Search
Close this search box.

Med mladimi kolesarji na evropskem tekmovanju v Ženevi tudi Korošec

V Ženevi je potekalo 34. FIA evropsko prometno izobraževalno tekmovanje mladih kolesarjev (ETEC), kjer se je pomerilo kar 22 ekip iz 19 držav. Tekmovanja se je udeležil tudi Korošec Teo Križovnik (AMD Dravograd 2).

Mladi kolesarji med 10. in 12. letom starosti so se 17. maja 2019 na Vranskem pod mentorstvom avto-moto društev Dravograd, Gorica, Kamnik, Lukovica, Markovci, Moste, Ormož, Pinko Tomažič Piran in Štefan Kovač Murska Sobota udeležili AMZS izbirnega tekmovanja za 34. evropsko prometno izobraževalno tekmovanje pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA, ki tekmovanje mladih kolesarjev organizira že 34 let. Vsako leto se ga udeleži več kot milijon otrok, njegov namen pa je varno vključevanje otrok v promet.

Letos je tekmovanje organiziral švicarski avtomobilski klub TCS, v Ženevo pa so odpotovali štirje najboljši posamezniki AMZS izbirnega tekmovanja: Jasna Plahuta (AMD Kamnik 1), Tinka Žakelj (AMD Moste 1), Blaž Cerar (AMD Lukovica 1) in Teo Križovnik (AMD Dravograd 2). Njihova trenerja sta bila Brane Vršnik in Jože Drab.

Mladi kolesarji na tekmovanju v Ženevi.

AMZS ekipa je na tekmovanju zasegla 16. mesto, s katerim so bili dekleti in fanta razočarani. Podpredsednik AMZS Tomaž Andrejka pa jih je opogumil, da je pomembno sodelovati ter da je prepričan, da so se na tekmovanju ogromno naučili. Dodal je, da so v AMZS vsekakor ponosni na najmlajše ambasadorje prometne varnosti.

V konkurenci evropskih vrstnikov je tekmovalce pričakalo osem vaj, s katerimi so pokazali svoje teoretično znanje kot tudi spretnosti na kolesu ter poznavanje cestnoprometnih predpisov v praksi. V praktičnem delu tekmovanja so morali pokazati svoje veščine na kolesarskem poligonu z različnimi ovirami ter spretnostnimi izzivi, pravilno prevoziti labirint ter okrasiti kolesarsko čelado. V teoretičnem delu pa so vaje opravljali posamično ali v skupini: prek projicirane slike so morali odgovoriti na vprašanja, v pravilne vrstnem redu je bilo potrebno zložiti slike za zavijanje v levo in v naboru različnih predmetov izločiti tiste, ki niso bili povezani s kolesarjenjem.

“Cilj tekmovanja, ki ga je mednarodna avtomobilistična zveza FIA prvič izvedla leta 1986, AMZS pa se ga udeležuje od leta 1997, je krepitev prometnega izobraževanja otrok in mladine v vseh državah članicah FIA, s čimer želijo tako FIA kot avto-moto klubi, ki na tekmovanju sodelujejo, pripomoči k zmanjševanju deleža mladih kolesarjev v prometnih nesrečah.” so zapisali na AMZS.

VIR: AMZS

Dogodki