Search
Close this search box.

Letos v zdravstveni blagajni za okoli 215 milijonov evrov manj prihodkov

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – V ZZZS ocenjujejo, da se bo letos v zdravstveno blagajno steklo za okoli 215 milijonov evrov manj prihodkov od načrtovanih. Zaradi nastalih razmer hkrati pričakujejo, da se bodo izdatki za nadomestila odsotnosti z dela povečali za okoli 30 milijonov evrov. Opozarjajo, da zavod iz lastnih sredstev ne bo mogel poravnavati vseh svojih obveznosti.

SLOVENSKA BISTRICA – V štirih občinah na območju upravne enote Slovenska Bistrica je trenutno število okužb s koronavirusom največje v bistriški in Oplotnici. Medtem ko v prvi že nekaj časa beležijo devet primerov, je zadnje dni najbolj naraslo število v drugi, kjer je trenutno šest okuženih. V Poljčanah in Makolah so za zdaj brez okužb, enako v domovih za starejše.

LJUBLJANA – Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V torek je bilo na vseh ravneh angažiranih 5873 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

LJUBLJANA – Med velikonočnimi prazniki plačilni promet vsako leto miruje. Zato je Finančna uprava RS (Furs) znova opozorila, da se obveznosti, ki zapadejo v petek, 10. aprila, ne prenesejo na naslednji delovni dan. Te bodo pravočasno poravnane le, če bodo plačane v četrtek, 9. aprila. To je letos pomembno v luči pridobitve izredne pomoči zaradi koronavirusa.

LJUBLJANA – Ministrstvo za okolje in prostor je pozvalo zbirne centre za odpadke, naj skladno z veljavnim pravnim redom zagotovijo možnost odlaganja v zbirnih centrih tudi v času epidemije koronavirusa, saj so v zadnjem času zaznali povečano nezakonito odlaganje odpadkov v naravi. Delovanje zbirnih centrov je namreč po zakonu obvezno.

SVET

BRUSELJ – Finančni ministri EU kljub maratonskemu videokonferenčnemu zasedanju po 16 urah razprave še niso uspeli preseči globokih nesoglasij glede fiskalnega svežnja za gospodarsko okrevanje po pandemiji. Glavni razlog so razhajanja med Italijo in Nizozemsko glede pogojevanja pomoči iz ESM in vprašanja skupnega zadolževanja. Nadaljevali bodo v četrtek.

BRUSELJ – Evropska komisija bo danes razpravljala o načrtu rahljanja omejevalnih ukrepov, uvedenih zaradi pandemije novega koronavirusa. Njegovo sprejetje, ki je bilo predvideno za danes, pa je preložila za nedoločen čas. Izstopni načrt bo vključeval niz skupnih usmeritev za članice EU, ki naj bi preprečile spodkopavanje učinkov sprejetih ukrepov.

WASHINGTON – Število okuženih z novim koronavirusom se je v ZDA v torek zvečer povzpelo na skoraj 400.000, umrlo pa je skoraj 13.000 ljudi. Ameriški predsednik Donald Trump se je odločil, da bo za to okrivil Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), in je celo zagrozil, da ji bo odvzel ameriške prispevke.

NEW YORK – Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je zaradi pandemije novega koronavirusa do 30. junija ustavil vse rotacije pripadnikov mirovnih misij ZN in nove napotitve. Njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric pa je zavrnil ameriške kritike na račun WHO.

PARIZ – Francosko gospodarstvo se je v prvem letošnjem četrtletju skrčilo za šest odstotkov in je v recesiji, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila francoska centralna banka. V zadnjem lanskem četrtletju se je francoski BDP namreč zmanjšal za 0,1 odstotka. Oblasti že nekaj časa opozarjajo na razsežnost posledic pandemije covida-19.

BEOGRAD – Srbski predsednik Aleksandar Vučić ocenjuje, da bi izredne razmere, ki so jih v Srbiji uvedli 15. marca zaradi pandemije novega koronavirusa, lahko odpravili v mesecu dni. Ob tem pa je napovedal, da bi policijsko uro v Beogradu in Nišu lahko podaljšali na ves konec tedna. Omenil je tudi možnost uvedbe karantene v Beogradu.

