Search
Close this search box.

Mestna občina Slovenj Gradec prejela zlati certifikat ISSO za leto 2023

Mestna občina Slovenj Gradec je prejela zlati certifikat ISSO za leto 2023 za razvojno odličnost in doseganje standarda občine dobrega življenja.

Uvrstili so se na 41. mesto med  vsemi slovenskimi občinami, ki ponujajo prebivalcem kakovostno raven življenja in jih odlikuje solidna in uravnotežena stopnja doseženega razvoja.

V analizi najbolj izstopata trg dela in življenjski standard. Tu se Slovenj Gradec uvršča v prvo desetino slovenskih občin.  Izrazito nadpovprečna (torej v zgornjo četrtino) je tudi uvrstitev na področjih izobrazbe in socialne kohezije. Položaj je prav tako nadpovprečen na področju gospodarstva in proračunske učinkovitosti. Okoljski indeks uvršča Slovenj Gradec blizu zlate sredine. Šibka točka občine so demografska gibanja. A to je značilnost regije v celoti, omeniti pa moramo, da se tudi tu Slovenj Gradec uvršča blizu sredine, ugotavljajo avtorji analize.

Izstopajoče prednosti občine so: stanovanjski standard (Slovenj Gradec ima najvišji indeks stanovanjskega standarda med vsemi občinami v Sloveniji), aktivna občina (spodbujanje stanovanjske gradnje, nadpovprečna sredstva za socialno varnost, družino in povezovanje, za kulturo in spodbujanje podjetništva), delovna mesta (v zgornji desetini slovenskih občin po številu delovnih mest), študijska aktivnost (med kraji z največjim deležem prejemnikov diplom med prebivalci), podjetniška klima (nadpovprečne vrednosti kazalnika gostota podjetij in dinamika nastajanja novih podjetij).

Razvojni izzivi Mestne občine Slovenj Gradec pa so povezani z dinamiko staranja prebivalstva, brezposelnostjo mladih in obremenitvijo s hrupom.

Izhodišče za podelitev certifikata je Indeks ISSO, ki je sestavljen iz večjega števila kazalnikov, izvedenih iz statističnih, finančnih in gospodarskih podatkov o občini. Meri doseženo stopnjo razvitosti občine. Je rezultat večmesečnega raziskovalnega dela o razvojnem napredku slovenskih občin v sklopu raziskovalnega projekta in izbora Zlati kamen.

Sistem ISSO zajema podatke za prav vseh 212 slovenskih občin. V analizo je vključenih 54 kazalnikov, ki so urejeni po osmih področjih (demografija, proračunska učinkovitost, gospodarstvo, trg dela, izobrazba, življenjski standard, socialna kohezija in okolje). Za vsako od teh področij je pripravljen sestavljen indeks. Za še boljši pregled so indikatorji razdeljeni na v tri skupine: kazalnike stanja, aktivnosti in dinamike sprememb.

Iskrene čestitke tudi iz našega uredništva!

Vir: slovenjgradec.si

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Marijan Bogar
Marijan Bogar
1 leto nazaj

Čestitke

Dogodki

Mestna občina Slovenj Gradec je prejela zlati certifikat ISSO za leto 2023 za razvojno odličnost in doseganje standarda občine dobrega življenja.