Search
Close this search box.

Med prejemniki zdravniških odličij za leto 2020 tudi zdravnik in zdravnica iz slovenjgraške bolnice

Zdravniška zbornica Slovenije je za izjemne dosežke zdravnikov in zobozdravnikov podelila odličja za leto 2020, med njimi sta kar dva zdravnika iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

Iz slovenjgraške bolnice so s ponosom sporočili, da sta med 14 zdravniki in zobozdravniki, ki so prejemniki odličij zbornice kar dva zdravnika iz njihove bolnišnice. Prim. Dragu Plešivčniku, dr. med., je Zdravniška zbornica podelila naslov častni član ter prim. Cirili Slemenik Pušnik, dr. med., zaslužna članica.

Prim. Drago Plešivčnik, dr. med.

Rodil se je na Prevaljah 29. oktobra 1929. Leta 1940 se je vpisal na I. realno gimnazijo v Mariboru. Zaradi vojnih dogodkov se je l. 1941 prepisal in nadaljeval šolanje na klasični gimnaziji v Celovcu. Po odhodu v partizane, je študij prekinil sept. 1944. Med NOB je bil najprej v 1. bataljonu Vzhodno – koroškega odreda, nato v Bračičevi brigadi XIV. divizije , potem pa od jan.- jul. 1945 še v Oficirski šoli pri Glavnem štabu Slovenije , smer radiotelegrafija. Takoj za tem se je vpisal v novoustanovljeno gimnazijo na Ravnah na Koroškem, kjer je maturiral 1949. leta. Leta 1949  se je  vpisal na Medicinsko fakulteto v Ljubljani in bil tam leta 1956 promoviran za doktorja splošne medicine. 26. 2. 1969 mu je bil s soglasjem komisije Zveznega sveta za zdravstvo in socialno politiko v Beogradu dodeljen naziv  ͈ primarij ̋.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec je poleg kirurškega dela opravljal še dolžnosti vodje Travmatološkega odseka, predstojnika Kirurškega oddelka, direktorja bolnišnice ( 1970 – upokojitve 1998 = 28 let). Pod njegovim vodstvom je bolnišnica dobila iz lokalnega statusa regijski značaj. Bolnišnico je vodil tudi v času vojne za samostojno Slovenijo, ko se je v njej zdravilo 82 pripadnikov iz vseh v oboroženem spopadu udeleženih sil. Bolnišnica je dosledno upoštevala Ženevsko konvencijo o ravnanju z ranjenci in vojnimi ujetniki ter dobila zato lepo priznanje Slovenske vojske.

V  Slovenj Gradcu je organiziral in aktivno nastopal na odmevnih mednarodnih medicinskih prireditvah v okviru Organizacije Združenih narodov. Leta 1978 je organiziral prvi jugoslovanski simpozij o tradicionalni kitajski medicini,  z udeležbo vrhunskih strokovnjakov iz Akademije za tradicionalno medicino v Pekingu. V Slovenj Gradcu pa je trideset let aktivno sodeloval v mirovniškem gibanju.  Od leta 1973 – 1991 je vodil Odbor za pripravo in izvedbo mednarodnih umetniških razstav  v okviru OZN (Organizacije Združenih narodov) in pod pokroviteljstvom  aktualnih generalnih sekretarjev. Zvrstile so se: Mir  75 – 30 let OZN( l. 1975), Za boljši svet (l. 1979), Mi za mir  (  l. 1985),  Biti (l.1990), retrospektivna razstava kiparski del Osipa Zadkina. Zaradi mirovniške dejavnosti, je Generalna skupščina Združenih narodov v New Yorku , Slovenj Gradcu leta 1986 dodelila častni naziv, Mesto – glasnik miru. S tem nazivom se mesto še danes ponaša in z mirovniško tradicijo nadaljuje. Aktivno je sodeloval tudi na 8. Evropski konferenci –  kultura umetnost – zdravstvo zdravje.Bil je predsednik odbora za postavitev in ureditev Gaja svobode in miru v Slovenj Gradcu, ustanovni član UNESCO cluba  Slovenj Gradec ( l. l987 ) in pobudnik za ustanovitev Rotary cluba Slovenj Gradec ( l. 1990). V aktivni delovni dobi je bil član Slovenskega zdravniškega društva, kirurške sekcije SZD, slovenske AO skupnosti ( skupnost za osteosinteze), član avstrijskega društva za nezgode in nemškega združenja za kirurgijo. Član tega združenja in Slovenskega zdravniškega društva je še danes. Vključitev v članstvo Zdravniške zbornice mu kot direktorju in državnemu uslužbencu ni bilo dovoljeno. Se je pa kot delegat v Skupščini RS , v odboru za zdravstvo,  aktivno zavzemal za zakonsko podlago Zdravniške zbornice v Zakonu o zdravstvene dejavnosti iz leta 1993,  v členih 87 a, b, c , d, saj je dobro poznal koristnost avstrijske ͈ Ärztekammer  ̋.Častno članstvo: častni občan Mestne občine Slovenj Gradec, častni član Turističnega društva Slovenj Gradec,častni občan Občine Prevalje,častni član SZZB (Slovenskega združenja za zdravljenje bolečine), častni član Slovenskega zdravniškega društva, častni član Združenja za akupunkturo pri SZD.Odlikovanja:medalja zasluge za narod, medalja za hrabrost, red Republike z bronastim vencem,red dela z zlatim vencem, srebrni častni znak Republike Slovenije, srebrna medalja Slovenske vojske.

Je dobitnik številnih priznanj  in zahval družbenopolitičnih skupnosti, društev, državnih organov, kulturnih ustanov in verskih skupnosti.

Prim. Cirili Slemenik Pušnik, dr. med.

Rodila se je 27. Septembra 1957 v Kranju. Odraščala je v Tomaški vasi v bližini Slovenj Gradca. Na ravenski gimnaziji je maturirala 1977 in se vpisala na Medicinsko fakulteto, ki jo je zaključila 12. decembra 1983 s prejetjem  naziva doktor splošne medicine.

Svojo strokovno pot je pričela l. 1983 kot splošna zdravnica v ZD Ravne na Koroškem. Leta 1986 se je zaposlila na Oddelku za interno medicino in 23. 11. 1990 opravila specialistični izpit iz interne medicine.Častni naziv primarij ji je Ministrstvo za zdravje podelilo konec leta 2013, v istem letu pa ji je ZZS na podlagi dela priznala specializacijo za kardiologijo in vaskularno medicino.

Vključena je v mednarodne projekte. Nazadnje je bila nosilka strokovnega programa v okviru projekta UNITED FOR HEALTH, kjer so s pomočjo telemedicine nadzorovali bolnike s kroničnim srčnim popuščanjem, kar dela za manjšo skupino bolnikov še leta po končanju projekta.

Je članica Slovenskega zdravniškega društva, zadnja leta predsednica Koroškega zdravniškega društva in članica upravnega odbora SZD. Aktivno sodeluje pri delu Združenja kardiologov Slovenije.

V svojem strokovnem delu je vzpostavila delovanje za Enoto intenzivne interne medicine naše bolnišnice, ki jo je strokovno in organizacijsko dvignila na visoko raven. V ustanovi in regiji je nadgradila in razširila UZ-diagnostiko srca in ožilja, ki jo je uvedel prim. Franc Verovnik, dr. med., specialist internist.

V zadnjem času se poglobljeno ukvarja s področjem kroničnega srčnega popuščanja in z rehabilitacijo bolnikov po prebolelem miokardnem infarktu. S sodelavci razvijajo model obravnave bolnikov s kroničnim srčnim popuščanjem, ki je bil leta 2011 sprejet kot vseslovenski projekt. Dolga leta je strokovni vodja Koronarnega kluba Mežiške doline in v okviru le-tega je na Koroškem postavila mrežo AED, ki jo širijo po vsej Sloveniji. Množično poučujejo laično javnost ter uvajajo učenje oživljanja v osnovne in srednje šole (kot prvi v Sloveniji).

Članstvo: Članica Slovenskega zdravniškega društva, predsednica Koroškega zdravniškega društva od leta, članica Združenja kardiologov Slovenije in Evropskega združenja kardiologov, članica Slovenskega združenja za intenzivno interno medicino, aktivna strokovna sodelavka Društva za srce na Koroškem vse od njegove ustanovitve, strokovna mentorica Koronarnega kluba Mežike doline od leta 2005, ustanoviteljica in predsednica Koroškega društva za zdravje – KOVITA, ena izmed glavnih pobudnic za uveljavitev in priznanje telemedicine v Slovenskem prostoru od leta 2014 do danes.

VIR/Besedilo: SBSG

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Josko
Josko
3 let nazaj

Čestitke obema

Zdravniška zbornica Slovenije je za izjemne dosežke zdravnikov in zobozdravnikov podelila odličja za leto 2020, med njimi sta kar dva zdravnika iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.