Search
Close this search box.

Letošnje božičnice na Koroškem od nekaj sto do več tisoč eurov

Bliža se konec leta in številna slovenska podjetja bodo decembra svoje delavce nagradila z božičnico, 13. plačo oziroma z nagrado za poslovno uspešnost. Preverili smo nekatera koroška podjetja, če in koliko bodo izplačali.
Fotografija je simbolična

V nekaj večjih koroških ter slovenskih podjetjih smo preverili, kdaj, če in koliko nameravajo svojim zaposlenim izplačati nagrado ob koncu leta, tako imenovano božičnico, 13. plačo ali nagrado za poslovno uspešnost. 

Večina podjetij, ki so nam posredovala odgovore, bo zaposlenim namenila eno od nagrad, a zneska številna še ne razkrivajo. Med podjetji, ki so razkrila znesek božičnice, bodo najvišjo prejeli zaposleni v Monterju in sicer 2100 eurov. 

Podjetja, v katerih je višina božičnice oziroma nagrade že znana 

Podjetje TRO

Podjetje TRO bo svojim zaposlenim izplačalo božičnico, in sicer v znesku 1.300,00 € bruto.
Kot vsako leto je organizirana tudi zaključna zabava in obdaritev otrok.

Monter Dravograd

Iz podjetje Monter Dravograd so nam sporočili, da bodo njihovi zaposleni prejeli 13. plačo za poslovno uspešnost podjetja in bo znašala okoli 2100€.

Zaključkov se od covid krize ne organizirajo več, bodo pa sredstva, ki bi bila drugače namenjena zaključku porabili za obdaritev otrok zaposlenih.

TAB

V podjetju TAB so kljub vsem izzivom, ki so jim bili priča v letošnjem letu, izplačali zaposlenim regres v višini 2.100 EUR bruto = neto, dne 18.12.2023 pa bomo izplačali tudi božičnico v vrednosti 1.000 EUR bruto.

Lesoteka

V podjetje Lesoteka nam niso zaupali višine božičnice, so pa nam sporočili, da so kljub požaru ob koncu lanskega leta in slabšemu poslovanju, zaposlenim v letošnjem letu izplačali najvišji določen še neobdavčen regres. V sredini decembra za zaposlene celotne skupine planirajo zaključek leta s kulturno-zabavnim programom, za otroke zaposlenih pa obdarovanje s prihodom Božička. Tudi letos, tako kot lani in leto prej, bodo na zaključku obdarovali vse zaposlene. 

Spar

Zaposleni v podjetju Spar Slovenija bodo ob koncu leta prejeli nagrado za poslovno uspešnost v višini 33 odstotkov plače delavca, nekateri zaposleni pa bodo deležni tudi nagrade za osebno uspešnost. Skupna povprečna letna nagrada bo tako znašala 645 evrov bruto na zaposlenega.

Spar Slovenija bo svojim zaposlenim tudi v letošnjem decembru izplačal nagrade ob koncu leta, in sicer v povprečju 13 odstotkov višji skupni znesek kot lani. Nagrada, vezana na poslovno uspešnost podjetja, bo obračunana v višini 33 odstotkov plače delavca, do nje pa bodo upravičeni vsi zaposleniv podjetju, vključno z odsotnimi. Povprečno izplačilo poslovne uspešnosti bo znašalo približno 500 evrov bruto. Poleg tega bodo nekateri zaposleni prejeli dodatna sredstva kot nagrado za osebno uspešnost. Skupna nagrada za poslovno in osebno uspešnost bo tako znašala v povprečju 645 evrov bruto na zaposlenega, izplačana pa bo 11. decembra 2023.

Zadovoljstvo zaposlenih je eden osrednjih ciljev podjetja Spar Slovenija, zato mu posvečajo veliko pozornosti.  V letošnjem letu se je osnovna plača povišala v povprečju za 10 odstotkov, najnižje plače pa so se uskladile za 12 odstotkov. Prav tako so letos zaposlenim izplačali regres v višini 1.900 evrov, ki je bil med najvišjimi med slovenskimi trgovci.

V podjetju Spar Slovenija kot prejemnik polnega certifikata Družini prijazno podjetje skrbijo za usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja njihovih zaposlenih, in sicer tudi z obdarovanjem njihovih najmlajših ob posebnih praznikih. Otroke zaposlenih vsako leto obdarijo v predbožičnem času z Miklavževim paketom presenečenja – slednjega bodo tudi letos staršem dostavili na delovno mesto, oni pa so ga odnesli domov svojim otrokom. V letošnjem decembru so uvedli novost in otroci zaposlenih si bodo lahko v spremstvu staršev ogledali praznično gledališko predstavo ter obdarili več kot 1570 otrok, v paketkih pa se skriva marsikaj ustvarjalnega, zabavnega in sladkega. Pozabili pa nismo tudi na otroke iz depriviligiranih območij. Decembra bomo z donacijo igrač obdarili tri vrtce v krajih, kjer so poletne poplave za seboj pustile veliko škode. Donacijo bodo namenili Vrtcu Kralj Matjaž v Črni na Koroškem, Vrtcu Mehurčki v Komendi in Vrtcu Mengeš.

Hofer

“Poleg nadpovprečnega plačila v trgovski panogi se pri podjetju HOFER trudimo za motiviranje naših več kot 2000 sodelavk in sodelavcev tudi z izplačilom nagrade iz naslova poslovne uspešnosti, ki bo letos višja kot v prejšnjih letih,” so sporočili iz podjetja Hofer.

