Search
Close this search box.

Med dobitniki prestižnih priznanj TZS tudi Slovenj Gradec, Mežica in Črna (FOTO)

Tekmovanje v urejanju in varstvu okolja, v kakovosti turistične ponudbe kraja ter gostoljubju prebivalcev v okviru projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019 se je zaključilo z zaključno prireditvijo in podelitvijo priznanj najbolje ocenjenim v posameznih kategorijah.

Turistična zveza Slovenije je včeraj, 13. 11. 2019, na slovesni prireditvi v Grand hotelu Union v Ljubljani, letos že 28. zapovrstjo podelila priznanja najbolj urejenim in gostoljubnim krajem v okviru odmevnega tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna. Tekmovanje, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Vlade RS Marjana Šarca, je v dobrih dveh desetletjih preraslo v vseslovensko gibanje, na katerem sodeluje več kot dve tretjini slovenskih občin. Med njimi tudi koroške, ki so bile na tekmovanje ponovno zelo uspešne.

Letos se je na državno tekmovanje akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna uvrstilo 90 mest in krajev, 18 kampov in glampingov, sedem mladinskih prenočišč, 28 tematskih poti in Petrolovi bencinski servisi. Na sredinem večernem dogodku so podelili priznanja najbolje ocenjenim mestom, turističnim, zdraviliškim in izletniškim krajem, mestnim, vaškim in trškim jedrom, mladinskim prenočiščem, kampom, glampingom,  tematskim potem in Petrolovim bencinskim servisom ter zmagovalcem spletnega glasovanja.

FOTO: Facebook – Tilen Klugler

Ocenjevalna komisija, ki je v preteklih mesecih obiskala kraje, mesta …, je vse svoje vtise podrobno zapisala v poročilih, kjer so zbrana tudi njihova opažanja dobrih in motečih posebnosti krajev. Med dobitniki priznanj pa so letos tudi Slovenj Gradec, Črna na Koroškem in Mežica.

FOTO: Facebook Občina Mežica

Namen projekta je spodbujati in ozaveščati ljudi, da urejajo svoje bivalno, krajevno, podjetniško in društveno okolje, torej okolje, v katerem živijo, delajo, se družijo, dopustujejo. Projekt je tudi spodbuda za dobro organizirane redne dejavnosti komunalnih in okoljevarstvenih podjetij ter tudi drugih služb, med drugim pa prispeva k urejenosti in celostni podobi Slovenije.

Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen razvoj turizma. To je temeljni smisel in dolgoročno sporočilo projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna. Zato turistična društva in zveze z vse bolj zavzetim sodelovanjem občin, podjetij in mnogih organizacij in strokovnih institucij uresničujejo vrsto programov na tem področju. Osnova projekta je tekmovanje slovenskih mest in krajev na področju urejanja prostora, okolja in gostoljubnosti. Projekt prerašča v vseslovensko gibanje za urejeno okolje in gostoljubnost. Slednja pa na svoj način odkriva širino in vsebinski smisel slogana Turizem smo ljudje,” so zapisali na spletni strani Turistične zveze Slovenije.

V tekmovanju so sodelovali kraji, ki so bili razvrščeni v več skupin: večja, srednja in manjša mesta, turistični, zdraviliški in izletniški kraji ter mestna, trška in vaška jedra. Poleg mest in krajev pa so tekmovali tudi: kampi in glampingi, mladinska prenočišča, tematske poti in Petrolova prodajna mesta.

Projekt, ki urejeno in gostoljubno okolje prepoznava kot predpogoj kakovostnega turizma, se je začel na krajevnem nivoju, nadaljeval na občinskem, regijskem ter včeraj zaključil na državnem nivoju, kjer so priznanja prejeli tudi Korošci. Med prjemniki je bil tako kot lani, tudi letos Slovenj Gradec, ki je prejel kar dve priznanji.

FOTO: Facebook – Tilen Klugler

Po končani prireditvi je župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler na Facebook profilu zapisal: “Zelo sem vesel in ponosen, da lahko z vami delim novico, da je Slovenj Gradec zmagal v kategoriji “NAJLEPŠE IN NAJBOLJ GOSTOLJUBNO SREDNJE MESTO” in poleg tega prejel še priznanje za 3. mesto v kategoriji “NAJLEPŠA MESTNA JEDRA”. Prav tako je strokovna komisija opazila in izpostavila prizadevanje za oživitev starega mestnega jedra v zadnjem letu. Tako smo kot edina občina dobili kar dve priznanji in ponovno dokazali, da se povezovanje in skrb do našega prelepega mesta vidita tudi širom Slovenije. Hvala vsem, ki se trudite za urejenost in gostoljubnost mesta.”

Prav tako zlato priznanje je šlo v roke mag. Romani Lesjak, županji Občine Črna na Koroškem. Črna je namreč zmagala v kategoriji ” NAJLEPŠE IN NAJBOLJ GOSTOLJUBNO MANJŠE MESTO.

Občina Mežica pa je prejela priznanje za “NAJLEPŠE IN NAJBOLJ GOSTOLJUBNO TRŠKO JEDRO” , in sicer se je uvrstila na drugo mesto, za Občino Kanal ob Soči.

FOTO: Facebook Občina Mežica

Zmagovalci akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019

Letošnji zmagovalci akcije so: med večjimi mesti Velenje, srednjimi Slovenj Gradec in manjšimi Črna na Koroškem. Med turističnimi kraji je prvo mesto pripadlo Kranjski Gori, med zdraviliškimi Rogaški Slatini, med izletniškimi Parku Škocjanske jame. Priznanje za najlepše urejeno jedro so prejeli: Novo mesto za Glavni trg z okolico (mestno jedro), Rateče (vaško jedro) in Kanal za Trg Kontrada (trško jedro). Najboljši kamp je Kamp Danica v Bohinjski Bistrici, glamping pa Glamping Olimia Adria village. Prvo mesto med mladinskimi prenočišči je zasedel MCC Hostel Celje. Naj tematska pot je postala Učna pot Škrata Bisera. Najbolje ocenjen Petrolov servis je BS Mengeš Kamniška. Glas ljudstva (po spletu) pa je presodil, da prvo mesto za urejenost med večjimi mesti pripada Velenju, Podčetrtku med zdraviliškimi kraji ter Izoli med turističnimi kraji.

Najbolje ocenjeni v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019 v posameznih kategorijah:

  • Večja mesta: Velenje, Kranj, Koper
  • Srednja mesta: Slovenj Gradec, Ptuj, Postojna
  • Manjša mesta: Črna na Koroškem, Slovenske Konjice, Mozirje
  • Turistični kraji: Kranjska Gora, Izola, Bovec,
  • Zdraviliški kraji: Rogaška Slatina, Zreče, Podčetrtek
  • Izletniški kraji: Park Škocjanske jame, Luče, Mojstrana
  • Mestno jedro: Novo mesto (Glavni trg z okolico), Radovljica, Slovenj Gradec
  • Vaško jedro: Rateče, Šmarje pri Kopru, Kamna Gorica
  • Trško jedro: Kanal (Trg Kontrada), Mežica, Šentjur (Zgornji trg)
  • Mladinska prenočišča:  MCC Hostel Celje, Hostel Pekarna Maribor, Yuoth Hostel Ars Viva
  • Kampi:  Kamp Danica Bohinjska Bistrica, Camping Bled, Kamp Koren Kobarid
  • Glampingi: Glamping Olimia Adria village, Gozdna vasica Theodosius, Glamping Sončna dolina
  • Naj tematska pot: Učna pot Škrata Bisera, Pot kulturne dediščine Žirovnica, Pot močvirskih škratov na Mali plac, Krožna pot vojaške zgodovine
  • Bencinski servisi Petrol: BS Mengeš Kamniška, BS Dul AC jug, BS Planina pri Sevnici
  • Spletno glasovanje: Velenje (večja mesta), Podčetrtek (zdraviliški kraji), Izola (turistični kraji)

Preberite tudi, kdo je zmagal lani: Med dobitniki prestižnih priznanj Turistične zveze Slovenije so tudi Radlje ob Dravi, Šentanel in Slovenj Gradec

Iskrene čestitke vsem, predvsem pa Korošcem.

Vir: TZS

Dogodki

Tekmovanje v urejanju in varstvu okolja, v kakovosti turistične ponudbe kraja ter gostoljubju prebivalcev v okviru projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019 se je zaključilo z zaključno prireditvijo in podelitvijo priznanj najbolje ocenjenim v posameznih kategorijah.