Search
Close this search box.

Med kurjenjem odpadlega listja ogenj zajel 84-letnika, hudo poškodovanega so prepeljali v UKC Maribor

Pri kurjenju odpadlega listja na območju Ribnice na Pohorju je ogenj hudo poškodoval 84-letnega moškega, ki so ga s helikopterjem prepeljali v UKC Maribor, so sporočili s PU Celje.

84-letnik je v dopoldanskih urah, v okolici domače hiše grabil odpadlo listje. Okoli 13.30 ure je listje zakuril, pri čemer ga je presenetil sunek vetra, ki je povzročil, da je ogenj zajel 84-letnika, ki je stal ob kupu gorečega listja. Zaradi močnega ognja so se v hipu vnela oblačila na njem, na srečo je bil toliko priseben, da jih je uspel sleči.

Ogenj ga je kljub temu opekel po telesu. 84-letniku so prvo pomoč nudili v Zdravstvenem domu v Radljah ob Dravi, od koder so ga zaradi hudih poškodb, s helikopterjem odpeljali v Univerzitetni klinični center v Maribor.

Policist o dogodku še zbirajo obvestila. Po zbranih obvestilih bodo ustrezno ukrepali. Poleg omenjenega požara so danes obravnavali še dva, v katerih na srečo ni prišlo do poškodb, so še sporočili s PU Celje.

Pri požiganju trave, listja in vejevja se nemalokrat zgodi, da ogenj uide izpod nadzora in ogrozi zdravje in življenje ljudi. Sunki vetra ogenj v hipu razplamtijo in ga je težko ukrotiti, poudarjajo na PU Celje.

Zato vse, ki nameravajo v teh dneh v naravnem okolju kuriti opozarjajo, da je v Uredbi o varstvu pred požarom v naravnem okolju določeno, da je potrebno kurišče v naravnem okolju urediti tako, da je obdano z negorljivim materialom, da je območje vsaj meter od zunanjega roba očiščeno vseh gorljivih snovi, kurišče mora ves čas kurjenja nadzorovati polnoletna oseba, po končanem kurjenju je ogenj potrebno popolnoma pogasiti. Prav tako je določeno, da se ob povprečni hitrosti vetra, večji od 20 km/h, ali ob sunkih vetra močnejših od 40 km/h, ne sme začeti s kurjenjem oziroma je treba s kurjenjem takoj prenehati.

Znova pozivajo vse, ki bodo v naslednjih dneh čistili vrtove, njive gozdove in odpadke sežigali, naj spoštujejo predpise in naj bodo izjemno previdni. Posledice, ki jih povzroči ogenj, znajo biti izjemno hude, opozarjajo na PU Celje.

Vir: PU Celje

Pri kurjenju odpadlega listja na območju Ribnice na Pohorju je ogenj hudo poškodoval 84-letnega moškega, ki so ga s helikopterjem prepeljali v UKC Maribor, so sporočili s PU Celje.