Search
Close this search box.

Mednarodni dan pomanjkanja železa

Danes obeležujemo mednarodni dan pomanjkanja železa, ki je namenjen ozaveščanju o pomenu železa za naše zdravje in dobro počutje. Pomanjkanje železa se pojavlja pri kar tretjini svetovnega prebivalstva.

Naše telo nujno potrebuje železo, saj brez zadostne količine železa ne more pravilno delovati. Železo ima ključno vlogo pri tvorjenju rdečih krvnih celic, delovanju srca in skeletnih mišic, odzivu na okužbe, ohranjanju ravni energije in normalnem delovanju možganov. Pomanjkanje železa se pojavlja pri kar tretjini svetovnega prebivalstva, zato je ozaveščanje o tem izjemno pomembno.

Ker je 26. november mednarodni dan pomanjkanja železa, so v farmacevtski družbi Lek november namenili ozaveščanju zaposlenih o pomenu železa za zdravje in kakovost življenja. Pod naslovom Železo za življenje potekajo na vseh Lekovih lokacijah po Sloveniji (v Ljubljani, Mengšu, Lendavi in na Prevaljah) številne dejavnosti, s katerimi sodelavce ozaveščajo o pomenu železa, o prepoznavanju simptomov pomanjkanja železa in ustreznem ukrepanju: predavanja zdravnika specialista, meritve hemoglobina, informacijske točke s številnimi informativnimi materiali, informativni plakati in članki, v jedilnicah pa so na voljo železni meniji s hrano bogato z železom.

Pomanjkanje železa lahko prizadene vse ljudi, najpogostejše pa je pri ženskah pred menopavzo in nosečnicah ter pri otrocih do petega leta starosti. Kljub temu, da lahko po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije pomanjkanje železa vodi do kar 30-odstotnega zmanjšanja produktivnosti, se tega premalo zavedamo.

Kaj se dogaja z nami, ko nam primanjkuje železa?

Ko so zaloge železa v telesu majhne ali jih sploh ni več, lahko to zelo vpliva na vse vidike našega življenja – na presnovo, duševno in telesno zdravje, delovno produktivnost in celo na spolno funkcijo. Posledica pomanjkanja železa je slabša oskrba organov s kisikom, ki je nujno potreben za njihovo normalno delovanje.

Najpogostejše posledice pomanjkanja železa in slabokrvnosti so:

  • slabša kakovost življenja,
  • manjša storilnost,
  • zapleti v nosečnosti,
  • povečano tveganje za srčno-žilne zaplete,
  • slabši izidi zdravljenja kroničnih bolezni,
  • povečano tveganje za nastanek osteoporoze,
  • zmanjšane kognitivne funkcije (povečana razdražljivost, motena koncentracija, otežena presoja, zmedenost),
  • povečano tveganje za nastanek demence,
  • podaljšano bolnišnično zdravljenje kroničnih vnetnih bolezni …

Prepoznavanje simptomov pomanjkanja železa

Prepoznavanje simptomov pomanjkanja železa je prvi korak na poti k diagnozi in zdravljenju ter zaradi slabe ozaveščenosti hkrati največja ovira. Simptomi se lahko kažejo na različne načine, so neznačilni in pogosto jih lahko povežemo z drugimi boleznimi ali stanji.

Najpogostejši simptomi pomanjkanja železa so:

  • simptomi, ki jih občutimo: mrazenje, sindrom nemirnih nog, žvečenje ledu, želja po uživanju neobičajnih snovi, mentalna utrujenost;
  • simptomi, ki jih vidimo: razjede v ustih, modrice, bleda koža, krhki nohti, izpadanje las;
  • simptomi, ki nas upočasnijo: pomanjkanje energije, poslabšanje sluha, glavoboli, dovzetnost za okužbe, kratka sapa.

Dogodki