Search
Close this search box.

Mateja Logar: “Če bi želeli omikron res učinkovito ustaviti, bi morali poseči po čisto kitajskih ukrepih, torej popolni zapori

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ pod vodstvom Bojane Beović je na sestanku 5. januarja sprejela stališče, da uvajanje obveznega cepljenja proti covidu-19 v dani situaciji ni primerno. Zaradi trenutne epidemiološke situacije pa člani skupine podpirajo takojšnjo uvedbo pogoja preboleli, cepljeni (PC), je razvidno iz zapisnika sestanka, o čemer smo že poročali TUKAJ.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar sicer pravi, da tudi pogoj PC trenutno ni najboljša izbira. Ker tudi preboleli in cepljeni lahko prenašajo virus, bi se morali potemtakem za uporabo storitev tudi testirati, je dejala za POP TV.

Če bi želeli omikron res učinkovito ustaviti, bi morali poseči po čisto kitajskih ukrepih, torej popolni zapori. Vendar pa v dani situaciji to ne pride v poštev, zato ostajamo na enakih ukrepih, ko so v veljavi,” je dejala Logarjeva v oddaji 24ur zvečer in ponovno poudarila pomen omejevanja stikov. Kjer je to mogoče, svetuje delo od doma, pomembna se ji zdi tudi uporaba zaščitne maske, razkuževanje in prezračevanje pa tudi skrb za splošno dobro počutje in vzdrževanje dobrega imunskega sistema. “Pa seveda tudi cepljenje,” je pripomnila.

Počivalšek upa, da zaradi karanten in okuženih delavcev ne bo treba zapirati proizvodnje

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek upa, da do uresničitve pesimističnih scenarijev pri razvoju okužb s koronavirusom ne bo prišlo. V vsakem primeru od gospodarstva pričakuje še odgovornejše ravnanje, da ne bodo primorani zaradi pomanjkanja delovne sile zapirati proizvodnje, je dejal ob današnjem obisku na Dolenjskem.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek je ob tem opozoril na morebitni problem zaradi skokovitega naraščanja okužb in dodal, da bo treba razmisliti, kako ob odsotnosti delavcev zaradi karanten organizirati in ohraniti proizvodnjo.

Ministrstvo bo sicer vztrajalo pri tem, da bo gospodarstvo spoštovalo vsa navodila NIJZ in da se industrijska dejavnost odvija naprej, je dodal. Ocenil je tudi, da so rezultati slovenskega gospodarstva, ki temeljijo na vladnih ukrepih ob epidemiji covida-19, “vrhunski”.

Ukrepi so bili pravočasni in namenjeni ohranitvi delovnih mest, seveda pa so zdaj v stanju, ko se morajo ob pojavu nove oblike virusa omikron organizirati tako, da bodo proizvodnjo ohranili odprto, je dejal minister.

Dogodki