Search
Close this search box.

Med kandidatkami za Slovenko leta 2023 tudi županja Črne Romana Lesjak. Do naziva ji lahko pomagate tudi vi

Županja Črne na Koroškem, Romana Lesjak, ženska, ki je v času največje naravne katastrofe v dosedanji zgodovini pokazala, kako deluje voditeljica, je med enajstimi kandidatkami za Slovenko leta 2023, ki jo izbira revija Jana. Zanjo lahko s kuponom ali prek spleta glasujete do vključno 20 februarja.

Revija Jana že tradicionalno izbira Slovenko leta  in predstavlja “enajst žlahtnih zgodb, prepolnih navdiha, moči in poguma”. Letos je med enajsterico navdihujočih zgodb žensk, ženska, ki je v času največje naravne katastrofe v dosedanji zgodovini pokazala, kako deluje voditeljica. Zanjo lahko do vključno 20 februarja vsak dan glasujete na spletni strani ali s kuponom v reviji, ki ga pošljite na naslov: Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje 

Romana Lesjak je županja Črne na Koroškem, ki je s svojo neuklonljivo voljo zajezila obup po avgustovskih poplavah, ki so zalile polovico države. Ko se je pobesnela voda umaknila, je obula gumijaste škornje, oblekla hlače in se s kolesom zapodila na z muljem prekrite ceste, da je ljudem svoje od sveta odrezane občine prinesla upanje in pomoč. Ko je osem dni pozneje prvič legla v posteljo pred polnočjo, bi se Črna lahko preimenovala v Svetla na Koroškem. Po zaslugi marljivih krajanov, pogumnih gasilcev, vojakov, policistov in sočutnih prostovoljcev – in tudi po zaslugi županje, ki je s svojim zgledom postala simbol trdoživosti ne le Koroške, temveč tudi celotne Slovenije. »Ne bom dopustila, da bi pozabili na Črno!« je obljubila tedaj in obljubo drži še danes. Ženska, ki je v času največje naravne katastrofe v dosedanji zgodovini pokazala, kako deluje voditeljica”, so o Korošici zapisali v reviji Jana.

Poleg Črnjanke so v izboru še mikrobiologinja, soustanoviteljica in direktorica mednarodnega inštituta za kanabinoide ICANNA Tanja Bagar, režiserka, pisateljica in ženska, ki ni tiho Ivana Djilas, učiteljica Mag. Jožica Frigelj, ilustratorka, vodnica po magičnem svetu zgodb Marjanca Jemec Božič, raperka, glasbenica, umetnica in divja upornica Masayah, že dobrih 18 let s svojimi dejanji spreminja področje socialnega varstva Ana Petrič, predsednica Društva SOS telefon Maja Plaz, pionirka slovenske psihoonkologije in soustanoviteljica Društva onkoloških bolnikov Slovenije, ambasadorka Fundacije FIHO in prejemnica državne medalje za hrabrost Prim. Marija Vegelj Pirc, ena naših najboljših nogometašic, dolgoletna članica in kapetanka ženske nogometne reprezentance Mateja Zver, poročevalka z vojnih in konfliktnih območij Karmen W. Švegl.

Za svojo izbranko za Slovenko leta lahko glasujete z izpolnjenim kuponom v reviji, kar bo pomenilo polovico končnega seštevka, glasovi s spleta pa drugo polovico. Glasove bodo zbirali do vključno 20 februarja nato pa razglasili Slovenko leta 2023.

Vir: Jana

Dogodki

Županja Črne na Koroškem, Romana Lesjak, ženska, ki je v času največje naravne katastrofe v dosedanji zgodovini pokazala, kako deluje voditeljica, je med enajstimi kandidatkami za Slovenko leta 2023, ki jo izbira revija Jana. Zanjo lahko s kuponom ali prek spleta glasujete do vključno 20 februarja.