Search
Close this search box.

Mestna občina Slovenj Gradec razglašena za razvojno najbolj prodorno občino

Včeraj, 19. marec 2024, je v Ljubljani potekala konferenca Zlati kamen, kjer so razglasili zmagovalke in podelili priznanja Zlati kamen. V finalnem izboru je bila tudi MO Slovenj Gradec.

V letošnje finale izbora za nagrado Zlati kamen so se uvrstile občine Brda, Tržič in Piran iz zahodne Slovenije, Kamnik in Ribnica iz osrednje in jugovzhodne Slovenije, Slovenj Gradec in Trbovlje iz osrednjega pasu med Koroško in Posavjem, ter Moravske Toplice, Murska Sobota in Razkrižje iz vzhodnega dela države.

“Slovenj Gradec nemalokrat igra pionirsko vlogo med kraji pri nas. To velja tudi za prijeme na področju prostorskega načrtovanja, zlasti pri umirjanju prometa in revitalizaciji kraja“, je bilo zapisano v obrazložitvi.

Nagrade zlati kamen je podelil minister za javno upravo Franc Props.

Mestna občina Slovenj Gradec je bila razglašena za razvojno najbolj prodorno občino v regiji od Koroške do Posavja.

Ob razglasitvi je župan MO Slovenj Gradec, Tilen Klugler zapisal: S ponosom smo sprejeli regijsko zmago in zlati certifikat ISSO. Po mnenju ocenjevalcev se uvrščamo med občine, ki zagotavljajo visoko kakovost življenja in hkratnim uravnoteženim razvojem. Izstopamo na treh področjih. Najbolj pri stanovanjski gradnji, kjer smo na 3. mestu. V zadnjih petih letih smo za spodbujanju gradnje namenili povprečno 63 evrov na prebivalca letno, kar nas postavlja v sam vrh slovenskega prostora. Povprečje za 212 občin je le 12 evrov na prebivalca.”

Nagrado zlati kamen podeljujejo razvojno najbolj prodorni občini – tisti, ki zaradi svoje razvojne, v prihodnost in v dobro vseh občanov usmerjene dejavnosti pomeni primer dobre prakse in zgled za ostale.

Osnova za selekcijo 12 kandidatk (po tri za vsako od štirih regij) je kompleksna večmesečna analiza občin, ki vključuje pregled kvantitativnih kazalnikov, vključenih v indeks ISSO, kvalitativno analizo občin, kjer razčlenjujemo vrsto »mehkih« dejavnikov ter vsebinski pregled ključnih projektov občin.

Rdeča nit izbora za nagrado Zlati kamen 2024 je upravljanje prostora.

Dogodki

Včeraj, 19. marec 2024, je v Ljubljani potekala konferenca Zlati kamen, kjer so razglasili zmagovalke in podelili priznanja Zlati kamen. V finalnem izboru je bila tudi MO Slovenj Gradec.