Search
Close this search box.

MePZ župnije Črna vabi na letni majniški koncert

MePZ župnije Črna na Koroškem, ki deluje že dobrih 150 let, vabi na letni majniški koncert, na katerem bo nastopila tudi Vokalna skupina družine Breznik iz Pameč.

MePZ župnije Črna na Koroškem, ki deluje že dobrih 150 let, vabi na letni majniški koncert, na katerem bo nastopila tudi Vokalna skupina družine Breznik iz Pameč.

MePZ župnije Črna na Koroškem so do leta 1977 vodili člani dinastije Piko, ko je omagal zadnji organist, pa je zbor prevzel Simon Potočnik, ki ga vodi še danes. Večino časa je zbor prepeval le za potrebe Cerkve, v zadnjih desetletjih pa s svojim petjem bogati tudi posvetne prireditve v Črni in izven domačega kraja. Tam pojejo predvsem ljudske, pa tudi umetne pesmi. Ponosni so na nastope na revijah Od Pliberka do Traberka, z veseljem pa se spominjajo tudi prepevanja ob živih jaslicah v Postojnski jami in petja ob srečanju narodov na Dunaju.

Zbor sestavlja več kot dvajset pevcev, ki v cerkvi najraje pojejo ob spremljavi orgel, ki jih vešče upravlja Gašper Stopar, ki ga včasih nadomešča Emica Potočnik, manj zahtevne pesmi pa na ta instrument včasih spremljata Minka Povsod ali Benedikt Potočnik.

Na tokratnem koncertu, ki ga prirejajo 25. 5. 2019 ob 19. uri v Cerkvi sv. Ožbolta v Črni na Koroškem, se jim bo kot gost pridružila Vokalna skupina družine Breznik, katere pevski začetki segajo v leto 1976, danes pa so poznani po vsej Sloveniji in tudi tujini (Avstrija, Češka, Slovaška, Hrvaška …). Leta 2016 so praznovali visoki jubilej 40 let pevskega delovanja. Takrat se jim je pridružila že četrta generacija Breznikov, ki danes šteje že 11 njihovih malčkov. Pojejo predvsem koroške ljudske pesmi, radi pa zapojejo tudi umetne pesmi in priredbe zabavnih pesmi. Pred dnevi so pred nabito polno dvorano v Slovenj Gradcu praznovali in zapeli skupaj z legendarnim ansamblom Štirje kovači, ki v tem letu praznuje častitljivih 65 let delovanja.

FOTO: Foto Anka Holcman. Družina Breznik na koncertu ansambla Štirjek kovači

V soboto pa se bodo Breznikovi pridružili Črnjanom, kjer bodo nastopili z raznolikim repertoarjem. Pester nabor pesmi pa obljubljajo tudi organizatorji koncerta, člani MePZ župnije Črna na Koroškem. Program bo povezovala Majda Kos. Vljudno vabljeni, vstop je prost.

Dogodki

MePZ župnije Črna na Koroškem, ki deluje že dobrih 150 let, vabi na letni majniški koncert, na katerem bo nastopila tudi Vokalna skupina družine Breznik iz Pameč.