Search
Close this search box.

Lidl Slovenija Porodnišnici Slovenj Gradec podaril grelno gnezdece

Lidl Slovenija je danes v okviru tradicionalne donacije Deluxe Splošni bolnišnici Slovenj Gradec – oddelku za ginekologijo in porodništvo predal grelno gnezdece za prezgodaj rojene otroke.

Ob 15. obletnici podjetja na slovenskem trgu so namreč del sredstev od prodaje prazničnih izdelkov Deluxe namenili nakupu 15 grelnih gnezdec, ki jih v teh tednih podarjajo še vsem preostalim slovenskim porodnišnicam. Vseslovenski donaciji se je pridružilo tudi društvo Slojenčki z donacijo posteljic za novorojenčke, v katera se umestijo grelna gnezdeca. Predajo donacije je v Slovenj Gradcu pospremila še podoknica za novopečene mamice, ki jo je izvedla vokalna skupina Muzikalci.

Lidl Slovenija donacijo Deluxe v okviru trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet letos podarja že desetič. V teh letih so donacije namenili različnim ustanovam za pomoč in podporo pri ustvarjanju boljših razmer za bolne otroke in otroke z invalidnostmi. Tokrat bodo z donacijo Deluxe zaobjeli celotno Slovenijo in vsaki od slovenskih porodnišnic namenili po eno grelno gnezdece, porodnišnica v Ljubljani, ki je največja v Sloveniji, pa bo prejela dve. »Letna donacija Deluxe nam vedno znova pogreje srca, letos pa še toliko bolj, saj je namenjena pomoči prezgodaj rojenim otrokom. Nadvse ponosni smo, da letos obdarujemo  vse slovenske porodnišnice in tako skrbimo za pomemben korak celostne podpore pri razvoju nedonošenčkov,« so ob predaji donacijesporočili iz Lidla Slovenija.

V Sloveniji se vsako leto prezgodaj rodi približno 1.400 otrok, kar predstavlja več kot 7 % vseh rojstev. Nedonošeni novorojenčki za prilagajanje na zunanje življenje namreč pogosto potrebujejo podporo in pri tem ima grelno gnezdece pomembno vlogo. Ta omogočajo varno zaščito pred podhladitvami dojenčkom, ki še ne zmorejo sami uravnavati telesne temperature ter ustvarja tesno in prijetno okolje za njihov razvoj in rast.

Karavana donacij se je ustavila v Slovenj Gradcu

Karavana donacij, ki se je v januarju začela v porodnišnicah v Murski Soboti in Mariboru, nato v Novi Gorici in v Izoli ter na Jesenicah in v Kranju, se je v tem tednu nadaljevala v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec – oddelku za ginekologijo in porodništvo, kjer so se donacije zelo razveselili in ob tem povedali: »V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec smo zelo veseli donacije podjetja Lidl in društva Slojenčki. Novo grelno gnezdece bo skupaj s posteljico omogočilo sobivanje mamic in novorojenčkov oz. nedonošenčkov, ki še ne zmorejo sami uravnavati telesne temperature. Tako se bo mamica lažje vključila v nego otroka, uspešneje se bo vzpostavilo dojenje in vez med mamico in otrokom. Nameščanje novorojenčka v gnezdece je pomembno tudi zato, ker mu daje občutek varnosti, spodbuja normalen razvoj gibanja, mišične napetosti, spodbuja samotolažilno vedenje, podpira dihalni sistem in cirkulacijo ter zmanjša stres in porabo energije pri novorojenčku. S to donacijo bomo še povečali udobje mamic in novorojenčkov, ki so v naši porodnišnici vedno na prvem mestu.« 

Besedilo: Lidl Slovenija

Dogodki

Lidl Slovenija je danes v okviru tradicionalne donacije Deluxe Splošni bolnišnici Slovenj Gradec – oddelku za ginekologijo in porodništvo predal grelno gnezdece za prezgodaj rojene otroke.