Lokalno možni močnejši nalivi, sunki vetra in toča

Na Spletnem portalu Neurje.si so izdali podrobnejšo vremensko napoved za danes popoldne. Glede na napoved je prožitev neviht sicer vprašljiva in verjetna v zelo omejenem obsegu, a ob morebitnem nastanku so možni močnejši nalivi, ki lahko vztrajajo dlje časa na istem območju.
Stanko Mravljak

Nad srednjo Evropo se zadržuje šibko območje visokega zračnega tlaka, medtem ko se ciklonsko območje zadržuje zahodno od Britanskega otočja ter drugo v severozahodni Rusiji. V višjih plasteh ozračja pihajo šibki zahodni do severozahodni vetrovi, nižje pa je vetra zelo šibak in spremenljivih (večinoma severnih) smeri. Pri tleh se še zadržuje zelo vlažna zračna masa, s temperaturami rosišča nad 20 °C, navajajo na spletni strani Neurje.si.

Danes bo po večini pretežno jasno in vroče, najvišje dnevne temperature se bodo po nižinah jugovzhodne Slovenije in predvsem na Goriškem povzpele nad 34 °C. Zgodaj popoldne bodo predvsem nad hribovitimi predeli jugozahodne Slovenije začele nastajati krajevne plohe in posamezne vročinske nevihte, tekom popoldneva in zvečer je kakšna nevihta možna tudi drugod na zahodu države ter deloma na severu in v osrednji Sloveniji.

FOTO: Neurje.si

Na spletnem portalu Neurje.si še poudarjajo, da je prožitev neviht sicer vprašljiva in verjetna v zelo omejenem obsegu, a ob morebitnem nastanku so možni močnejši nalivi, ki lahko vztrajajo dlje časa na istem območju. Zaradi šibkih višinskih vetrov, bodo nevihte enoceličnega in večceličnega tipa, njihovo gibanje bo počasno oz. bodo nastale in razpadale na istem območju. Zaradi precejšnje zaloge razpoložljive potencialne energije, je poleg močnejših nalivov in sunkov vetra lokalno možna tudi (sicer manjša) toča.

“Nevihte so zaradi kompleksnosti njihovega nastanka in gibanja ter lokalnosti njihovega pojavljanja težje napovedljivi vremenski dogodki, zato so možna odstopanja od napovedi. Natančne lokacije nastanka posamezne nevihte ni mogoče vnaprej predvidet. Naše napovedi so informativne in ne predstavljajo opozorila pred nevarnimi vremenskimi pojavi, zato na podlagi te napovedi ne sprejemajte pomembnih odločitev,” še opozarjajo na spletnem portalu Neurje.si.

Vir: Neurje.si

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.