Search
Close this search box.

Letošnja edicija Radljevanja prinaša še bogatejši in atraktivnejši program

Radljevanje je eno ključnih festivalskih prizorišč v regiji in Radlje ob Dravi postavlja na še vidnejše mesto na zemljevidu Slovenije. Radeljsko kulturno popotovanje letos nadaljuje svojo uspešno zgodbo ter prinaša še atraktivnejši program. Več pa v nadaljevanju prispevka.

Danes, v sredo, 12. junija 2024, ob 12. uri, se je v prostorih Športne hiše Radlje ob Dravi, odvijala novinarska konferenca. Na njej so nam sodelujoči govorniki predstavili program ter aktivnosti že druge edicije Radljevanja 2024, ki je le nadaljevanje lani uspešno zastavljanje zgodbe. Radeljsko kulturno popotovanje je namreč bilo sprejeto z navdušenjem in številnimi odmevnimi razprodanimi dogodki …

Direktor JZ ŠKTM Radlje ob Dravi Gregor Likar je uvodoma predstavil zmagovalno inovacijo. V preteklem tednu je JZ ŠKTM Radlje ob Dravi s strani GZS namreč prejelo zlato priznanje za najboljše inovacije Koroške. Zmagovalna inovacija “POVEZOVANJE TRAJNOSTNIH ELEMENTOV DESTINACIJE V CELOVIT TURISTIČNI PRODUKT, RADLJE OB DRAVI: kjer lepota sreča trajnost …” Ta združuje ekološko infrastrukturo, mrežo lokalnih ponudnikov in zelene turistične pakete, kar ne le izboljšuje kakovost življenja v skupnosti in varuje naravo, temveč tudi postavlja Radlje ob Dravi kot primer odličnosti v trajnostnem turizmu na globalni ravni. Temelji na strokovnem pristopu k trajnostni prihodnosti, ki ga zavod soustvarja s partnerji in lokalno skupnostjo. Od leta 2014 so za razvoj infrastrukture in turističnih storitev vložili približno 2.000.000 EUR. Radeljska ekološka infrastruktura vključuje prvi biološki bazen v Sloveniji, Vodni park Radlje in Center sonaravnega in trajnostnega gospodarjenja z gozdovi, pri čemer Vodni park Radlje od leta 2015 vsako sezono obišče povprečno 12.000 kopalcev. Vzpostavili so tudi lokalne iniciative, kot je projekt Naša tržnica, ki povezuje več kot 30 lokalnih ponudnikov, ter razvili zelene turistične pakete v sodelovanju s strateškimi partnerji. V prvem letu inovacije so prodali preko 5.000 vstopnic za dogodke v sklopu festivala Radljevanje, izposojo e-koles pa je kljub poplavam uporabilo več kot 100 uporabnikov.

Likar je izpostavil tudi projekt prenove Dvorca Radlje ob Dravi, ki se je pričela v preteklem tednu in Aktivarium. Rdeča nit prihodnjega razvoja turizma je kolesarjenje in vključitev Bike Radlje ob Dravi v zelo priljubljeno Dravsko kolesarsko pot, ki velja po naravnih lepotah in kulturni raznolikosti za eno najlepših v Evropi.

Projektni vodja na JZ ŠKTM Radlje ob Dravi Dejan Glazer je izpostavil številne prednosti pri organizaciji takšnega projekta. Med drugim je izpostavil tudi cenovno ugodne vstopnice, parkirišča v neposredni bližini koncerta, organizacija prevoza do prizorišča, sedežni red, ugodna cena pijače in hkrati povzel na kratko lansko uspešno zastavljeno zgodbo Radljevanja, ki se letos z nekaj nadgradnje, nadaljuje. Odprtje druge edicije festivala je zaznamoval koncert Vlada Kreslina s skupinama Mali bogovi in Beltinško bando, ki je bil razprodan manj kot mesec dni po objavi, kar obeta uspešno nadaljevanje te edinstvene koroške zgodbe.

Za nami je že tudi vrhunski junijski dogodek – Stand up comedyPerica Jerković, Alen Mastnak in David Gorinšek. Posebna poslastica pa bo septembra, ko bo publika lahko uživala na samostojnem koncertu Nine Pušlar. V znak zahvale za neverjetno podporo in odzive, ki jih festival prejema od obiskovalcev iz vse Slovenije in tujine, bodo organizatorji, Javni zavod ŠKTM Radlje ob Dravito soboto, 15. junija 2024, v centru Radelj ob Dravi priredili brezplačen koncert Batiste Cadillaca.

Ravnatelj Glasbene šole Radlje ob Dravi Matej Švab je izrazil veliko zadovoljstva nad odličnim sodelovanjem z lokalno skupnostjo ter vpetost njihovih učencev in učenk v program Radljevanja, saj je to za mlado glasbeno perspektivo zares odlična priložnost, da se predstavijo in jim to seveda tudi veliko pomeni. Letošnja festivalska novost bodo Jesenske serenade in osrednja gostja le teh bo kantavtorica, glasbenica in pevka Ditka Čepin.

Sklepni del Radljevanja 2024, decembra prinaša tudi ekskluzivni dogodek na Koroškem. Za to bo poskrbel spektakularni vokalni orkester Perpetuum Jazzile. Predstavnika Kristijan Virtič in Laura Ivančič sta na današnji novinarski konferenci povedala, da priprave že potekajo in da so zelo počaščeni ter veseli, da se po kar petih letih ponovno vračajo na Koroško. Obljubljajo pravo glasbeno doživetje, čaka nas tudi kakšno presenečenje, ki pa za zdaj ostaja skrbno varovana skrivnost.

Za čudovito glasbeno spremljavo sta poskrbela vokalistka Alisa Rebolj in kitarist Marko Zaletelj iz GŠ Radlje ob Dravi. Novinarsko konferenco je moderirala Anja Vajde. Gostitelji so poskrbeli tudi za izvrstno pogostitev gostov ter predstavitev partnerjev projekta. Gostje so degustirali mošt in jabolčni sok društva Radela, pokušali odlična piva lokalne pivovarne Time Brewery, se razvajali z vini kleti Brda, še bolje spoznali blagovno znamko Elan, Nomago ter se družili ob dobrotah iz žara.

Radljevanje je vsekakor eden glavnih turističnih produktov in zelo pomemben del zmagovalne inovacije, vse to postavlja Radlje ob Dravi na vidno mesto kulturnega zemljevida Slovenije. Vabljeni vsi od blizu in daleč. Ne pozabite – tam bo vse in vsi bomo tam!

Dogodki

Radljevanje je eno ključnih festivalskih prizorišč v regiji in Radlje ob Dravi postavlja na še vidnejše mesto na zemljevidu Slovenije. Radeljsko kulturno popotovanje letos nadaljuje svojo uspešno zgodbo ter prinaša še atraktivnejši program. Več pa v nadaljevanju prispevka.