Search
Close this search box.

Medaljo za hrabrost in požrtvovalnost prejela tudi koroška policista

Danes, 24. januarja 2023, je 77 pogumnih in srčnih posameznikov prejelo posebna priznanja za svoja hrabra in požrtvovalna dejanja. V 36 različnih nepredvidljivih in nevarnih situacijah so se izkazali pri reševanju dragocenih človeških življenj

Medalje policije za požrtvovalnost in medalje policije za hrabrost je prejemnikom na današnjem slovesnem sprejemu na Policijski akademiji v Tacnu podelil vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav, skupaj z ministrico za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanjo Ajanović Hovnik. Posameznikom, ki so požrtvovalno in hrabro pomagali skupnosti, sta iskreno čestitala in se jim zahvalila.

Kot je v uvodnem nagovoru povedal vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije, so razmere za delo v policiji vsako leto zahtevnejše: “Verjetno je že vsak policist kdaj pomislil, ali si ne bi raje kje drugje poiskal kakšno manj stresno delovno mesto. Potem pa pridejo situacije, ko nekemu rešiš življenje, preprečiš hudo nevarnost ali pa ljudem zgolj pomagaš razrešiti neko manjšo težavo. Zadovoljstvo po takem dogodku je tako močno, da takoj pozabimo na vse slabo, kar smo doživeli. Iskrena zahvala človeka, ki si mu pomagal, in zavedanje, da si naredil nekaj dobrega, kar mogoče celo presega zahteve tvojega poklica, je gorivo za tisto notranjo motivacijo, ki nas žene naprej. Zaradi tega se tudi po najslabšem možnem dnevu naslednje jutro znova vrnemo v službo.”

Dodal je, da je pomoč drugemu vedno dvosmerno dejanje in da z njim ničesar ne izgubimo, kvečjemu pridobimo. “Vsi prejemniki medalj, bodisi policisti bodisi občani, ste v kritičnih situacijah pokazali veliko mero poguma, pa tudi sočutja in nesebičnosti, ter bili v mnogih primerih tudi sami izpostavljeni nevarnosti. Tvegati svoje življenje za nekoga drugega je največ, kar lahko človek na tem svetu naredi. Ni večjega in plemenitejšega dejanja od tega!” V imenu celotne policije in svojem osebnem imenu je nagrajencem zato izrekel iskreno zahvalo za njihova dejanja.

Ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik je izrazila zadovoljstvo, da ima kot ministrica priložnost biti na dogodku, kot je današnji: “Današnji dogodek bo zame eden izmed tistih nepozabnih in dragocenih, ki se mi bodo za vedno vtisnili v spomin. Kot navdih in kot potrditev, da so med nami še vedno tako čudoviti ljudje, ki osmišljajo naš vsakdan in bogatijo našo družbo.”

Med vsemi temi požrtvovalnimi posamezniki sta tudi policista iz Koroške.

Medaljo za hrabrost in požrtvovalnost prejmeta tudi policist Boštjan Helbl in policist kriminalist Matjaž Vesnicer (Policijska postaja Dravograd), ker sta 7. maja 2022 s hitrim posredovanjem in požrtvovalnostjo prijela storilca družinskega nasilja in naredila vse, kar je bilo v njuni moči, da bi žrtev ohranila pri življenju.

56 aktivnih policistov in 21 občanov se je izkazalo v kar 36 zahtevnih situacijah

Prav vsi današnji nagrajenci so se nesebično vključili v reševanje tujih stisk, kljub temu da so se ob tem v mnogo primerih tudi sami izpostavili veliki nevarnosti. Pri svojih človekoljubnih dejanjih so pozabili na lastne strahove in pokazali izreden pogum. V kritičnih in pogosto zelo dramatičnih situacijah so se brez pomisleka odzvali na stisko drugih in v danem trenutku naredili največ, kar je bilo mogoče, da bi pomagali sočloveku, in to tudi za ceno lastne varnosti. Izjemna požrtvovalnost, ki je ne najdemo le v policijskih vrstah, temveč tudi med preostalimi občani, nas upravičeno lahko navdaja z zadovoljstvom. Pravočasno so prepoznali okoliščine, ki so zahtevale takojšnje ukrepanje, in se brez vsakršnega pomišljanja odzvali nanje. Preprosto rečeno, reševali so dragocena človeška življenja.

Večkrat so posredovali pri prijetju napadalcev, vlomilcev in roparjev, petkrat so iz vode reševali utapljajoče se osebe, v osmih primerih so izvajali temeljne postopke oživljanja, nudili pa so tudi pomoč pri prometnih nesrečah in hudih krvavitvah. Uspešni so bili pri iskanju pogrešanih oseb, v treh primerih so ponesrečence reševali iz gorečega prostora in večkrat uspešno preprečili poskus samomora. Nesebično so pomagali tudi pri množični nesreči v gorah in pri najhujšem požaru v zgodovini samostojne Slovenije.

Dva primera sta se žal končala tragično. V prvem primeru je moški, kljub vsem požrtvovalnim naporom, da bi ga rešili, umrl zaradi poškodb prometne nesreče (traktorist). V drugem je žrtev družinskega nasilja podlegla posledicam krutega napada. Na tem mestu ponovno poudarjajo, da v slovenski policiji področju obravnave nasilja v družini posvečajo zelo veliko pozornosti, saj gre za kompleksna kazniva dejanja, ki zahtevajo poseben pristop in obravnavo. Za nasilje ni opravičila in zanj mora veljati ničelna toleranca.

V vseh preostalih 34 primerih so pogumni posamezniki poskrbeli za srečen razplet zelo zahtevnih situacij.

Policija je upravičeno ponosna na te izjemne ljudi in se še enkrat vsem zahvaljuje za njihovo izjemno srčnost, pogum in prispevek k varnosti v Sloveniji. Dejanja nagrajencev so dokaz, da znamo ravnati etično in nesebično in v nas obstaja čut za to, kar je prav. Opisana dejanja presegajo norme predpisanega in nam vlivajo upanje, da kljub negotovosti, ki preveva družbo, še vedno premoremo veliko sočutja in solidarnosti. Gre za pomoč soljudem, česar je v današnjem času premalo v vseh pogledih in na vseh področjih. Sreča spremlja pogumne in tako naj tudi ostane.

Več informacij o prireditvi, pogumnih posameznikov in daljših zapisih o njihovih dejanj, najdete TUKAJ.

Besedilo: Policija.si

Dogodki

Danes, 24. januarja 2023, je 77 pogumnih in srčnih posameznikov prejelo posebna priznanja za svoja hrabra in požrtvovalna dejanja. V 36 različnih nepredvidljivih in nevarnih situacijah so se izkazali pri reševanju dragocenih človeških življenj