Med okuženimi in hospitaliziranimi s covidom-19 prevladujejo necepljeni. NLZOH v sredo opravil rekordno število PCR-testov

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so v sredo opravili rekordnih 5778 PCR-testov od začetka epidemije, je za STA pojasnila direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik. Od tega so potrdili 2732 pozitivnih primerov. Na NLZOH trenutno lahko opravijo maksimalno med 7000 in 8000 PCR-testi dnevno.

Že od začetka epidemije strokovnjaki za molekularno diagnostiko v našem laboratoriju vlagajo vso energijo in znanje v molekularno diagnostiko koronavirusa, ki je postala prednostna dejavnost našega laboratorija,” poudarja Žohar Čretnikova.

Po njenih besedah so v NLZOH v času epidemije, da bi povečali kapacitete za analize s PCR-testi, zaposlili nov kader in nakupili dodatne aparature. “Laboratoriji v Sloveniji molekularno preiskavo na prisotnost novega koronavirusa še vedno izvedemo znotraj 24 ur in beležimo enega najboljših pretočnih časov v mednarodnem prostoru,” zagotavlja Žohar Čretnikova.

Po njenih podatkih so od začetka epidemije do danes v laboratorijih NLZOH izvedli 892.732 PCR-testiranj na koronavirus. V lanskem letu so jih opravili 358.829, letos pa že 533.903.

Med okuženimi in hospitaliziranimi s covidom-19 prevladujejo necepljeni

Med okuženimi in hospitaliziranimi s covidom-19 v Sloveniji prevladujejo necepljeni, je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). To ugotavljata tudi študiji iz tujine, ki ju je v torek predstavil direktor NIJZ Milan Krek. Večji delež necepljenih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, opažajo tudi v UKC Ljubljana.

Po zadnjih dostopnih podatkih NIJZ je 28. oktobra sedemdnevno število potrjenih primerov okužbe s koronavirusom znašalo 1398 med necepljenimi in 748,5 med cepljenimi.

V Sloveniji so doslej po podatkih NIJZ skupaj potrdili 309.483 okužb, od tega je bilo 20.339 ljudi cepljenih. Gre sicer za podatke od začetka epidemije v marcu 2020, cepiva proti covidu-19 pa so v Sloveniji postala dostopna v prvi polovici letošnjega leta.

Po zadnjih dostopnih podatkih je 24. oktobra tedensko število necepljenih hospitaliziranih s covidom-19 znašalo 181. Tedensko število cepljenih hospitaliziranih pa je znašalo 96.

V Sloveniji je bilo doslej po podatkih NIJZ zaradi covida-19 hospitaliziranih 4539 oseb. Ob tega jih je bilo 534 zaščitenih s cepljenjem. Ob tem je ponovno treba poudariti, da so cepiva proti covidu-19 širše dostopna od letošnjega leta.

Direktor NIJZ Milan Krek je na torkovi novinarski konferenci predstavil rezultate angleške študije, v kateri so analizirali širjenje koronavirusa med cepljenimi in necepljenimi. V skupini necepljenih je med 21.728 ljudmi za covidom-19 zbolelo 162 oseb, devet jih je bilo hudo obolelih. Med 21.720 cepljenimi pa jih je zbolelo osem, eden od njih huje.

Krek je navajal tudi rezultate ameriške študije. Ta ugotavlja, da v starostni skupini od 12 do 34 let necepljeni za covidom-19 zbolijo petkrat pogosteje kot cepljeni. V tej starostni skupini pa imajo necepljeni 16-krat večje tveganje za hospitalizacijo kot cepljeni.

Tudi v starostni skupini od 35 do 64 let imajo necepljeni petkrat večje tveganje za okužbo s koronavirusom kot cepljeni. Necepljeni imajo v tej starostni skupini tudi 18-krat večjo možnost za hospitalizacijo kot cepljeni.

Pri necepljenih osebah, starejših od 65 let, pa obstaja štirikrat večje tveganje, da zbolijo za covidom-19 v primerjavi s polno cepljenimi. Pri necepljenih obstaja tudi devetkrat večje tveganje za hospitalizacijo in devetkrat večje tveganje za smrt kot pri cepljenih v tej starostni skupini.

Strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je v sredini izjavi povedala, da je bilo na ta dan na oddelku intenzivne nege v UKC Ljubljana hospitaliziranih 60 covidnih bolnikov. Od teh je bilo osem takih, ki so cepljeni proti covidu-19. “Vendar so vsi ti imunokompromitirani, kar pomeni, da ne morejo imeti dobrega odgovora na cepljenje,” je pojasnila.

Na navadnem oddelku je bilo po njenih besedah v sredo hospitaliziranih 144 covidnih bolnikov. Med njimi je bilo cepljenih 48 bolnikov, od katerih je bila slaba polovica prav tako imunokompromitiranih oziroma imunsko oslabljenih.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije