Search
Close this search box.

Med devetošolci veliko zanimanja za nov program farmacevtski tehnik na Ravnah

Gimnazija Ravne bo s prihodnjim šolski letom pričela izvajati program farmacevtski tehnik. Na Koroškem doslej vpis v ta program ni bil možen, zato so se devetošolci, ki jih to področje zanima, morali vpisati v oddaljene šole izven domače regije.

Z razpisom programa farmacevtski tehnik se je ravenska gimnazija odzvala na potrebe gospodarstva v regiji. Farmacevtska družba Lek namreč na Prevaljah širi proizvodnjo antibiotikov in bo v prihodnjih dveh do treh letih potrebovala dodatnih 150 delavcev v tovarni.
Pri izvedbi programa bo gimnazija sodelovala z Lekom in Koroškimi lekarnami, predvsem v smislu kadrov in opreme, dogovarjajo pa se tudi z drugimi podjetji, kjer imajo dobre laboratorije. Načrtujejo tudi sodelovanje s Fakulteto za tehnologijo polimerov iz Slovenj Gradca.

Septembra bodo tako začeli z izvajanjem štiriletnega programa, ki bo omogočal dijakinjam in dijakom nadgradnjo znanja pri splošno-izobraževalnih predmetih, pridobili pa bodo tudi strokovno-teoretična in praktična znanja za izvajanje laboratorijskega dela v farmaciji. Poleg splošnoizobraževalnih in strokovnih predmetov bo program obsegal praktično usposabljanje z delom in različne interesne dejavnosti.

Po informativnih dnevih v februarju se je za bodoče dijake začelo obdobje odločanja in prijave v izbran srednješolski program. Zbiranje prijav se je zaključilo v petek. Za nov program farmacevtski tehnik se zanima 39 kandidatov, kar je le malo več od razpisanih mest enega oddelka. V Gimnaziji Ravne zato pojasnjujejo, da se bodo s prijavljenimi kandidati pogovorili o nadaljnjem šolanju in poskusili najti rešitev z notranjim prerazporejanjem.

Zadovoljni so tudi z vpisom v ostale oddelke.

V splošne oddelke se želi vpisati 63 učencev, na voljo pa imajo 84 prostih mest, zato je še dovolj prostora. Nekoliko drugače je v športnem oddelku. Gimnazija Ravne je namreč edina srednja šola v regiji, ki dijakom ponuja možnost vpisa v športni oddelek. Namenjen je perspektivnim in vrhunskim športnikom. Letos je kandidatov 39, kar je dovolj za oblikovanje dveh oddelkov, razpisan pa imajo le en oddelek, zato bodo na Ministrstvu za šolstvo zaprosili za odobritev dodatnega športnega oddelka, saj ne nameravajo omejevati vpisa. Enako se je zgodilo v lanskem šolskem letu, zato si tudi letos obetajo ugodno rešitev. Z vpisom v vse tri smeri so zadovoljni, saj trenutno kaže na 6 oddelkov prvega letnika v šolskem letu 2018/19, kar je 2 oddelka več, kot letos.

Dogodki