Maske za otroke v vrtcih in šolah niso več potrebne

maska

Vlada je v petek sprejela spremembe nošenja mask v vrtcih in šolah, pri čemer te ne bodo več potrebne za otroke v vrtcih ter učence in dijake, ko so v matičnem oddelku, pa tudi za vzgojitelje v vrtcih in učitelje do vključno 3. razreda. Določila je tudi obvezno namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Po novem maska ne bo obvezna tudi za višje in visokošolske učitelje, če predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala, prav tako pa ne za osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo. Učitelji od 4. razreda osnovne šole dalje in učitelji srednjih šol pa masko uporabijo v primerih, ko pri izobraževalni dejavnosti ni možno zagotoviti vsaj dva metra medosebne razdalje, je odločila vlada na petkovi dopisni seji.

V Združenju ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije so izrazili zadovoljstvo, da je vlada prisluhnila strokovnim priporočilom. Predsednik združenja Gregor Pečan je za STA spomnil, da je že vseskozi opozarjal na mednarodne študije, da otroci niso rizična skupina za okužbo z novim koronavirusom in da tudi prehajanje virusa med otroki in z otrok na odrasle ni velik problem, pedagoško delo z maskami pa je velika težava in prav tako zagotavljanje vseh naloženih ukrepov.

Poleg tega niti šole niso oblikovane tako, da bi omogočale zagotavljanje socialne distance, če je oddelek poln, je dodal. Glede na to ga veseli, da so to spoznali tudi na vladi.

Po dozdajšnjem odloku so morali masko nositi otroci od 7. razreda osnovne šole naprej, dijaki in študenti. Po kasnejši omilitvi so dodali, da to velja, če ni mogoče zagotoviti distance. Vendar distance v polno zasedenem oddelku ni mogoče vzdrževati, je opozoril Pečan.

Zaradi zmanjšanja tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom je vlada sprejela tudi odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. Namestitev razpršilnikov bodo morali zagotoviti upravniki večstanovanjskih stavb, in sicer ob vhodu vanje in ob vhodu v dvigalo, če ga večstanovanjska stavba ima.

Tako spremembe glede nošnje mask v vrtcih in šolah kot določilo o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjski stavkah bodo začeli veljati dan po objavi odlokov v uradnem listu.

Vlada je iz sredstev splošne proračunske rezerve zagotovila nekaj več kot 2,5 milijona evrov za vplačilo v instrument za nujno pomoč Evropske komisije, ki bodo namenjena proizvajalcem obetavnih cepiv proti covidu-19, s katerimi bo sklenila pogodbe v okviru instrumenta predhodnega javnega naročila.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.