Med torkovimi okuženimi dva tudi na Koroškem

V torek so v Sloveniji opravili 1150 testiranj in potrdili 29 okužb z novim koronavirusom, en bolnik s covidom-19 pa je umrl. Dva nova pozitivna primera so odkrili tudi v Mislinji.

Novi primeri v slovenskih občinah (torek, 22. 7. 2020):

V bolnišnici je bilo 22 oseb, od tega dve na intenzivni negi, eno oseb pa so odpustili iz bolnišnice, je na spletu objavila vlada. Doslej je bilo v Sloveniji potrjenih 2006 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je skupaj 115 bolnikov, od tega štirje v zadnjih štirih dneh. Pred tem zaradi covida-19 ni umrla nobena oseba od 31. maja. Glede na podatke Sledilnika covid-19 je bilo v Sloveniji včeraj 243 aktivnih primerov.

Pristojni sicer opozarjajo, da se virus v zadnjem času širi predvsem lokalno, znotraj države. V tednu med 13. in 19. julijem je bil tako virus le v dveh od 104 potrjenih primerov okužb vnesen iz tujine, z vnesenimi primeri pa je bila povezana še ena okužba. Kar 74 primerov je povezanih z lokalnim virom okužbe, pri 27 pa vir okužbe ni znan, navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Do zdaj so v Sloveniji potrdili okužbo pri 21 tujcih. Če tujec med bivanjem v Sloveniji zboli, ostane tam, kjer je nastanjen, so za Delo pojasnili na ministrstvu za zdravje. Če je nastanjen v hotelu, mora ostati v osamitvi za trdno zaprtimi vrati. Če je njegova nastanitev takšna, da osamitve ne omogoča, pa se lahko preseli v hotel, če pa tega ne zmore, pa v apartmaje, ki jih je za okužene pripravila država v Logatcu in v hotelu Črni les pri Lenartu.

Na ti dve lokaciji se lahko zatečejo tudi domači državljani, ki doma nimajo možnosti osamitve, a so okuženi in živijo v skupnem gospodinjstvu s starejšo osebo ali bolnikom. Do zdaj so v Logatcu bivali štirje, nastanitve v Črnem lesu pa še niso aktivirane, ker ni bilo potrebe, so še za Delo pojasnili na ministrstvu.

Vir: Covid-19 Sledilnik, STA