Search
Close this search box.

Logarjeva: “Stanje je skrajno resno, zato se ne moremo zanašati, da se ne bomo okužili” (VIDEO)

Po besedah dr. Bojane Beovič, vodje Strokovne skupine, ki zagotavlja podporo Kriznemu štabu RS za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, je bilo po zadnjih podatkih v Sloveniji, v ponedeljek, do 14. ure potrjenih 253 okužb s koronavirusom, na Koroškem trije. Od tega je 29 bolnikov hospitaliziranih, na intenzivni negi so trije, dvema se stanje hitro poslabšuje. Skupaj je 130 ljudi v zdravstveni oskrbi, od tega 29 v bolnišnični oskrbi, ostali so doma.

VIDEO: Dr. Beovič o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19. Avtor posnetka: Urad vlade RS za komuniciranje

Dr. Beovič je poudarila, da je okužbo Covid-19 izjemno težko ločiti od drugih okužb dihal, kajti v tem številu ljudi, ki so ostali doma, je veliko takšnih, ki prebolevajo druge okužbe dihal. Je pa virus v populaciji, kroži med nami in ga ni mogoče izključiti.

Na ljubljanski infekcijski kliniki so tri osebe v intenzivni enoti, 11 jih je na oddelku. Ti bolniki imajo tudi težave z dihanjem in potrebujejo kisik. Te bolnike zdravijo proti virusu z upanjem, da bodo tako preprečili težji potek, so pojasnili v UKC Ljubljana. V UKC Maribor se trenutno zdravi osem oseb zaradi okužbe z novim koronavirusom, od tega jih ena potrebuje oskrbo s kisikom.

Kot so sporočili iz UKC Ljubljana, je povprečna starost hospitaliziranega bolnika 65 let. Na infekcijski kliniki sprejemajo bolnike s težjim potekom bolezni in že potrjeno okužbo. “Kapacitete nam ne omogočajo, da bi pregledali vse, tudi tiste, ki so na koronavirus negativni. Še vedno velja, da triažo opravlja primarni nivo,” je v izjavi za javnost pojasnila dr. Mateja Logar z infekcijske klinike.

Ob tem je Logarjeva tudi opozorila, da je glede na njihove izkušnje in izkušnje ostalih držav, stanje skrajno resno, zato se ne moremo zanašati, da se ne bomo okužili. “Treba je upoštevati mnenje stroke in se dosledno držati njihovih navodil,” je pozvala.

Iz UKC Maribor so še sporočili, da je v domači izolaciji zaradi nedavnih tesnih stikov z okuženimi trenutno 82 njihovih zaposlenih, nadaljnjega širjenja okužbe med zaposlenimi pa niso zaznali.

Od bolnikov na oddelkih za intenzivno zdravljenje se jih po besedah Beovićeve pozdravi približno polovica. Če je bolezen blaga, se ljudje pozdravijo v enem do dveh tednih, če je huda, pa zdravljenje traja 4-6 tednov. Glede naraščanja okuženih je povedala, da se je v zadnjih dneh ta trend malo umiril.

Navedbe, da nekatera zdravila za lajšanje vročine slabo vplivajo na bolezen, so sicer ugibanja, a za lajšanje bolečin naj se v prvi vrsti vseeno uporablja paracetamol. Opozorila je tudi na socialno distanco v trgovinah, vsaj 1,5 do 2 metra. Glede morebitnih omejitev v proizvodnji pa je svetovala povečanje distance med ljudmi in zmanjšanje prenosov.

Preberite tudi: Korošca, ki sta koronavirus prebolela: “Pomembni in ključni so pravočasni ukrepi”

Po njenih besedah naj otroci ne bi bili najintenzivnejši prenašalci bolezni. To se ve za gripo, za koronavirus pa ne. Po podatkih iz Kitajske, kjer se je epidemija začela, otroci niso žarišče, kjer bi se epidemija začela. So pa otroci v tesnejših stikih, virus kroži, prenaša se na druge družinske člane, stare starše, kar je izredno nevarno, je še opozorila.

Vodja Strokovne skupine, ki zagotavlja podporo Kriznemu štabu, je ob koncu dodala še, da je pri delu s starostniki v domovih smiselna uporaba zaščitne opreme.

Vir: www.gov.si, STA

Dogodki