Search
Close this search box.

Marija Prikeržnik prejemnica Slomškovega priznanja za leto 2022

1. septembra 1992 je na prošnjo tedanjega župnika Alojza Beka začela s svojim pastoralnim delom v Župniji Ravne na Koroškem pastoralna asistentka uni. dipl. teologinja Marija Prikeržnik, ki je bila na predlog skupine profesorjev in slovenskega katehetskega sveta v letu 2022 izbrana za Slomškovo priznanje.

Slomškovo priznanje društvo katoliških pedagogov podeljuje zaslužnim na pedagoškem in katehetskem področju. Letos jih bodo podelili 24. septembra na Ponikvi. Delo Marije Prikeržnik je v župniji zelo široko: osnovnošolska kateheza (ministranti, duhovne vaje, Oratorij, Miklavževanje, Koledovanje otrok …), kateheza odraslih (katehumenat, skupina za starše, srečanja staršev veroučencev, priprava Adventnih večerov in druga izobraževanja za odrasle), vodenje biblične skupine, vodenje in sodelovanje pri pripravi župnijskega lista, vodenje otroškega, še prej mladinskega zbora, pomoč župnijskemu MePz in ljudskemu petju, priprava različnih župnijskih slovesnostih, pomoč v župnijski pisarni, so zapisali na spletni strani župnije.

Pastoralna asistentka Marija Prikeržnik dejavno sooblikuje katehetsko in pastoralno delo predvsem v župnijah Ravne na Koroškem in Kotlje, njeno delo pa pomembno sooblikuje katehetsko-pastoralno delovanje na ravni dekanije in širšega slovenskega prostora. Svoje delo opravlja visoko strokovno in odgovorno. V ospredje vedno postavlja tiste, ki so ji zaupani, in se pri tem pogostokrat angažira preko svojih meja. Označuje jo zavzetost, predanost, navdušenost in zanesljivost, predvsem pa vsako delo opravi z velikim veseljem. Pri verouku uvaja sodobne didaktične pristope in skrbi za razvoj ustreznih gradiv za katehetsko delo. Pri tem išče tudi poti za sodelovanje s starši otrok in tako posredno skrbi tudi za njihovo versko in duhovno rast. Redno se izpopolnjuje na področju katehetskega in pastoralnega dela. Svoj poklic živi v polnosti kot poslanstvo, predvsem pri delu z otroki in mladino.”

Marija Prikeržnik se je rodila 5. januarja 1969 v Slovenj Gradcu kot najmlajša v družini s tremi otroki.
Osnovno šolo je obiskovala v domačih Prevaljah
, kjer je tudi odraščala. Že od otroških let je aktivno
sodelovala v župniji Prevalje, v otroškem in mladinskem pevskem zboru in pri mladinski skupini. Po
končani osnovni šoli se je vpisala v Gimnazijo na Ravnah na Koroškem. Izobraževanje je nadaljevala na
Teološki fakulteti v Ljubljani z enoto v Mariboru. Leta 1992 je uspešno zaključila študij z diplomsko nalogo z naslovom Skrb za vzgojo in izobraževanje laikov pod mentorstvom Jožeta Rajhmana in Julke Nežič.

Poklicno pot Marije Prikeržnik je zaznamovala že izbrana vsebina njene diplomske naloge. V šolskem letu 1991/1992 je kot absolventka Teološke fakultete poučevala verouk v župnijah Ravne na Koroškem, Mežica in Črna na Koroškem. Od leta 1992/1993 je poučevala verouk v župnijah Ravne na Koroškem in Mežica in bila socialno zavarovana preko Konference redovnih ustanov Slovenije (KORUS) do leta 2006. Od leta 2006 je bila zaposlena pri Mariborski nadškofiji in poučevala verouk v župniji Ravne na Koroškem in Mežica. Od leta 2011 je bila redno zaposlena pri Župniji Ravne na Koroškem in poučevala verouk samo v Župniji Ravne na Koroškem. V letu 2017/2018 je poučevala verouk tudi v župniji Šmartno pri Slovenj Gradcu, v letu2018/2019 v župniji Šentjanž pri Dravogradu in Črneče. Od leta 2018 dalje poučuje verouk tudi v župniji Kotlje.

V župnijah dekanije Dravograd – Mežiška dolina tako poučuje verouk že dobrih 30 let. Zaključila je program usposabljanja iz Geštalt terapije za osebno, zakonsko in družinsko svetovanje, ki ga je organizirala Slovenska Karitas in nekaj let vodila svetovalnico v okviru Župnijske Karitas Ravne. Aktivno je vključena tudi v kulturno dogajanje na Ravnah na Koroškem v okviru dejavnosti, ki jih organizira Kulturno društvo Svitanje. Njegova predsednica je bila v letih 2003 – 2016.

“Kljub težkim trenutkom in hudi bolezni pogumno vztraja pri pastoralnem delu v treh župnijah na Ravnah na Koroškem, v Kotljah in na Strojni,” so dodali.

Celotno obrazložitev oziroma predlog za priznanje najdete TUKAJ.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Matej
Matej
1 leto nazaj

Iskrene čestitke. Priznanje ne bi moglo iti v boljše roke. Zaradi naše Marije je naša župnija živa!

Dogodki

1. septembra 1992 je na prošnjo tedanjega župnika Alojza Beka začela s svojim pastoralnim delom v Župniji Ravne na Koroškem pastoralna asistentka uni. dipl. teologinja Marija Prikeržnik, ki je bila na predlog skupine profesorjev in slovenskega katehetskega sveta v letu 2022 izbrana za Slomškovo priznanje.