Med udeleženimi na silvestrovanju v Beogradu doslej 200 okuženih. Konec meseca bi v povprečju lahko presegli 10.000 pozitivnih testov na dan

Med skoraj 900 udeleženci organiziranega potovanja s silvestrovanjem v Beogradu je epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno četrtka zvečer potrdila 200 okužb z novim koronavirusom, je na novinarski konferenci pojasnila Nuška Čakš Jager z NIJZ. Po njeni oceni je večina okužena s koronavirusno različico omikron.
corona-4993519_1920

Po besedah namestnice predstojnika Centra za nalezljive bolezni NIJZ Nuške Čakš Jager so v prvi skupini silvestrovanja v organizaciji Colegium Mondial Travel med 559 udeleženci doslej potrdili 152 okužb, v drugi skupini s 337 udeleženci pa 48 okužb.

Tudi po podatkih obeh največjih institucij, ki v Sloveniji analizirata vzorce iz PCR-testov, je različica omikron pri nas že prevladujoča.

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje okolje in hrano (NLZOH) so STA pojasnili, da je po zadnjih podatkih med PCR-testi, ki jih analizirajo, delež nove različice omikron že 63-odstoten. Med vzorci, ki jih analizira Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo (IMI), pa je prisotnost različice omikron 82-odstotna, je za POP TV pojasnil predstojnik inštituta Miroslav Petrovec.

Po napovedi Matjaža Leskovarja z Instituta Jožef Stefan (IJS) epidemija covida-19 raste vse hitreje, predvidoma zaradi vpliva prazničnega druženja in vse hitrejšega širjenja koronavirusne različice omikron.

Vrh števila okužb bomo tako predvidoma dosegli v zadnjem tednu tega meseca, ko bi v povprečju lahko presegli 10.000 pozitivnih testov na dan.

Vrh v bolnišnicah pa bomo predvidoma dosegli prvi teden februarja, ko bi se lahko približali vrednostim na vrhuncu četrtega vala epidemije covida-19.

Leskovar ocenjuje še, da reprodukcijsko število trenutno znaša približno 1,6. Gre za podatek, ki kaže, koliko oseb okuži na koronavirus pozitivna oseba.

Od ponedeljka bo dolžina karantene ob visokorizičnem stiku skrajšana na sedem dni

Karantena ob visokorizičnem stiku bo od ponedeljka trajala sedem, in ne več deset dni, je na tiskovni konferenci pojasnila Nuška Čakš Jager. Zagotovila je, da bodo do ponedeljka vsi sistemi usklajeni s spremembo.

Kljub nekaterim napovedim, da bo vlada skrajšanje karantene določila z odlokom na četrtkovi dopisni seji, odlok krajšanja ne predvideva. Po besedah Čakš Jagrove bo sprememba vseeno veljala od ponedeljka.

Poudarila je, da so za odločitev epidemiologov glede skrajšanja karantene obstajali strokovni kriteriji. Kot je že v sredo pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, epidemiologi namreč ugotavljajo, da se okužbe v 94,6 odstotka primerih izkažejo znotraj sedmih dni, zato bi se karantena lahko zaključila brez dodatnega testa.

Ob tem je Čakš Jagrova zagotovila, da bodo do ponedeljka s spremembo usklajeni tudi vsi zaledni sistemi, “ki omogočajo izdajanje certifikatov in postopkov, tudi epidemiološkega anketiranja”.

Po njenih besedah odločbo za karanteno posameznik pridobi tako, da svoje podatke vnese v sistem eUprava. Kdor podatkov ne vnese, je zaveden v posebnem seznamu, do katerega dostopa ministrstvo za zdravje in zdravstvena inšpekcija. Zlorabe posameznikov, ki bi se karanteni želeli izogniti tako, da svojih podatkov ne bi vnesli v sistem, naj tako ne bi bile mogoče.

Čakš Jagrova je spomnila, da v karanteno napotijo osebe, ki so bile v rizičnem stiku z okuženo osebo. Okužene osebe pa napotijo v izolacijo, kar ureja družinski zdravnik, prav tako tudi bolniško odsotnost.

Glede karanten zdravstvenih delavcev je pojasnila, da je NIJZ v skladu z drugimi strokami podal priporočilo glede visokorizičnih stikov zdravstvenih delavcev. Zdravstvena ustanova je po njenih besedah tista, ki ima možnost, da presodi, ob kolikšnem kadrovskem primanjkljaju bi bila povzročena škoda delovnemu procesu.

Ob tveganem stiku v primeru zmanjšanja števila razpoložljivih zdravstvenih delavcev tako posameznemu delavcu, ki ne kaže znakov bolezni, ni treba v karanteno, je razvidno iz priporočil NIJZ. Gre za t. i. tretjo fazo organizacije dela.

Ob tem je Čakš Jagrova poudarila še, da večina zdravstvenih delavcev tako ali tako spada med izjeme od karantene, ki jih je v četrtek na dopisni seji sprejela vlada.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije