Search
Close this search box.

Logarjeva napovedala, kdaj bi lahko prišlo do zaostrovanja ukrepov

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je za Odmeve na Televiziji Slovenija po včerajšnjem sestanku skupine povedala, da zaenkrat ne predvidevajo bistvenega zaostrovanja ukrepov. Število hospitaliziranih covidnih bolnikov in takih, ki potrebujejo intenzivno nego, namreč še vedno upada. Po besedah Logarjeve pa bi skupina predlagala zaostrovanje ukrepov, če bo število covidnih bolnikov na intenzivni negi preseglo 200.

Razpravljali so tudi o morebitnem skrajševanju karantene pri okuženih z novim koronavirusom in samoizolacije pri obolelih. Svetujejo, da ostane ukrep samoizolacije ob blagi okužbi 10 dni, je povedala Logarjeva.

Glede skrajšanja karantene pa je navedla zadnje ugotovitve, da je inkubacija pri omikronu krajša in večina ljudi zboli v treh dneh od stika, kar pomeni, da bi bilo varno po petih dneh opraviti testiranje in če je test negativen, se lahko vrnemo v normalno življenje ob vseh preventivnih ukrepih. Ali bodo skrajšanje karantene tudi predlagali, pa ni navedla.

V Sloveniji so sicer včeraj na intenzivnih oddelkih zdravili 173 covidnih bolnikov, kar predstavlja dve tretjini maksimalne zasedenosti intenzivnih oddelkov v četrtem valu epidemije covida-19.

Dogodki