Letošnji turistični obisk Slovenj Gradca z okolico rekorden

Slovenjgraško občino je v prvih osmih mesecih letos obiskalo rekordno število turistov. Po sicer še začasnih statističnih podatkih so našteli dobrih 26.600 nočitev, v enakem obdobju leta 2019 pa dobrih 21.000, je podatke za STA povzela Zala Loparnik iz Tica Slovenj Gradec. Izmed vseh koroških občin je slovenjgraška letos naštela največ nočitev.

V slovenjgraški občini so v prvih osmih mesecih našteli tudi največ prihodov turistov do zdaj, in sicer dobrih 8500, medtem ko se je v predkoronskih časih ta številka v enakem časovnem obdobju gibala nekaj pod 6000. Med letošnjimi turisti je bilo 67 odstotkov domačih in 33 odstotkov tujih.

Lani so v slovenjgraški občini v prvih osmih mesecih našteli dobrih 14.100 nočitev in dobrih 4200 prihodov turistov, a v Turistično informacijskem centru (Tic) Slovenj Gradec dodajajo, da je primerjava z lanskim letom nekoliko nerealna, saj so bile deloma nastanitvene zmogljivosti še vedno zaprte.

Slovenj Gradec turisti obiskujejo zaradi kombinacije kulture in narave, ugotavljajo v Ticu.Številne pohodniške poti, kolesarska pot Štrekna in odlične možnosti nastanitev na turističnih kmetijah z odlično gastronomijo pritegnejo obiskovalce, ki pa si ob obisku zagotovo ogledajo tudi staro mestno jedro Slovenj Gradca in vsaj kakšno izmed kulturnih znamenitosti,” so našteli.

Prav tako obiskovalce privabijo večji dogodki, tudi mednarodni. To so Srednjeveški preludij, Festival kratkih filmov Shots in Festival animiranih filmov Zebra ter večji športni dogodki, kot je na primer Slovenia Ball. Lep odstotek turističnih prihodov in nočitev predstavljajo tudi športniki, ki prihajajo na priprave.

Po podatkih Tica je izmed vseh 12 občin koroške statistične regije letos največ turističnih nočitev beležila prav slovenjgraška, in sicer v prvih osmih mesecih omenjenih dobrih 26.600 nočitev. Sledita občina Mislinja z nekaj manj kot 25.800 nočitvami in občina Ribnica na Pohorju z nekaj manj kot 17.700 nočitvami.

Koroško je v prvih osmih mesecih letos obiskalo dobrih 41.500 turistov, ki so ustvarili dobrih 115.300 nočitev, kar je oboje več kot lani. Za primerjavo, v predkoronskem času je leta 2019 Koroško v prvih osmih mesecih obiskalo 31.320 turistov, ki so ustvarili dobrih 92.300 nočitev.

Dogodki