Search
Close this search box.

Maja Bratuša: 14-dnevna incidenca v Sloveniji še vedno ostaja med najvišjimi v EU

Vladna govorka Maja Bratuša je na novinarski konferenci predstavila aktualno stanje glede epidemije covida-19 v Sloveniji ter v državah Evropske unije.

Včeraj je bilo ob opravljenih 5.371 PCR testiranjih potrjenih 900 novih okužb. Opravljenih je bilo tudi 29.266 HAGT testov. Število okužb je bilo včeraj v primerjavi z enakim dnem prejšnji teden nekoliko višje, je dejala Maja Bratuša. 7-dnevno povprečje okužb danes znaša 689, včeraj 684.

FOTO: Vlada RS

14 in 7-dnevna incidenca v Sloveniji ostajata visoki. Po včeraj objavljenih podatkih Evropskega centra za preprečevanje bolezni 14-dnevna incidenca v Sloveniji še vedno ostaja med najvišjimi v EU. Višjo 14-dnevno incidenco od Slovenije ima le 8 držav članic, je pojasnila vladna govorka.

“Razmere v bolnišnicah v zadnjih dneh ostajajo nespremenjene. Kakšen dan je trend boljši, potem pa se ponovno obrne navzdol. Vsi si želimo, da se bodo v roku tedna ali dveh razmere začele izboljševati tudi v naših bolnišnicah,” je dejala vladna govorka Maja Bratuša. Skupaj se v bolnišnicah danes zdravi 9 covdnih pacientov kot včeraj, skupaj 629. Na intenzivni terapiji se danes zdravi 159 pacientov, kar je 5 več kot včeraj. Število sprejemov v bolnišnice še vedno ostaja visoko. Skupaj je bilo včeraj v bolnišnice sprejetih 77 covdinih pacientov. Iz bolnišnic je bilo včeraj skupaj odpuščenih 62 pacientov. Včeraj je v bolnišnicah umrlo 6 oseb.

Epidemiološke razmere v državah EU ostajajo nestabilne, po svetu še posebej izstopa Indija.

Pri tem je Maja Bratuša dodala, da pojavnost virusa v državah članicah EU ostaja visoka. R večji od 1 ima 15 držav članic, kar kaže na to, da epidemiološke razmere ostajajo nestabilne. Tudi v naših sosedah se razmere še ne umirjajo. Trenutno je virus bolj kot v Sloveniji prisoten na Madžarskem in Hrvaškem, kjer so trenutne razmere še posebej zaskrbljujoče. V Italiji in Avstriji je 14-dnevna incidenca nekoliko nižja (IT 338, AT 391), a se v obeh državah R vnovič povečuje, je pojasnila. Razmere ostajajo slabe tudi v številnih državah po svetu, pri čemer izstopa Indija, kjer se število primerov povečuje izredno hitro, zdravstveni sistem pa je pred kolapsom. Zaradi strahu pred širjenjem virusa so nekatere države že omejila potovanja iz, v in preko Indije.

FOTO: Vlada RS

Trend obolelosti s koronavirusom na dan 22. 4. 2021 (00:00-24:00):

  • Št. testiranj: 5371
  • Št. pozitivnih: 900 (16,8 %)
  • Št. hospitaliziranih: 629
  • Št. oseb na intenzivni negi: 159
  • Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 62
  • Št. umrlih: 6
  • 7-dnevno povprečje: 689

Od danes je po vladnem odloku dovoljeno prehajanje med vsemi statističnimi regijami. Dovoljeno je tudi zbiranje do deset ljudi, ki niso člani skupnega gospodinjstva, organizacija nekaterih kulturnih prireditev ter verouk. Več TUKAJ.

Vladna govorka Maja Bratuša je na novinarski konferenci predstavila aktualno stanje glede epidemije covida-19 v Sloveniji ter v državah Evropske unije.