Magajnejeva: Hitri testi zadoščajo kriterijem glede občutljivosti in specifičnosti

Laboratorijsko preizkušanje hitrih antigenskih testov, ki jih je država nakupila za množično testiranje prebivalstva, je pokazalo, da so občutljivi in specifični glede na zagotovila proizvajalca ter tako zadoščajo kriterijem nacionalnih smernic in kriterijem WHO, je n današnji novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.
testiranje

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je dejala, da bo pri svoji oceni epidemiološke situacije previdna, vendarle pa se kaže umirjanje, za katerega si tudi sama želi, da ga bodo potrdili tudi s podatki o okuženih in hospitaliziranih v naslednjih dneh. Torej z zmanjšanjem vseh teh števil.

V vsakem primeru pa je po njenem mnenju pred nami še nekaj zahtevnih tednov, dokler se ne bodo začeli kazati učinki precepljenosti. V obdobju do visoke precepljenosti pa moramo vsi skupaj delati na tem, da se okužbe ne bodo širil, je dejala Magajne. Umirjanje situacije pripisujejo tudi vsem posameznikom, ki se so med prazniki udeležili množičnega testiranja in se tako osamili, če so bili pozitivni, je še dodala.

Ker so se v javnosti pojavile določene dileme ali so ti testi ustrezni, so se odločili še za verifikacijo testov in interno analizo. Po besedah Magajne so hitri testi zelo pomemben ukrep v epidemiji, saj tako iz populacije kar najhitreje in najbolj enostavno najdejo okužene posameznik, ki sicer ne kažejo nobenih znakov okužb.

Slabost hitrih testov je ta, da so manj zanesljivi kot PCR testi, poleg tega pa se v strokovnih krogih bojijo morebitnega lažnega občutka varnosti, ki bi ga lahko negativni rezultat sproži v posamezniku, je še ob tem dejala Magajne. Velika prednost hitrih testov pa je seveda dostopnost in enostavnost, kar omogoča izvedbo tako velikega števila testiranj. Ta prednost po mnenju Magajne, odtehta vse tiste slabosti.

Magajne je pojasnila, da test dosega specifikacije proizvajalca glede občutljivosti testa v skupini simptomatskih preiskovancev, glede specifičnosti pa v skupini brezsimptomnih preiskovancev. V skupini brezsiptomnih preiskovancev se je potrdila visoka specifičnost, kar ob pravilni izvedbi testa pomeni, da daje zelo malo lažno pozitivnih rezultatov, je še dodala.

Preberi še:  Fajonova poziva k amnestiji za dijake. Janša odgovarja: "Dijakom ste izjemno slab vzor. Zberite denar in plačajte globe"

Tudi analiza, ki so jo opravili na podlagi centralnih podatkov, ki jih upravlja NIJZ, je pokazala na velik delež ujemanja oziroma podobnosti rezultatov pri vseh uporabljenih hitrih antigenskih testih pri nas. hitri antigenski testi, ki jih je država kupila za množično testiranje, so torej podobni kot vsi drugi, ki jih uporabljajo v državi in so drugih proizvajalcev.

Zato je po njenih besedah smiselno, da se nadaljuje množično testiranje s hitrimi testi, ki je tudi na ravni EU prepoznano kot eden od učinkovitih ukrepov za preprečevanje okužb.

VIR: Vlada RS, STA

Dogodki

Prosta delovna mesta

Kaj bomo danes jedli?

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun