Med akcijo Truck & Bus policisti kontrolirali 6148 domačih in tujih voznikov ter zaznali 785 kršitev

V poostrenem nadzoru so policisti prejšnji teden pri 351 voznikih avtobusov in 5797 voznikih tovornih vozil ugotovili kar 785 kršitev cestnoprometnih predpisov, so sporočili s policije. Evropsko usklajen nadzor tovornega in avtobusnega prometa je del širše preventivne akcije Truck & Bus, ki so jo izvedli skupaj z Agencijo za varnost prometa.

Nadzore tovornih vozil so izvajali predvsem s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke na avtocestah, nadzori avtobusov pa so potekali tudi na avtobusnih postajališčih. Takšne kontrole so prejšnji teden potekale tudi v drugih evropskih državah.

Pri voznikih so bili še posebej pozorni na spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, morebitno preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje in pravil o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost.

Na avtocestah in hitrih cestah ter avtobusnih postajališčih po vsej državi so kontrolirali 351 voznikov avtobusov, od tega 236 tujih, pri tem pa ugotovili 53 kršitev, ki so bile najpogosteje povezane z neuporabo varnostnega pasu.

Ustavili in preverili so tudi 5797 voznikov tovornih vozil, od tega 3829 tujih. Pri voznikih tovornih vozil so ugotovili 750 kršitev, največkrat zaradi neuporabe varnostnega pasu, prekoračitve hitrosti ter preobremenjenosti in nepravilno naloženega tovora, so povzeli v sporočilu na spletni strani policije.

Ob tej priložnosti znova opozarjajo vse voznike tovornih vozil in avtobusov: upoštevajte predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, ne le zaradi kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. Voziti morate spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju.

Zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila, še zlasti med daljšo vožnjo ter v kombinaciji z višjimi temperaturami in sončnim vremenom, lahko namreč pripelje do hude prometne nesreče. “Zato primerno ukrepajte že ob prvih znakih utrujenosti in zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, občutek potrebe počitka ali izgube pozornosti. Varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec od 15 do 20 minut, nato se osvežite, popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo,” so pozvali na policiji.

V okviru akcije je Javna agencija RS za varnost prometa v soboto za več kot 90 udeležencev iz vse Slovenije organizirala tudi brezplačne delavnice in predavanja na temo prometne varnosti voznikov gospodarskih vozil.

Dogodki