Maja nova dražba nepremičnin nekdanjega Prevent Globala

Po neuspeli februarski dražbi bo stečajni upravitelj družbe Prevent Global prihodnji mesec ponovno ponudil naprodaj del še zadnjega večjega premoženja tega nekdaj največjega koroškega zaposlovalca in enega večjih slovenskih izvoznikov. Izklicna cena za nepremičnini na Kidričevi ulici v Slovenj Gradcu bo nižja za petino.

Postopek stečaja družbe Prevent Global je stekel avgusta 2010, od takrat je stečajni upravitelj Boris Kastivnik prodal večino njenega premoženja. Med večjim neprodanim premoženjem so ostali še osrednji upravni in proizvodni prostori v Slovenj Gradcu, ki jih je stečajni upravitelj na dražbi maja 2016 neuspešno prodajal za izklicno ceno 5,6 milijona evrov.

Ker je bila takrat prodaja kompleksa kot celote neuspešna, se je stečajni upravitelj skupaj z ločitvenim upnikom, Družbo za upravljanje terjatev bank, ki je prevzela terjatve Nove Ljubljanske banke, odločil za prodajo po delih. Za to je bilo treba izvesti projekt etažne lastnine, s katerim so kompleks razdelili na štiri zaokrožene poslovne enote.

Dva dela stavbe na severni strani kompleksa na Kidričevi 6 v Slovenj Gradcu – solastnik stavbe je sicer tudi družba Lamitex – je ponudil naprodaj na dražbi februarja letos. Izklicno ceno je določil pri 1,7 milijona evrov, vendar zanimanja ni bilo.

Danes je na spletnih straneh Ajpesa objavil novo dražbo. Ta bo 17. maja v Slovenj Gradcu, izklicna cena pa je znižana na 1,36 milijona evrov. Varščina za sodelovanje na dražbi je določena pri 68.000 evrov, tudi tokrat pa se nepremičnini prodajata v kompletu.

Za prodajo v okviru stečajnega postopka nato ostaja še del, v katerem je bila upravna stavba, in del, ki se od upravne stavbe nadaljuje do stavbe, v kateri je Lamitex. Kastivnik je februarja za STA dejal, da si želi vse prodaje izvesti v letošnjem letu.

Stečaj v družbah Prevent Global in Prevent avtomobilski deli, ki je bila osrednja družba za izdelavo avtomobilskih sedežnih prevlek, je bil uveden 9. avgusta 2010. Brez dela je takrat ostalo skupno 1260 zaposlenih, večina na Koroškem. Upniki so v stečaju obeh družb prijavili za okoli 102 milijona evrov terjatev, od tega za 70 milijonov evrov do Globala, stečajni upravitelj pa jih je priznal za 62 milijonov evrov.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije