Search
Close this search box.

Magajnejeva: Splošno prebivalstvo bo za cepljenje prišlo na vrsto marca ali kasneje, prej pa, če bosta odobreni cepivi drugih proizvajalcev

Vsi domovi za starejše so dobili toliko cepiva proti covidu-19, kot je bilo interesa pri stanovalcih, za zaposlene pa v sorazmernem deležu, je danes v izjavi za medije dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Splošno prebivalstvo bo za cepljenje po njenih besedah najverjetneje prišlo na vrsto marca ali kasneje.

Danes se je v Sloveniji začelo množično cepljenje proti covidu-19, in sicer med stanovalci domov za starejše. Kot je v izjavi pred Domom starejših občanov Fužine dejala državna sekretarka, so bili ob 8.30 cepljeni prvi trije Slovenci.

Gospa Angelca Butenko še vedno deluje kot porotnica svetnica, po poklicu pa je bila višja svetovalka za kadrovske zadeve. Odlično se razume s sostanovalci Doma za starejše Fužine.

Pomembno je, da povemo te tri posameznike, a med pol deveto in pol deseto uro je bilo cepljenih že kar nekaj prebivalcev. To nas navdaja z upanjem, da smo res na začetku konca te epidemije,” je dejala Magajnejeva. Cepljenje poteka dobro, nihče od cepljenih doslej ni imel zapletov.

Starejši od 80 let, ki so doma, bi lahko po njenih besedah na vrsto za cepljenje prišli proti koncu januarja. Splošno prebivalstvo bo za cepljenje prišlo na vrsto marca ali kasneje, prej pa, če bosta odobreni cepivi drugih proizvajalcev.

Iz prve pošiljke cepiva je po besedah državne sekretarke 550 odmerkov namenjenih v tiste bolnišnice z intenzivnimi enotami za covidne bolnike.

Večino cepiva bodo tako v bolnišnicah kot v domovih porabili že danes. Ponekod bodo cepili še v začetku prihodnjega tedna, predvsem zaradi zaposlenih, ki jih danes ni na delovnem mestu.

V fužinskem domu za starejše so dan čakali v velikem pričakovanju, je v izjavi za medije ob začetku cepljenja izpostavila direktorica Bojanka Genorio. Verjamemo, da nam bo to cepilo pomagalo, da se vrnemo v naše običajno življenje brez tistih ukrepov, ki stanovalcem onemogočajo, da se družijo, da imajo aktivnosti, v katerih lahko sodeluje več stanovalcev hkrati,” je dejala.

Spomladanski val epidemije je v fužinskem domu minil brez okužb s koronavirusom, v drugem valu pa je do danes okuženih 71 stanovalcev, trenutno so v domu štirje aktivno okuženi. Danes bodo cepili tiste, ki so izrazili interes za cepljenje in je zdravnica ob pregledu pred cepljenjem ugotovila, da so zdravi. Takih je 98 stanovalcev oz. 64 odstotkov.

Do začetka izjave okoli 9.30 so cepili 20 stanovalcev, cepljeni so bili v ambulanti, cepila pa jih je zdravnica, ki sicer opravlja zdravstveno dejavnost v domu. S cepljenjem so nato nadaljevali po bivalnih enotah pri tistih stanovalcih, ki bi jim prihod v ambulanto predstavljal napor.

Slovenija je v soboto prejela 9750 odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha proti covidu-19. Prevzeli so ga v UKC Ljubljana in ga nato predali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, od tam pa je danes nadaljevalo pot do zdravstvenih domov, ki so poskrbeli za cepljenje v domovih za starejše.

Cigler Kralj: Danes izjemen dan, ki prinaša novo upanje

“Danes je izjemen in vesel dan, ki nam prinaša novo upanje v tem prazničnem času,” je ob začetku cepljenja proti covidu-19 dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Minister je danes obiskal Dom Lenart, kjer so med prvimi v Sloveniji cepili tudi upokojenega nadškofa Franca Krambergerja.

Po ministrovih besedah se je bil Kramberger pripravljen izpostaviti, da “povabi in nagovori vse ostale državljanke in državljane, da se cepimo in s tem zaščitimo predvsem svoje bližnje, najranljivejše, starejše in tudi sebe”.

Cigler Kralj se je zahvalil vsem, ki so kakor koli omogočili, da je cepljenje v Sloveniji tako dobro organizirano in tako hitro omogočeno vsem, “najprej pa tistim, ki potrebujejo našo največjo pozornost in zaščito, torej stanovalcem domov za starejše”.

“Iskrena hvala vsem zaposlenim v domovih za starejše, ki požrtvovalno že od marca naprej ščitite, pomagate, podpirate stanovalce. Mislim, da je to cepljenje zagotovilo, da bomo lahko spet normalno zaživeli, da se bomo lahko spet normalno v bližnji prihodnosti družili, pogovarjali,” je v izjavi za medije še dejal minister.

Obenem je spomnil, da so vsi ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa še vedno v veljavi.Uporabljajmo masko in razdaljo, ne rokujmo se ter razkužujmo in umivajmo si roke. To so najpreprostejši ukrepi, s katerimi ščitimo sebe in druge ter preprečimo prenos virusa,” je poudaril.

V Domu Lenart so začeli cepiti ob 8.30, potem ko so pol ure prej prejeli prvih 150 odmerkov cepiva. Tako kot drugod v državi bodo najprej cepili stanovalce, ki še niso preboleli covida-19.

Direktor doma Zlatko Gričnik je za STA povedal, da bodo danes skupno cepili okoli 90 stanovalcev in okoli 35 zaposlenih. “Interes je izrazilo skupno 150 stanovalcev in zaposlenih,” je dejal.

Minister Cigler Kralj je napovedal, da se bo tudi sam cepil. “Ko bom prišel na vrsto, se bom gotovo odločil za to, da se zaščitim in zaščitim druge,” je dejal.

S prvim odzivom stanovalcev domov za starejše na cepljenje je minister zadovoljen, pri ostalih pa še čuti nekaj omahovanja.

“Računam, da se bodo ljudje zdaj, ko bodo videli, da so se varovanci cepili, da je cepljenje varno in učinkovito, da prinaša neko novo upanje in veselje, bolj odločali za to,” je dejal in spomnil, da je treba zagotoviti vsaj 60- do 70-odstotno precepljenost v družbi za zagotovitev skupne zaščite.

Dogodki

Vsi domovi za starejše so dobili toliko cepiva proti covidu-19, kot je bilo interesa pri stanovalcih, za zaposlene pa v sorazmernem deležu, je danes v izjavi za medije dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Splošno prebivalstvo bo za cepljenje po njenih besedah najverjetneje prišlo na vrsto marca ali kasneje.