Search
Close this search box.

Luka Basi: Za mojo vizijo na Ravnah ni posluha

Zadnje dni se v medijih pojavljajo informacije o črnogradnji objekta, ki je zrasel ob vznožju Poseke, postavil pa ga je Luka Basi. Tudi mi smo povprašali vse udeležene - Luko Basija, Marjana Glinika in Občino Ravne na Koroškem.

V zadnjih nekaj tednih je veliko prahu dvignila zgodba objekta, ki ga je na Ravnah na Koroškem postavil uspešni slovenski glasbenih Luka Basi.

Zaradi informacij, da gre za črnogradnjo, da je objekt zrasel brez dovoljenja in brez privolitve občine ter da ga bo posledično zaradi tega potrebno odstraniti, smo se po odgovore obrnili na vse deležnike, vpletene v zadevo.

Ker prihaja Luka Basi z Raven na Koroškem, si je želel v kraju, v katerem je odraščal, ponuditi nekaj, kar bi obenem spodbujalo tako turizem in gostinstvo, kot tudi razvoj mladih, nadebudnih glasbenikov, nam je povedal. V ta namen je ob vznožju Poseke, ki je dobro znano smučišče, poleti pa pravi raj za vse downhill kolesarske navdušence, postavil objekt. V objektu, ki se sicer vizualno zelo lepo sklada s tam že obstoječimi objekti počitniškega resorta Natura Fina, je želel odpreti gostinski lokal, ki pa bi obenem služil kot prostor, kjer bi lahko svoje prve nastope pred občinstvom izkusili mladi glasbeniki, ki se šolajo v Basijevem glasbenem centru Balu.

Kot nam je povedal Luka Basi, je investiral v objekt in se lotil gradnje glede na pogodbo in navodila, ki jih je pridobil od podjetja G-team, ki razpolaga z zemljiščem na lokaciji. ‘‘Bil sem zaveden”, je dejal Luka, ko je izvedel, da dotično podjetje niti nima dovoljenja za izvajanje gostinke dejavnosti na območju, kjer stoji objekt. ”To smo izvedeli šele, ko smo želeli pridobiti uporabno dovoljenje. Ker je finančni vložek precejšen, smo aktivirali tudi pravno službo,” je še dodal Luka. Zemljišče, na katerem se nahaja objekt, je namreč v lasti Občine Ravne na Koroškem, stavbo pravico pa so že pred leti dodelili podjetju G-team za gradnjo oziroma vzpostavitev glamping naselja. Pravice za druge dejavnosti v to pogodbo niso vključene.

Na zadevo se je za medije odzval tudi Marjan Glinik, direktor podjetja G-team in lastnik počitniškega resorta Natura Fina, na območju katerega se nahaja Basijev objekt. ”Žal je v tej situaciji prišlo do nesporazuma, saj investitor ni preveril vsega, kar bi moral preveriti pred gradnjo”, je povedal Glinik, ki poudarja, da sicer z občino sodelujejo dobro in si želi, da bi bilo tako tudi v bodoče. ”Trenutno potekajo pogovori z občino, da bi skupaj našli najboljšo rešitev za vse vpletene, tako nas, kot investitorja in občino,” je še dodal Glinik.

Na vprašanje glede postavitve objekta in stavbnih pravic so se odzvali tudi na Občini Ravne na Koroškem. Župan dr. Tomaž Rožen je dejal, da so leta 2020 podjetju G-team podelili stavbno pravico za gradnjo objektov za nastanitvene kapacitete. Na tem območju druge dejavnosti poleg nastanitvenih kapacitet niso predvidene, edini, ki lahko ponuja gostinske storitve na območju Poseke, pa je ZKŠTM. Kot so še povedali na Občini Ravne, so tako Glinika kot Basija kot kršitelja pozvali, da predložita potrebno dokumentacijo in ustrezna dovoljenja v roku 30 dni, sicer bo objekt potrebno odstraniti.