V decembru bodo vsem zaposlenim izplačali nagrado v vrednosti 300 evrov bruto. “Ob tem bi izpostavili, da na višino nagrade ne vpliva morebitna odsotnost z dela, npr. iz naslova bolniškega staleža. Naj omenimo še, da so vse naše sodelavke in sodelavci letos prejeli tudi regres v višini 1.800 €, ki je bil izplačan v juniju, so še sporočili.

Njihovim zaposlenim skozi celotno leto nudijo številne ugodnosti, s katerimi želijo ustvarjati spodbudno in prijazno delovno okolje. Med drugim bodo ob zaključku leta otroci njihovih sodelavk in sodelavcev tudi letos prejeli praznično darilo, ki jim ga namenja Dedek Mraz, vsako leto pa organizirajo še božično-novoletno zabavo.

Lidl Slovenija

Z izplačilom plače za november (15. decembra) bodo zaposleni prejeli nagrado iz naslova poslovne uspešnosti. Ta bo znašala 400 EUR bruto in bo izplačana na Lidlovi vrednostni kartici, znesek pa bo enak za vse zaposlene, ne glede na zaposlitev za krajši ali polni delovni čas.  

Zaposleni Lidla Slovenija bodo tako v letošnjem letu iz naslova poslovne uspešnosti skupno prejeli 750 EUR bruto, kar je za 19 % več kot lani, en del so prejeli že v marcu. Tako bodo zaposleni poleg povišanja plač v letu 2023 prejeli tudi višja dodatna plačila kot lansko leto, višji kot lani je bil tudi regres za letni dopust. 

Zaposleni bodo, tako kot vsako leto, prejeli simbolična darila ob novem letu, potekala bodo novoletna druženja ekip. Za otroke Lidlovk in Lidlovcev pripravljajo božičkovanje z Zdravkom Lidlom, ki bo letos po nekaj letih potekalo v živo v dveh slovenskih regijah, ob tem pa bomo obdarili več kot 1300 otrok zaposlenih. 

Ob tem naj še povemo, da v Lidlu Slovenija že nekaj let ne podarjamo poslovnih daril, ampak ta sredstva namenimo društvu Humanitarček in tako sledimo krepitvi svoje zaveze k ustvarjanju boljšega sveta. 

Merkur

Iz podjetja Merku so sporočili, da razmišljajo o dodatku, ki ga nameravajo blizu 1300 zaposlenim izplačati ob koncu leta. O podrobnostih zaenkrat še ne morejo govoriti.

Osredotočenost na zaposlene je ena izmed MERKURjevih glavnih vrednot, zato za njihove zaposlene skozi celo leto skrbijo z aktivnostmi. Vse od kolektivnega zdravstvenega zavarovanja pa do delavnic v okviru zdravja na delovnem mestu. Organizirajo tudi piknike. 350 otrok zaposlenih obišče tudi Božiček. Staršem na delovno mesto dostavi darilo v obliki darilnega bona za najmlajše in igrač za nekoliko starejše. Vsi zaposleni ob koncu leta prejmemo tudi praktično novoletno MERKURjevo darilo.

Trgovine Jager

Vsi njihovi zaposleni bodo prejeli nagrado za poslovno uspešnost v višini 800 eur bruto, ki jo izplačujejo v januarju. “Poleg regresa, ki je bil v letošnjem letu 2.000 eur, bo to lep dodatni prejemek za naše sodelavce, ki se vse leto trudijo izpolnjevati želje naših kupcev. Trenutno naš kolektiv šteje 900 redno zaposlenih. Prav tako poskrbimo za drobna darila za otroke zaposlenih on Miklavžu,” so sporočili iz Jagrosa.
Vsako leto tudi organizirajo zaključno zabavo.

Podjetje Deichmann

V Deichmannu so zaposleni božičnico prejeli že 15. novembra. Direktor Deichmanna v Sloveniji, Boris Kopič, pravi, da je zadovoljstvo zaposlenih s pogoji na delovnem mestu temelj stabilnega in stalnega razvoja podjetja.

Stimulacije v obliki dodatnih bonitet in ugodnosti poleg rednih plač so temelj plačilnega sistema. Nadpovprečno visoka božičnica predstavlja le eno izmed nagrad. Skozi leto so zaposleni v prodaji deležni izplačila uspešnosti pri prometu poslovalnice, dodatne ugodnosti pa predstavljajo še nadpovprečni letni regres, darilni boni za nakup obutve, stalni dodatni popusti ob nakupu za vse zaposlene, izobraževanja, zaposleni z vsaj dvoletnim stažem v podjetju pa imajo možnost izkoristiti 5 dni razvajanja v sklopu Tedna zdravja v enem izmed slovenskih zdravilišč.

Podjetje LUMAR

V podjetju Lumar bodo v letošnjem letu izplačali nagrado za poslovno uspešnost. Višina nagrade bo znašala 2.170 EUR bruto in bo za 31,5% višja kot v letu 2022. Nagrado bodo izplačali v začetku meseca januarja 2024.

“Zavedamo se, da so motivirani in zadovoljni zaposleni izjemnega pomena za doseganje zadovoljstva naših kupcev ter zastavljenih ciljev razvoja podjetja. Izplačilo nagrade za poslovno uspešnost je del naše zavezanosti k spodbujanju pozitivne delovne kulture, kjer se cenijo dosežki in se spodbuja trajnost, inovativnost ter sodelovanje med zaposlenimi,” so sporočili iz podjetja Lumar.

Trgovina Kik

Iz Kik-a so nam sporočili, da ne bodo podali izjave.

Dogodki

Bliža se konec leta in številna slovenska podjetja bodo decembra svoje delavce nagradila z božičnico, 13. plačo oziroma z nagrado za poslovno uspešnost. Preverili smo nekatera koroška podjetja, če in koliko bodo izplačali.