Search
Close this search box.

Longboard za začetnike ali napredne – kateri je pravi zame?

Na trgu je na voljo na stotine različic rolk. A pri nakupu bi moralo biti glavno vodilo ustreznost vožnje, ki jo iščete. Bistveno je, da se vaša kolesa premikajo, medtem ko je deska nizko pri tleh. Kolesa morajo biti tudi čim bližje vaši deski, ne da bi se dotikala, ko se nagibate v zavojih.

Za dviganje deske lahko uporabite dvižne plošče (plošče iz trde gume ali plastike), katere se namesti med podvozje in desko, da se izognete ugrizom kolesa (ko se kotaleče se kolo v zavoju dotakne plošče, kar povzroči, da se deska nenadoma upočasni ali ustavi, kar pogosto izvrže voznika rolke).

Rolkanje je z leti postalo vse bolj tehnično, saj se skejterji med seboj spodbujajo, da izvajajo vse bolj zapletene trike s svojimi deskami. Rolkanje tako postaja vse bolj zapleteno, saj postajate naprednejši in začnete kombinirati trike za izvajanje bolj tehničnih manevrov.

Kam torej sodi longboardanje?

Longboard je preprosto povedano dolga rolka. Vaša tipična dolga deska se razlikuje po dolžini med 90 in 150 cm ali celo več.

Zakaj temu rečemo longboarding in ne samo rolkanje? Longboarding se je razvil tako, da ima svoje različne sloge, za katere so potrebne različne oblike in velikosti desk – to je tudi razlog, da ima svoj sistem klasifikacije. Obstajajo longboarderji, ki se ukvarjajo s spustom z rolkami, freerideom, carvingom, drsenjem in celo trik vožnjo.

Vsak slog vožnje zahteva drugačen slog deske. Razen pri običajnih rolkah boste večinoma ugotovili, da longboardi nimajo dvignjenega “nosu” ali “repa” na deski, ki je pri običajnem rolkanju potreben za izvajanje različnih tehničnih trikov.

Lahko bi rekli, da so longboardi bolj usmerjeni v samo križarjenje z desko, namesto v izvajanje trikov. Torej, bolj kot izvajanje trikov, sta priljubljeni disciplini tega športa spust in drsanje.

Pri profesionalnem spustu z rolko je rolkar oblečen v usnjeno obleko, zelo podobne tistim, ki jih nosijo kolesarji. Spuščajo se po hribih ali gorskih prelazih z zelo visokimi hitrostmi (hitrost do in več kot 115 km/h). To je postal precej tekmovalen šport z dogodki, ki potekajo po vsem svetu.

Za tekmovanje je potrebna tudi dodatna zaščitna oprema, kot je čelada, ščitniki za kolena in komolce ter tudi rokavice. Rokavice imajo na dlaneh in včasih tudi na prstih plastično zaponko. To pomaga drsalcu, da dejansko položi roko na površino za vožnjo, da naredi ostre zavoje ali izvaja drsne manevre, da zmanjša svojo hitrost.

Pri preprostem freeridingu in drsenju bodo drsalci največkrat nosili le čelade in rokavice. Drsenje je samostojna disciplina, pri kateri drsalci izvajajo vse vrste hitrih drsnih manevrov s svojimi deskami, kar vključuje spuščanje rok na površino.

Katere vrste longboardov poznamo?

Obstaja več vrst dolgih desk in te vrste so razvrščene glede na široko paleto funkcij in uporab. Nekaj pomembnih podlag, po katerih je mogoče klasificirati longboard:

  • na podlagi funkcije,
  • na podlagi oblike,
  • na podlagi sloga deske.

Ločimo tudi štiri glavne stile vožnje na podlagi katerih se izbere oblika deske:

  1. cruiser,
  2. carving,
  3. freeride,
  4. downhill.

Izbira pravega longboarda

Kateri longboard kupiti zase? Izbira se sliši enostavna, vendar je potrebno upoštevati kar nekaj faktorjev, ki pomembno vplivajo na izbiro.

1.     Vaša višina

Višina je zelo pomembna pri izbiri longboarda, saj vam mora biti na longboardu popolnoma udobno, noge ne smejo biti preveč narazen ali neprijetno blizu. Če kupujete longboard v trgovini, se lahko prepričate, da se vaša stopala med obračanjem ne dotikajo koles in da sta obe blizu koncev deske.

2.     Prožnost in moč

Kako močna je deska, bo vplivalo na njeno delovanje in glede na vašo težo boste potrebovali desko, ki je dovolj močna za vas, hkrati pa dovoljuje rahel upogib. Upogibanje je dobra kakovost longboarda in pomaga pri drsenju in zavijanju v ovinkih.

3.     Kakovost

To velja za vse vidike deske, vključno s kolesi, ležaji, krovom, … Če je deska prepoceni, je ne kupujte! Raje prihranite nekaj denarja in izberite dobro desko, ki vam bo služila več let.

Da se boste prepričali o kakovosti longboarda:

1) Zavrtite kolo in izmerite, koliko časa se vrti (če se vrti do 25-30 sekund, pomeni da ima dobre ležaje. Vendar pozor – še povem novi in nevtečeni ležaji se ob začetku lahko vrtijo tudi kakšno sekund manj, ko pa se vtečejo pa se kolesa pri dobrih longboardih vrtijo do pol minute).

2) Občutite gostoto kolesa (kvalitetno kolo je močno, a zelo rahlo gumijasto, na otip ne sme biti kot kamen).

3) Preverite, iz koliko plasti je sestavljena deska (če so vidne 3 plasti, je dobre kakovosti).

4) Potisnite kolesa proti deski (če se skoraj dotaknejo deske pomeni, da se boste zelo enostavno obrnili).

5) Stojte na deski (če se vam zdi nestabilna ali se preveč upogne ter vas spravi iz ravnotežja, ni za vas).

6) Preverite oprijemljivost (če se deska zelo dobro oprime vaših nog, vam ne bo težko drseti!

Izbira popolnega longboarda bo sedaj lažja! Predvsem mora biti jasen tudi njihov vpliv na to, kako se vaša dila obnaša in kaj lahko storite. Vsakdo je drugačen in večina longboardov bo odličnih za vožnjo, karkoli želite početi.

Dogodki

Na trgu je na voljo na stotine različic rolk. A pri nakupu bi moralo biti glavno vodilo ustreznost vožnje, ki jo iščete. Bistveno je, da se vaša kolesa premikajo, medtem ko je deska nizko pri tleh. Kolesa morajo biti tudi čim bližje vaši deski, ne da bi se dotikala, ko se nagibate v zavojih.