijo možnost večjega sodelovanja kot le na gospodarskem področju. Tako da je prišla pobuda o sodelovanju z njihove in ne naše strani,« je razložil Simetinger in dodal, da si Kitajci želijo spoznati Slovenijo in si želijo več sodelovanja.

»Kot župan Občine Mežica sem hvaležen in ponosen, da bi lahko to zgodbo začeli. Prav gotovo ta zgodba ne pomeni, da bo že jutri številčna delegacija s Kitajske tukaj v Mežici. Pa vendar le, nekako kamen na kamen lahko stkemo v mozaik, ki nam ga bo v vsakem primeru pomagala oblikovati skupina Cablex, z njihovimi poslovnimi partnerji po svetu,« pa je na seji povedal mežiški župan Dušan Krebel in dodal: »Zaradi tega letošnji proračun občine ne bo dodatno obremenjen, je pa to ena iz med priložnosti, ki jo lahko z vsemi štirimi zagrabimo in je tudi neslutena možnost razvoja in sodelovanja potem tudi za vnaprej.«

Kot je pojasnil župan, je memorandum le vstopna točka, kjer bi se opredelili in dali možnost temu sodelovanju. Na ta način se vzpostavi tudi podlaga za izmenjavo izkušenj in dobrih praks med javnimi in zasebnimi subjekti na različnih področjih skupnega interesa. Tako na področju kulture, zdravja, športa, kot tudi turizma in na vseh ostalih področjih, kjer je zadeva odprta, možnosti je pa veliko.

V zadnji desetletjih je Xuzhou postal industrijsko središče in nedavne naložbe so ustvarile še več industrijskih sektorjev. Zaradi izboljšanja industrijske infrastrukture je industrijski BDP mesta v zadnjih petih letih dosegel močno rast v višini 14-17% vsako leto. Mesto je postalo izredno pomembno za gospodarski razvoj regije in vzhoda Kitajske. Mesto ima tudi bogate minerale premoga, enega največjih naravnih virov v tej regiji. Premog je postal eden od pomembnih goriv v Xuzhou za proizvodnjo električne energije in drugih energij. Danes so v mestu moderni hoteli in kot tako se omenjeno mesto tudi zelo hitro razvija.

Čeprav so vsi svetniki pozitivno pozdravili predlog o sodelovanju in ga na koncu tudi podprli, jih je kljub temu kar nekaj izrazilo zaskrbljenost nad majhnostjo Mežice napram več milijonskega partnerskega mesta, predvsem pa so izpostavili dvom, kaj bi lahko Kitajcem v Mežici sploh ponudili oziroma pokazali. O čemer je kar nekaj časa tekla zanimiva debata.

Simetinger je na dvome nekaterih svetnikov, kaj pokazati gostom s Kitajske v Mežici, odgovoril, da meni, da bodo imeli kitajskim gostom zagotovo kaj pokazati. Dejal je, da k njim v podjetje pogosto pridejo tuji poslovni partnerji, ki so vidno navdušeni tako nad Peco kot nad samo naravo, zelenjem … »Sem prav vesel, da živim v takšnem okolju. Zato mislim, da imamo Kitajcem kaj pokazati, če bodo prišli k nam in tudi oni nam.«

Krebel pa je dodal, da bodo Kitajce zagotovo odpeljali na ogled Podzemlja Pece in drugih znamenitosti. Eden od svetnikov pa je med drugim poudaril: »Majhnosti se ne smemo bati, to je naša prednost.« Tako so se na koncu vsi strinjali, da lahko Kitajcem kljub majhnosti ravno na področju kulture, turizma in neokrnjene narave ponudijo in pokažejo največ ter zaključili debato z željo, da pride do sodelovanja čim prej.

Naj omenimo še to, da so pripravili tudi predlog memoranduma o pobratenju in sodelovanju med Občino Mežica in mestom Xuzhou, ki bi ga naj podpisali ob obisku delegacije v Mežici, predvidoma že maja ali pa junija letos.

Dogodki

Na včerajšnji seji OS so Mežiški svetniki soglasno potrdili predlog o sodelovanju med Občino Mežica in kitajskim mestom Xuzhou, ki sta ga jim predstavila predstavnika podjetja Cablex-M d.o.o., ki s Kitajci uspešno sodeluje že od leta 2011, odkar ima v mestu Xuzhou tudi svojo proizvodnjo.