Search
Close this search box.

Libeliče vabijo na Večer s pripovedovalci: Zgodbe o mejah

Danes, 19. marca 2024, se bo v Libeličah Večer s pripovedovalci: prebivalci Libelič in okolice bodo večer posvetili zgodbam.

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec in Kulturno prosvetno društvo Libeliče vas v torek, 19. marca 2024, ob 18. uri vabita na nekdanji maloobmejni prehod Libeliče na Večer s pripovedovalci: Zgodbe o mejah.

Večer bodo posvetili zgodbam prebivalcev Libelič in okolice. Splošno je znano, da se zavedni vaščani niso želeli sprijazniti z rezultatom koroškega plebiscita in postavljeno mejno črto leta 1920. Z dve leti trajajočim javnim uporom, ruvanjem mejnih kamnov in posledično uspešno internacionalizacijo vprašanja libeliške meje so se borili za priključitev k matičnemu narodu v Kraljevini SHS.

Gost večera bo domačin Franc Pesičer, p. d. Stravnik, ki z družino živi in kmetuje tako rekoč na meji. Izhodišče za pogovor bo naslovna fotografija stalne razstave. Franc je bil fotografiran pri prečkanju maloobmejnega prehoda, ko je s kravjo vprego domov peljal voz sena. Kot sosed na meji je bil priča številnim dogodkom in pozna zanimive zgodbe, povezane z mejo.

Pogovor bo povezoval Adrijan Zalesnik.

Vabljeni, da večer preživite malce drugače.

Vir: Koroški pokrajinski muzej

Dogodki

Danes, 19. marca 2024, se bo v Libeličah Večer s pripovedovalci: prebivalci Libelič in okolice bodo večer posvetili zgodbam.