Search
Close this search box.

Med Uršljo goro in Peco lahko v teh dneh srečate najmanj dva medveda. Eden je že presenetil lovca v opazovalnici

Konec marca je po spletu zaokrožila novica, da je na Uršlji gori medved. V soboto pa so lovci iz Slovenj Gradca potrdili, da sta na območju med Slovenj Gradcem in Uršljo goro trenutno kar dva kosmatinca, lovci pa ocenjujejo, da se tretji medved nahaja še na Peci.

Kot je za Koroške Novice potrdil lovec iz LD Slovenj Gradec, Jure Pšeničnik, sta trenutno na tem območju najmanj dva medveda, ki po njegovih navedbah nista v paru oziroma ne gre za mamo in mladička. Po šapah vidimo, da ne gre za istega medveda, ki se sprehaja po Uršlji gori, in tistega, ki so ga lovski kolegi zasledili v Razborju na krmišču. Niti ne gre za medveda, ki potujeta skupaj, saj smo ju v razmahu 15 minut videli tako na območju Plešivške kope kot v Razborju. Tudi velikosti šap so različne, po čemer lahko sklepamo, da v Razborju pohajkuje manjši medved, v okolici Uršlje gore pa velik odrasel samec, s premerom šap v velikosti približno 17 centimetrov in po moji oceni težak več kot 150 kilogramov,” je pojasnil lovec Jure.

“Po zimskem spanju se lačni medvedi vsako leto s Pohorja odpravijo s “trebuhom za kruhom”, pot pa jih vodi čez Uršljo goro, Peco v sosednjo Avstrijo. Vsako leto jih gre nekaj le mimo, včasih se niti ne ustavljajo. Letos pa je drugače, medved je že absolutno predolgo tu. Na našem območju se zadržuje že 14 dni. Iz zimskega spanja pride namreč prelakan in išče hrano, ki je zdaj ni na pretek,” pove Jure.

Kar pa je po njegovih navedbah na lastne oči videl tudi eden od lovcev iz LD Slovenj Gradec, ki mu je ob srečanju z medvedom na pomoč priskočil naš sogovornik.

Prijatelj je bil na preži na Plešivški kopi, ko je pod seboj zagledal medveda. Najprej je bil tiho in računal na to, da se bo medved odmaknil, kar pa se ni zgodilo. Le ta je mirno sedel in gledal lovca. Prijatelj je ocenil, da ni varen v opazovalnici, saj se je medved pred tem že na krmišču povzpel po lestvi do soda, kjer je verjetno iskal hrano. Poskušal ga je pregnati z ropotanjem, z baterijsko svetilko, kričanjem …, vendar ni pomagalo. Šele, ko sem se jaz z avtom pripeljal dovolj blizu, se je ogromen medved obrnil in odkorakal stran,” je dogajanje opisal Jure, ki pravi, da opozorilno streljanje ni bilo potrebno, “medved je bil pa tudi miren, ni deloval nasilno, ni pihal.”

Po navedbah lovcev naj bi se en medved sprehajal tudi na Peci. “Šape vsak dan zbrišemo, te pa se vsak dan pojavljajo na novo, je še omenil Jure in dodal, da so medvedje šape videli na območju Uršlje gore tudi danes.

Lovci ob tem priporočajo, da naj bodo pohodniki v teh dneh doma. Če pa se že odločijo za obisk Uršlje gore, pa naj se držijo treh utečenih, označenih in urejenih planinskih poti, kar velja tudi za ostale gore in hribe. Kjer je več ljudi oziroma po poteh, kjer se redno hodi, je manj možnosti, da naletite na medveda, saj se medved v teh primerih odmakne. “Ljudje pa hodijo povsod. Po lovskih stezah, povsod po gozdu, ne le po označenih poteh … V tem primeru bo nekdo presenetil medveda oziroma medved njega. Posebno opozorilo v tem primeru velja tudi motokrosistom, ki se vozijo povsod po gozdu,” je še opozoril Jure.

V živo pa si je medveda v Razborju ogledal še en lovec, Gorazd Triplat, ki ga je uspel ujeti tudi v fotografski objektiv, Kot je dejal, je bil od medveda oddaljen približno 70 metrov. Po njegovih navedbah pa je bil medved, ki ga je opazoval z lovske preže plašen in se je bal stika s človekom.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Mrazek
Mrazek
3 let nazaj

Gredo v Avstrijo v Pliberk po banane in riž.

Dogodki

Konec marca je po spletu zaokrožila novica, da je na Uršlji gori medved. V soboto pa so lovci iz Slovenj Gradca potrdili, da sta na območju med Slovenj Gradcem in Uršljo goro trenutno kar dva kosmatinca, lovci pa ocenjujejo, da se tretji medved nahaja še na Peci.