Luka Basi pa je za naš portal povedal, da je oseba, ki spoštuje pravila in zakone, ter da stvari dela po načelih. Pri postavitvi objekta se je ravnal po načelih in po pogodbi, ki jo je dobil od G-teama, saj ni nekdo, ki bi ravnal na lastno pest in objekt postavil brez vprašanja. Predvsem ga žalosti dejstvo, da za njegovo vizijo ni podpore. ”Niti občina niti ZKŠTM ne podpirata moje vizije za lep, sodoben objekt, ki ne bi služil zgolj mladim, ampak bi na ta način podpirali tudi razvoj Poseke. Z objektom sem želel na Ravnah ponuditi nekaj novega in s tem razvijati tako letni kot zimski turizem. A na žalost za moje ideje ni posluha.”

Ob tem je Luka dodal, da je bil pripravljen plačati vse kazni, vse, kar zadeva legalizacijo objekta in počakati na vsa potrebna dovoljenja, prav tako je bil pripravljen počakati, da se uredijo vsi pravni postopki, četudi bi trajalo. ”Na vse pobude in predloge sem zaenkrat dobil odgovor ‘ne’, ” je še povedal Luka in kot to vidi sam, za njegovo idejo ni posluha.

Na konkretne odgovore s strani tako Občine Ravne kot podjetja G-team naše uredništvo še čaka.

Naroči se
Obvestilo o
guest

5 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Kunigunda
Kunigunda
25 dni nazaj

Na občini, ki je od Poseke oddaljena manj kot kilometer, niso vedeli za gradnjo objekta na občinski zemlji? Resno? Kaj župan misli, da smo okoli njega sami idioti?

Maja
Maja
24 dni nazaj

Rožen tako ali tako za nič nima posluha! NIČ ni naredil za Ravne. Ravne so zaradi njega propadle!!!

Borichelo
Borichelo
Reply to  Maja
23 dni nazaj

Ravne niso in ne bodo propadle, zaradi župana. Velik del krivde, da občina počasi nazaduje je zaradi tistih občanov, ki se zaradi osebnih interesov, ki imajo vpliv bodoči projekti na njihove različne apetite, se te osebe povežejo s civilno iniciativo, da preprečijo izvajanje projektov, ki bi za širši del občanov bili velik pripomoček za tako osebnostni in kot za družbeni razvoj mesta ter celotne občine Raven. Veliko je storjenega s strani občine in njihovih zaposlenih, da imajo ljudje razne finančne pomoči ob teh kriznih situacijah kar 80% ostalih občine nudi svojim občanom. Bodite zahvalni osebam, ki se trudijo na občini, da vam občanom pomagajo, za lažje in boljše življenje v okviru vseh možnih pomoči in seveda ne mimo zakonov, ki so predpisani. Glejte širše in ne kot se po domače kot se reče, kot furovski konj.

Ferdo
Ferdo
24 dni nazaj

Prikerznik, ni to Linharteva v Ljubljani. Mogoče bo pa pomagalo, da se včlaniš v SD in jih ene par zastonj naučiš petja. Al pa jim doniraš kak milijonček.

Zakon
Zakon
21 dni nazaj

Od leta 2011 je zunaj zakon, da morajo do decembra 2025 biti vsi javni objekti, ne le občinski, dostopni za vse osebe z invalidnostmi.
Sploh novogradnje.
Ne verjamem, da ta zakon pozna Luka Basi.
Verjetno se mu bo novogradnja spregledala, ker je znana slovenska osebnost.
V kolikor ne bo imel dostopnosti za vse osebe z invalidnostmi (dostop z vozičkom, ograje pri stopnicah, vstop brez previsokega praga, WC za invalide, slušno zanko, če se bodo tam izvajali glasbeni nastopi, oznake za slepe in slabovidne, ki vodijo do njegovega objekta), potem lahko pomisli, da bo moral popravljati novogradnjo. Danes je potrebno gledati na vse zakone pri novogradnji, ne zgolj na gradbeno dovoljenje.

Dogodki

Zadnje dni se v medijih pojavljajo informacije o črnogradnji objekta, ki je zrasel ob vznožju Poseke, postavil pa ga je Luka Basi. Tudi mi smo povprašali vse udeležene - Luko Basija, Marjana Glinika in Občino Ravne na Koroškem.