Med prejemniki najvišjih priznanj Planinske zveze Slovenije za leto 2020 tudi trije Korošci

Planinska zveza Slovenije (PZS) vsako leto z najvišjimi priznanji izrazi spoštovanje prejemnikom za njihovo dolgoletno neutrudno in predano prostovoljno delo v planinstvu. Na malce drugačni in skromnejši podelitvi je podelila svečane listine 8 zaslužnim posameznikom, spominske plakete PZS 16 planincem ob življenjskih jubilejih, šest priznanj vodstva PZS za posebne dosežke in se na takšen način prostovoljcem zahvalila za prispevek k razvoju planinstva. Med prejemniki pa sta bila tudi trije Korošci. Angela Hajzer in Alojzij Pristavnik sta prejela spominsko plaketo 75 let, spominsko plaketo 80 let pa Miroslav Sušec.
l_396937_1
Miroslav Sušec in Planinsko društvo Mislinja.

Planinska zveza Slovenije na svečani prireditvi, ki se zgodi v začetku decembra, vsako leto podeli najvišja priznanja PZS kot skromno nagrado in izraz spoštovanja prejemnikom za njihovo dolgoletno in požrtvovalno prostovoljno delo. Na prireditvi se podelijo svečane listine in spominske plakete PZS. V lanskem letu zaradi razglašene epidemije covida-19 prireditve ni bilo možno izpeljati. V upanju, da se epidemiološka slika izboljša, so se organizatorji zato odločili, da se izvedba prireditve prestavi, ker pa se iz meseca v mesec razmere niso spremenile, je vodstvo PZS svečano prireditev izpeljalo prejšnji petek, na sedežu PZS v Ljubljani.    

Na svečanosti je bila v uvodu predvajana planinska himna. Nagrajence je pozdravil in nagovoril predsednik PZS Jože Rovan, slavnostna govornica Marija Štremfelj je udeležence nagovorila preko video zveze. Priznanja pa sta dobitnikom podelila predsednik PZS in novi generalni sekretar Damjan Omerzu. Nagrajenci so bili razdeljeni v štiri skupine, vsaka skupina je dobila svoj časovni termin. Tako so organizatorji lahko ustrezno upoštevali vse zaščitne ukrepe NIJZ.

SPOMINSKE PLAKETE PZS, ki jih Planinska zveza Slovenije podeljuje ob življenjskih jubilejih svojim najzaslužnejšim članom za njihovo dolgoletno zvesto in izjemno uspešno delo, so prejeli:

Angela Hajzer (Planinsko društvo Ravne na Koroškem):

Angela Hajzer je v dolgoletnem in vseskozi aktivnem delovanju v ravenskem PD, ki mu namenja poseben del svojih življenjskih moči, storila za planince veliko dobrega. Je članica UO PD Ravne in zelo odgovorno skrbi za urejenost društvene blagajne. Ob tem že vsa leta vodi pobiranje članarine društva in hkrati ureja evidenco članov društva. Angela zelo rada poprime za različna dela pri urejanju koče na Naravskih ledinah. Saj vsaka planinska koča potrebuje “žensko roko”, pa če to priznamo ali pa tudi ne. Ob različnih priložnostih pa s svojim vedrim značajem in veliko ljubeznijo do slovenske ljudske pesmi prispeva svoj delež k večji družabnosti v društvu. S pesmijo in s svojo razvejano prostovoljno dejavnostjo pomaga krepiti zavest o razvoju in ohranjanju slovenske in kulturne dediščine in s tem tudi slovenstva.

Alojzij Pristavnik (Planinsko društvo Ravne na Koroškem):

Alojzij Pristavnik je po poklicu upokojeni geograf in zgodovinar, po duši srčen gornik, že več kot štiri desetletja planinski vodnik. Njegove ture so vedno prepletene s pripovedjo, polno ljubezni do Koroške, polne spoštovanja do naravne in kulturne dediščine. Z vso skrbnostjo vodi številne pohodnike, ki na tak način preživljajo prosti čas, krepijo zdravje in spoznavajo lepote Slovenije. Hkrati pa nanje prenaša znanje in vedenje o naravni in kulturni dediščini ter s svojo raznovrstno prostovoljno dejavnostjo pomaga krepiti zavest o pomembnosti ohranjanja slovenskega sveta. Več kot štirideset let je vodil izredno plodno planinsko dejavnost na OŠ Prežihovega Voranca in vzgojil številne generacije mladih gornikov, ki so mu za to neizmerno hvaležni. V planinskem društvu Alojzij Pristavnik skrbi za ohranjanje spominov v pisni obliki – arhivira dogodke. Za svoje obsežno delo je leta 2013 prejel nagrado Občine Ravne na Koroškem.

Miroslav Sušec (Planinsko društvo Mislinja):

Miroslav Sušec, ki je med planinskimi prijatelji bolj poznan kot Mirko, je že od leta 1982 aktivni član društva. Vrsto let je bil vodja markacijskega odseka, ki skrbi za 66 km planinskih poti. Poskrbel je za obnovo poti na območju občine in izdelavo nekaterih novih poti na južnih obronkih mislinjske doline. Opravil je veliko prostovoljnega dela pri urejanju poti in obnovi markacij. V letu 2015 se je vključil v praznovanje 40-letnice odprtja evropske pešpoti E6 Baltik–Jadran, ki poteka po Sloveniji od mejnega prehoda Radlje do Strunjana. Na trasi, ki poteka čez občino Mislinje je pregledal in obnovil vse oznake. Vsa leta je Mirko stremel za tem, da je pridobil nove prostovoljce, ki so še kako dobrodošli. Skupaj so poskrbeli, da so planinske poti in odseki planinskih poti, za katere skrbi PD Mislinja, registrirani in zabeleženi v bazi planinskih poti, ki jo vodi Komisija za planinske poti pri PZS. Ves čas delovanja je aktivno sodeloval pri delu upravnega odbora PD, dvajset let je bil društveni praporščak in tako zastopal društvo na svečanostih, proslavah, prireditvah in drugih dogodkih v okviru občine in širše. Odbor za planinske poti pri MDO PD Koroške je Mirku leta 2015 podelil zahvalo za prizadevno delo in ga leta 2016 razglasil za markacista leta na Koroškem.

VIR: PZS, Občina Mislinja, Besedilo (prejemniki): PZS

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.