Search
Close this search box.

Malčki iz Zgornje Mežiške doline letos kasneje na odvzemi krvi

Ravenska območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje vsako leto spomladi povabi malčke iz občin Mežica in Črna na Koroškem na odvzem krvi za preverjanje vsebnosti svinca. Tudi letos načrtujejo podobno, a bodo odvzemi zaradi epidemije novega koronavirusa potekali kasneje. Morda junija, bolj verjetno pa v začetku jeseni.

Odvzemi krvi so del programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini, ki je obremenjeno s težkimi kovinami. Rezultati analiz vsebnosti svinca v krvi otrok veljajo za enega od pokazateljev uspešnosti sanacijskih ukrepov, ki jih država od leta 2008 financira v občinah Črna na Koroškem in Mežica.

Tudi letos je ravenska enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) odvzeme načrtovala po ustaljeni poti, saj je primerjava rezultatov po letih bistveno bolj kakovostna, če je vedno uporabljena ista metodologija.

Tako so vse pripravljali za vzorčenje v maju oz. juniju. Pridobili so tudi nabor otrok, ki so letos kandidati za odvzem vzorcev in jih je skupaj 142. To so otroci, stari od 24 do 48 mesecev, ki prihajajo iz občin Črna na Koroškem in Mežica.

Trenutno še potekajo razgovori z laboratorijem Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem, kdaj bo deloval v obsegu, da bo možen odvzem vzorcev, in na kakšen način odvzem izvesti. “V idealnih razmerah bi morda lahko to storili še junija, bolj verjetno pa v začetku jeseni,” so za STA pojasnili na ravenski območni enoti NIJZ.

Čeprav za koncentracijo svinca v telesu ni varnega praga, saj je kakršnakoli koncentracija zdravju škodljiva, je mejna vrednost določena pri sto mikrogramih svinca na liter krvi, od tam naprej se ta opisuje kot povišana vrednost. Končni cilj ukrepov sanacije okolja Zgornje Mežiške doline je, da ima več kot 95 odstotkov otrok vrednosti nižje od sto mikrogramov svinca.

Lani so k odvzemu krvi povabili 115 otrok, glede na odziv so vzorce odvzeli pri 87 otrocih. Izmerjene vrednosti so bile lani med najnižjimi doslej, povišane vrednosti so ugotovili pri štirih otrocih.