FRANKFURT – Pandemija novega koronavirusa je dodobra prizadela tudi nemškega letalskega prevoznika Lufthanso. V družbi so napovedali, da bodo svojo floto zmanjšali za 42 letal. Prekinili bodo tudi vse lizinške pogodbe za najeta letala in tako svoje zmogljivosti v matični družbi zmanjšali za okoli 10 odstotkov. Ukinili bodo prevoznika Germanwings.

SEUL – Južnokorejski premier Chung Sye-kyun je začasno prepovedal vstop v državo za tujce, ki doslej za Južno Korejo niso potrebovali vizuma in katerih države so prepovedale vstop Južnokorejcem, poroča tiskovna agencija Yonhap. Za ta ukrep so se v Seulu odločili, ker danes med novimi okužbami z novim koronavirusom prevladujejo uvoženi iz tujine.

CARACAS – Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v torek izdal ukaz, po katerem morajo vsi s koronavirusno boleznijo 19 v bolnišnice. Zagotovil je, da je v bolnišnicah zanje pripravljenih več kot 20.000 postelj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

SAN FRANCISCO – Soustanovitelj družbenega omrežja Twitter in izvršni direktor tega podjetja Jack Dorsey je sporočil, da za boj proti pandemiji covida-19 namenja milijardo dolarjev svojega zasebnega premoženja. Ob tem je izrazil upanje, da bodo njegovemu zgledu sledili tudi drugi. “Življenje je prekratko, zato danes naredimo vse, da pomagamo ljudem,” je tvitnil.

NEW YORK – Odbor za podeljevanje Pulitzerjevih nagrad se je odločil, da bodo letošnji dobitniki nagrad zaradi pandemije novega koronavirusa namesto 20. aprila znani 4. maja. Številni člani Pulitzerjevega odbora imajo namreč polne roke dela s poročanjem o pandemiji.

MILANO – Italijanski tenorist Andrea Bocelli bo na velikonočno nedeljo zapel iz prazne milanske katedrale, njegov nastop pa bo mogoče spremljati na spletu. “Ob 7. uri bo v prazni katedrali predstavil nekaj sakralne glasbe,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal župan Milana Giuseppe Sala.

ŠPORT

LJUBLJANA – Slovenski odbojkarski reprezentant Alen Pajenk je zaključil svojo zgodbo na Poljskem. Pravzaprav ne še čisto. Tako kot Dejanu Vinčiću mu je po predčasnem koncu poljskega prvenstva potekla pogodba pri ekipi Cerrad Czarni Radom, a za razliko od reprezentančnega kolega ne more domov in dramo okoli novega koronavirusa preživlja na Poljskem.

TOKIO – Olimpijski ogenj za olimpijske igre Tokio 2020, ki so jih morali zaradi pandemije novega koronavirusa prestaviti na naslednje leto, ni več na ogled javnosti v Fukushimi, so sporočili japonski organizatorji OI, ki sedaj delajo od doma. Japonski premier Shinzo Abe je namreč v torek razglasil izredne razmere, ki so začele veljati danes.

RIM – Zaradi pandemije novega koronavirusa je predčasno konec letošnje sezone v prvi italijanski košarkarski ligi serie A, je sporočila tamkajšnja zveza (FIP). Odločitev je sporočil predsednik FIP Giovanni Petrucci dan potem, ko je vodstvo italijanske odbojkarske lige končalo redni del superlige in dve nižji ligi, a še upa na končnico.

MONTREAL – Veliko nagrado Kanade za svetovno prvenstvo formule ena, ki je bila v Montrealu predvidena 14. junija, so prestavili zaradi pandemije novega koronavirusa, so sporočili organizatorji in izrazili razočaranje, ker ne bodo mogli pripraviti prve dirke v sezoni potem, ko so bile druge pred tem odpovedane ali prav tako prestavljene.

BASEL – Švicarski teniški zvezdnik Roger Federer je tako navijače kot druge športne zvezdnike v času pandemije novega koronavirusa pozval k virtualnemu treningu. Svoje veščine naj pokažejo pri odbijanju žogice v steno, je švicarski as rokavico vrgel prek Twitterja in k izzivu med drugimi pozval tudi slovenskega zvezdnika lige NBA, košarkarja Luko Dončića.

Dogodki